utorak, 2. lipnja 2020.

Praktični savjeti za čišćenje kuće

Kako vam posao čišćenja ne bi bio previše iscrpljujuć, u čišćenje uključite sve članove obitelji. Na taj će način biti puno brže, lakše, ali i zabavnije.

Ako ste jedna od onih osoba koje baš i ne vole sezonsko čišćenje, u nastavku vam otkrivamo nekoliko učinkovitih savjeta kako da ga obavite što brže i bez muke. Pripremite sve što vam je potrebno, sredstva za čišćenje, metle, krpe, vreće za smeće, kutije i sl., sastavite popis zadataka i krenite u akciju.

1. Nemojte obavljati više stvari odjednom

Iako vam se multitasking možda čini kao odlično rješenje da što brže obavite posao čišćenja, to i baš i nije tako. Najbolji način da što brže očistite cijelu kuću je da obavljate zadatak po zadatak, odnosno da u određenom trenutku budete fokusirani na samo jednu stvar. Na taj se način možete usredotočiti samo na jedan zadatak, umjesto da pokušavate obaviti više stvari odjednom.

2. Pripremite pribor i sredstva za čišćenje

Prije nego krenete u akciju čišćenja, prvo si pripremite sav pribor i sredstva za čišćenje kako bi vam sve što vam zatreba u toku čišćenja bilo pri ruci. Naime, traženje pribora i sredstava u toku samog čišćenja samo će vas ometati i usporiti pa si radije pripremite sve na vrijeme kako se ne bi morali zaustavljati i tražiti gdje je što. Najjednostavnije vam je da sve stavite u jednu košaru koju ćete nositi sobom u tijeku čišćenja. Vrlo jednostavno, zar ne?

3. Nabavite funkcionalni namještaj

Kad dođe vrijeme za veliko čišćenje jedan od najvećih problema pritom je nered koji se nakupi s vremenom u kućama s višečlanom obitelji. Kako biste si olakšali, nabavite razne košare, ukrasne kutije, namještaj s ladicama i sl. gdje ćete lako moći pospremiti razne stvari poput pošte, deka, jastuka, prljave odjeće... Škrinje ili kauč sa skrivenim spremištem savršeno su rješenje za takve stvari.
4. Koristite višenamjenska sredstva

Višenamjenski pribor i sredstva za čišćenje koja se mogu koristiti u više svrha pojednostavnit će sam proces čišćenja i ubrzati posao. Stoga, umjesto da kupujete pojedinačna sredstava za čišćenje, nabavite neko univerzalno koje ćete moći koristiti na većem broju površina. Ili sami napravite prirodno sredstvo za čišćenje od mješavine octa i vode koje je savršeno za uklanjanje masnih mrlja, pranje podova, prozora.... Također, staru četkicu za zube možete koristiti za čišćenje taloga, sudopera, odvoda...

5. Često brišite prašinu

Da biste spriječili nakupljanje prljavštine za čije će vam čišćenje biti potrebno više vremena, svakih par dana pobrišite prašinu s površina po kući/stanu. Radne površine u kuhinji, kuhinjske ormariće, stol, wc školjku i umivaonik trebalo bi počistiti svaki dan ne želite li da se stvore tvrdokorne mrlje.

6. Vreća za smeće neka bude uz vas

Prilikom velikog čišćenja uz sebe imajte vreće za smeće u koje ćete potrpati sve nepotrebne stvari, smeće i sve ostalo što vam nije potrebno. Na taj ćete si način uštedjeti mnogo vremena, a vaše će sobe izgledati uredno i čisto.

7. Angažirajte i ostale ukućane

Kako biste posao čišćenja obavili što brže, angažirajte i ostale članove obitelji da vam pomognu tijekom čišćenja. Raspodijelite poslove i krenite u akciju. Djeci dajte jednostavnije poslove, a sebi i suprugu veće i teže stvari. Na taj će način čišćenje biti brzo gotovo i to na zabavan i opušten način.

Koji su vaši trikovi za brzinsko čišćenje?

Izvor: diy.allwomenstalk.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.