nedjelja, 26. svibnja 2013.

Greške kod pranja veša


Ako ste mislili da hladna voda ne može da opere veš ili da sortiranje odeće pre pranja nije potrebno onda je vreme da vam otkrijemo nekoliko mitova o pranju veša.

Ako je odeća jako prljava treba staviti više deterdženta
Definitivno najveći mit kojim se postiže suprotan efekat. Dodate li vašem vešu više deterdženta od preporučenog, program koji ste izabrali ne može da ispere sav deterdžent što može oštetiti odeću i izazvati alergijske reakcije na vašoj koži. Pridržavajte se pravila istaknutih na deterdžentu ili veš mašini.Odeća se ne može dobro oprati u hladnoj vodi
Reč je o još jednoj neistini. Deterdženti za pranje veša podjednako se rastvaraju i funkcionalni su u hladnoj i toploj vodi. Neki materijali nikada ne smeju da se peru u vrućoj vodi, ali ih svejedno možete uspešno oprati. Peškire, čarape i donji veš svakako bi trebalo prati u toploj vodi.

Odeća se skupi prilikom pranja
Ako nije reč o osetljivim materijalima kao što je vuna koje treba prati po posebnim uputstvima, odeća vam se neće skupiti u pranju, već u mašini za sušenje.

Izbegavajte presušivanje odeće. Koristite kraće programe za sušenje, a sušite li odeću pored radijatora ili peći ne ostavljajte je predugo već je sklonite čim je suva i stavite u ormar.


Nije potrebno razdvajati odeću pre pranja
Ne oslanjajte se na razna sredstva i maramice za upijanje boja jer možete da zažalite. Razdvajanje odeće nije staromodan savet, već izrazito funkcionalan i postoji s razlogom. Razdvajajte odeću na belu, crnu i šarenu i izbeći ćete razočaranje zbog obojene omiljene majice.

Izbledelim farmerkama nema spasa
Pokušajte starim izbledelim farmerkama da vratite boju pranjem u mašini. Operite zajedno stare i nove farmerke i dodajte u mašinu šaku- dve soli. Višak boje s novih farmerki mogao bi delimično da pređe na one stare, piše Zadovoljna.

Peškiri mogu biti meki samo uz pomoć omekšivača
Još jedna neistina. Omekšivač za veš će svakako omekšati vaše peškire, ali isto tako može ih učiniti premekanim što će rezultirati manjim upijanjem te neprijatnim mirisom vlage jer se sporo suše.

Uz peškire, u veš mašinu dodajte dvije čiste teniske loptice ili malo sirćeta te uobičajeni deterdžent pa će vaši peškiri ostati mekani i nežni i bez omekšivača.

smedia

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.