subota, 13. srpnja 2013.

Savjeti za pranje veša

Ponekad i glupa stvar poput pranja veša može da pokvari dan...Da ne biste rasipali struju i prašak, ako želite da bolje razumete šta piše na etiketi veša koji želite da operete, da skinete fleku koja vam je upropastila omiljeni komad i skratite vreme peglanja, pročitajte nekoliko korisnih saveta.Čitanje etiketa
Pranje: Broj na nacrtanoj posudi govori vam na kojoj temperaturi smete da perete. Ako je nacrtana posuda podvučena linijom, uključite program za osetljivo rublje i ne pretrpavajte mašinu.
Peglanje: Trougao označava da je peglanje dozvoljeno. Precrtani trougao znači da proizvod ne smete da peglate. Trougao sa dve linije u njemu znači da možete koristiti izbeljivače na bazi kisonika, ali ne na bazi hlora.
Sušenje: Kvadrat s upisanim krugom znači da proizvod možete da sušite u mašini za sušenje veša. Tačka u sredini kruga znači da temperatura sušenja treba da bude niska, a dve tačke - visoka. Ako je kvadrat s krugom precrtan, veš sušite prirodno.
Peglanje: Broj na nacrtanoj pegli označava temperaturu peglanja. Jedna tačka - mlaka pegla, dve tačke - topla, a tri tačke - vrela pegla. Ako je pegla precrtana, ne peglajte.

Razvrstavanje veša
VRSTE - Zaprljan veš razvrstajte po boji, materijalima i preporučenoj temperaturi pranja. Skupite dovoljno veša da ne biste uključivali polupraznu mašinu. Veoma zaprljan veš treba da stoji na suvom i hladnom, ali nemojte ga držati neopranog duže od 15 dana. Jako zaprljan veš bolje je potopiti u vodu sa praškom da odstoji, posebno ako na njemu ima fleka. Na primer, stolnjak koji ste isflekali tokom večere treba da odstoji potopljen celu noć, pa ga tek ujutru stavite u mašinu.

Fleke
BRZINA - Nanesite sredstvo za skidanje fleka, a ako su fleke masne, dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova. Za najbolje rezultate važno je da reagujete što pre.

Priprema za mašinu
ZATVARANJE - Pre nego što stavite veš u mašinu, zatvorite džepove, rajsferšluse, ispraznite džepove. Zavrnute rukave ispravite, a veoma osteljiv veš stavite u belu pamučnu jastučnicu. Garderobu koja je šarena, ima štampane detalje ili nalepnice i aplikacije, okrenite naopačke. Nemojte nikada sipati više praška nego što je naznačeno na pakovanju. Veša u mašini treba da bude toliko da odozgo možete da ubacite ruku stegnutu u pesnicu. Savet plus za ručno pranje: posle ručnog pranja veš isperite hladnom vodom, a mlakom samo vunu i svilu.

smedia

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.