nedjelja, 26. svibnja 2013.

Kako ukloniti fleke s odjeće?


Neprijatne fleke na odeći možete očistiti prirodnim putem. Tako su za mrlje od trave najbolje rešenje sirće i belance. Belance umutite, nanesite na mrlju, utrljajte pa isperite. Najbolje čisti mrlje na beloj tkanini, a sirće je odličan za one tvrdokorne. Dovoljno je na isflekani deo tkanine utrljati mešavinu alkoholnog sirćeta i vode te ostaviti da deluje 15 minuta. Potom operite odeću deterdžentom s enzimima koji razgrađuju proteine i čisti mrlje.


Bebi puder i glicerin čiste fleke od kečapa
Na mrlje od kečapa nabolje je odmah naneti dečji puder i pustiti da se osuši. Nakon toga odeću treba iščetkati i oprati na uobičajenoj temperaturi za tu tkaninu. Kod mrlja od paradajza i kečapa takođe pomaže mešavina vode i glicerina u odnosu 1:1. Odeću nakvasite i pustite da odstoji pa operite. Odlično rešenje je i deterdžent za pranje sudova. Nanesite ga direktno na mrlju, utrljajte i operite u mašini.

Sladoled se čisti kiselom vodom
Odeću isflekanu sladoledom treba odmah natopiti mineralnom vodom ili običnom hladnom vodom i oprati u mašini.

Glicerinom i deterdžentom za pranje sudova protiv mrlja od krema za sunčanje
Mešavina deterdženta za pranje sudova i glicerina uklanja mrlje od kreme za sunčanje. Treba je naneti na fleku, lagano utrljati i potom oprati u mašini na temperaturi preporučenoj za tu vrstu tkanine.


Hladna voda skida krv
Svežu krv na odeći ukloniće hladna voda, ali ako je mrlja već suva najbolje je odeću nakvasiti u rastvor soda bikarbone i hladne vode.

Masne mrlje i voda ne idu zajedno
U uklanjanju masnih mrlja treba izbegavati vodu zato što će fleka postati još tvrdokornija. Dovoljno je odeću okrenuti naopačke i na mrlju naneti sredstvo za uklanjanje fleka ili obični deterdžent za pranje sudova, piše 24 sata.

Mrlje od dezodoransa
Žute mrlje od dezodoransa će ukloniti topla voda pomešana s dve tablete za čišćenje zubne proteze. Nakon 30 minuta natapanja odeću treba isprati i oprati u veš mašini. Suve tragove dezodoransa na odeći uklanjanju vlažne maramice, ali i klupko najlonki. Sitna vlakna iz najlonki brišu mrlje i sakupljaju ostatke dezodoransa.

smedia

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.