utorak, 10. prosinca 2013.

Kako boje u vašem stanu utiču na vas?

Psihologija boja je u današnje vrijeme vrlo moderna oblast nauke. Boje snažnu utiču na ljudske emocije, ponašanje, donošenje odluka i raspoloženje. Pravilan izbor boja utiče na ljudsku percepciju prostora i može stvoriti iluziju prostranosti i razbuditi neke sakrivene želje i strasti.
U nastavku slijedi priča o bojama i načinu na koji boje u vašem stanu utiču na vaš život.

Žuta boja je topla i gostoljubiva, odlična je za sobe u koje vam dolaze kosti.  Žuta boja ubrzava metabolizam i donosi novu energiju.

Smeđa boja se nikako ne slaže sa malim prostorijama.

Crvena boja je najdraža boja temperamentnih ljudi koji znaju šta žele od života. Ova boja stimuliše apetit i podstiče na razgovor, stoga je dobar izbor za kuhinje i trpezarije. Ukoliko su crveni zidovi previše smjeli za vaše standarde onda u bijelu ili bež kuhinju ubacite crveni ormarić, ali ipak pazite koliko jedete. Ukoliko imate problema sa viškom kilograma u prostoriji u kojoj jedete izbjegavajte crvenu boju.


Kuhinja je mjesto naših uspomena i volim kad miriše na sjećanja iz djetinjstva.

Prostor za opuštanje, u prevodu kupatilo i spavaća soba treba da odišu bojama koje unose osjećaj smirenosti. Dobar izbor su svijetlo plava, zelena i ljubičasta. Zelena je možda najbolji izbor za spavaću sobu. Ima da spavate kao beba.

Plava boja stimuliše produktivnost, tako da je sjajan izbor za vašu radnu sobu.

Dnevni boravak za opuštanje obojite u blagu nijansu lavande.

Dječija soba može biti šarene, ali djevojčice ipak najviše vole roza, a dječaci plavu boju. Slušajte želje svog djeteta.

Za toplu, ugodnu i prijatnu atmosferu vašu dnevnu sobu obojite toplim nijansama žute, narančaste ili svijetlo smeđe. Žuta je dobra opcija za predsoblje. pri izlasku iz stana popravlja raspoloženje.

Prostorije koje su hladne obojite toplim bojama. Tople prostorije ohladite plavim ili zelenim bojama.

Svijetle boje vizualno povećavaju prostor, a tamne ga smanjuju.  Svijetle boje bolje reflektuju svijetlost, pa stvaraju dodatni osjećaj svježine i prostranosti.

Vaš stan je vaše najdraže mjesto na svijetu i treba da izgleda onako kako vi to želite. Nemojte se plašiti pogrešnog izbora, igrajte se bojama. Jedan zid ofarbajte tamnom bojom. Susjedne zidove obojite svijetlim nijansama.  Nemojte pretjerivati s plavom, jer stvara osjećaj klaustrofobije.

Nemojte se plašiti  crne boje. Crna boja može biti nevjerovatan detalj u svakom stanu.  Crna lampa ili crni jastuci su dobar izbor.

Probudite svoju maštu!  Vaše kupatilo ne mora da bude bijelo ili svijetlo plavo. Odvažite se i napokon napravite vlastiti izbor. Sve je stvar vlastitog ukusa i svima s vremena na vrijeme prijaju promjene, iako mnogi od nas to ne žele priznati.
Ugodan dan vam želim u vašem novom domu!
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.