utorak, 2. lipnja 2020.

Sredstva za čišćenje bez mnogo hemikalija

Isprobajte snagu prirodnog čišćenja!

Uskoro stiže novo godišnje doba, a prije dolaska nove sezone nekako je uvijek lijepo detaljno očistiti dom. Ako ste to do sada čistili kupovnim sredstvima (za kupaonu, za pločice, za kuhinju, za metalne površine, za podove, za drveni namještaj...) možda je vrijeme da isprobate i prirodniju opciju, odnosno proizvode koje već sigurno imate kod kuće i nakon kojih nećete morati tri dana provjetravati svoj dom da biste se riješili mirisa kemikalija.

Isprobajte neke od ovih prirodnih sredstava za čišćenje!

Bijeli ocat

Kad bi postojalo natjecanje, bijeli vinski ocat bio bi u samom vrhu čudesnih proizvoda za čišćenje jer ga možete koristiti gotovo svugdje u kući.
Pomiješajte pola šalice octa i soka od jednog limuna s kantom vruće vode – i detaljno očistite i dezinficirajte sve podove u svom domu.
Napunite bočicu sa pumpicom sa tri dijela vode i jednim dijelom octa (i po želji za miris malo soka od limuna) – to je generalno sredstvo za čišćenje za sve površine u kući.
Kako biste očistili mrlje na tepihu, natopite to područje bijelim vinskim octom, zatim odmah preko toga stavite manji ručnik i tapkajući upijajte mrlju i ocat.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je odlična i za čišćenje kuhinje i kupaonice. Napravite pastu od mješavine sode bikarbone i obične vode, dodajući vodu sve dok ne dobijete pastu gustoće ljepila. Ovom pastom možete se u koštac uhvatiti i sa tvrdokornim naslagama plijesni, ili pak dobro očistiti sudoper ili pak sanitarije.

Maslinovo ulje

Vjerovali ili ne, maslinovo ulje je jedno od najboljih sredstava za čišćenje i održavanje drvenog namještaja. Ako vam je cilj samo detaljno obrisati prašinu – pomiješajte žličicu maslinovog ulja s punom bočicom (s pumpicom) tople vode i dodajte jušnu žlicu bijelog octa. Dobro promućkajte prije upotrebe. Ako želite detaljnije čišćenje drvenog namještaja – izmiješajte jednake dijelove maslinovog ulja i vruće vode, u to namočite pamučnu krpicu i očistite namještaj.Deterdžent za suđe

Dobro, nisu svi deterdženti za suđe bez kemikalija, ali većina njih je puno, puno blaža za vašu kožu i respiratorni sustav od teških sastojaka u ostalim sredstvima za čišćenje doma. Ako je moguće nabavite organski deterdžent za suđe za najbolje rezultate. Iako i ove najobičnije možete koristiti u sve moguće svrhe.

Umjesto skupih deterdženata za uklanjanje mrlja – prije pranja u perilici mrlje na odjeći natopite deterdžentom za suđe, ostavite nekoliko minuta i zatim na pola sata natopite u hladnoj vodi. Nakon toga operite kao uobičajeno.
Čistite prozore i ogledala koristeći otopinu koja sadrži tri dijela tople vode, jedan dio bijelog octa i žlicu deterdženta za suđe.
Za čišćenje podova – i pločica i parketa – na kantu vruće vode (oko 5 litara) dodajte trećinu šalice deterdženta za suđe.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.