subota, 13. srpnja 2013.

Kako očistiti zagorjelo suđe?

Ko danas ima dovoljno vremena za detaljno čišćenje, a kada se još dogode sitne nezgode poput iskipelog ručka, sve se čini gorim nego što jeste.

Evo nekoliko ideja za čišćenje koje bi trebalo da vam uštede vreme.

1. PLASTIČNE POSUDE
Paradajz i ostala slična hrana vrlo često ostavljaju tragove na plastičnim posudama, čak i posle pranja. Kada je lepo vreme, posude možete staviti na sunce i izbledeće im boja. Prethodno ih namažite sokom od limuna.2. ZAGORELI ŠEĆER
Dobra stvar kod šećera je ta da se rastvara i topi. U posudu u kojoj je zagoreo nalijte vruće vode, kratko ostavite pa izlijte. Ostane li ga u posudi, ponovite postupak.


3. ZAPEČENI ŠPORET
Ako vam se prolila hrana po šporetu, probajte da je obrišete posle kuvanja, čim se malo ohladi, da se prljavština ne skori. Uzmite mokru krpu i malo je ostavite na prljavštini da se namoči, a zatim pritisnite i obrišite površinu.

4. ZAGORELO JAJE
Ako ste pržili jaje koje se onda zalepilo za tiganj, samo dodajte tople vode koja treba da provri nekoliko minuta pa ćete ostatke jajeta samo oguliti.

5. CEDILJKA
Ako vam je na cediljki ostala sasušena hrana i tvrdoglavo se zalepila na rupicama, najpre je kratko uronite u toplu vodu, a kada ostaci hrane omekšaju, uklonite ih čačkalicom.

6. RENDE
Nemojte ga prati u mašini za sudove ili dugo ostavljati u vodi jer će zarđati. Ako ste na primer rendali limun, ostavite ga na toplom šporetu ili radijatoru da se korica sasuši i zatim je samo obrišite, a rende ručno operite.

7. ULJE IZ FRITEZE
Kada se friteza potpuno ohladi, izlijte ulje u plastičnu kesu pa zatvorite i bacite u smeće. Ni slučajno nemojte sipati ulje u sudoperu ili wc jer možete da začepite odvode.

8. VELIKI MASNI TIGANJ ILI ŠERPA
Ako ste kuvali ili pekli nešto u velikom posuđu, teško ga je oprati u sudoperi. Zato ulijte vodu i pustite neka prokuva na šporetu nekoliko minuta, a ako je zapečeno, promešajte na dnu nekoliko puta drvenom kutlačom. Na kraju izlijte vodu i operite do kraja sapunicom i sunđerom. Veliko posuđe možete lakše oprati u kadi.

9. REŠETKA ZA ROŠTILJ
Čim ispečete meso, očistite rešetku žicom i pokrite roštilj velikim poklopcem. Kako se ugalj bude hladio, stvaraće toplotu i dodatno istopiti ostatak masnoća. Posle samo prebrišite rešetku, a malo masnoće na njoj ne smeta.

10. ZAGORELO MLEKO
Ostalo vam je zagorelo mleko na ivicama šerpe ili tiganja kada ste na primer pravili bešamel? Uspite nekoliko kašičica soda bikarbone i vode pa pustite da provri. Zagoreli ostaci mleka sami će se otpustiti i plutati na vodi.

smedia

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.