subota, 30. ožujka 2013.

Kako boje utiču na djecu?

Psihološko značenje boja u dečjim sobama

Boje svetlosnog spektra i njihovo psihološko značenje za decu

 Još su stari Egipćani znali koliko su boje važne za psihološko stanje ljudi. Boje u velikoj meri utiču na naše živote, a da toga nismo ni svesni. Njihov uticaj je pogotovo vidljiv na onima koji su najosetljiviji, a to su deca. Na njih boje imaju dvojako delovanje tako da u isto vreme mogu biti opuštajuće ili podražavajuće. Zato je bitno da dečje sobe i uopšte prostori u kojima boravimo, budu oaze za odmor i opuštanje. Boje koje upotrebljavate pri uređenju svog doma pre svega su odraz vas samih.

 Preporučljivo je koristiti maksimalno tri različite boje, sve više od toga bi narušilo sklad, a soba bi delovala haotično i neugodno. Najbitnije od svega je da prilikom odabira boje za dečju sobu pazite da uskladite i sve druge elemente. To se odnosi na nameštaj, zavese, tepih, jastučiće i rasvetna teela. Ako sve to uspete uskladiti, budite sigurni da ćete svojim mališanima stvoriti prostor ugodan za učenje, opuštanje i razonodu.

Podela boja

Tople boje
 Tople boje imaju tendenciju da pružaju toplinu, prisnost i opuštanje. Ove boje u nama stvaraju osećaj bliskosti i udobnosti. Međutim, intenzivne tople boje poput crvene i narandžaste imaju pomalo stimulišući efekat na decu jer podstiču njihovu energiju. Deca mogu biti previše nemirna. Možete ih koristiti samo kao detalje u uređenju sobe.

Hladne boje
 Većina ljudi izbegava korišćenje hladnih boja u dečjim sobama i uopšteno u prostorima gde žive. Svetlost hladnih boja kao što su plava, zelena, svetlo plava, plavo ljubičasta, pa čak i bela, imaju umirujući efekat i šire prostor čineći ga elegantnim i otvorenim.

 Preporuka je da koristite zemljane boje u dečjim sobama jer su dobar odabir pogotovo za decu koja imaju probleme s koncentracijom, hiperaktivnošću... Zemljane boje daju osećaj topline, opuštenosti i udobnosti, a na taj način deluju umirujuće i pozitivno na decu.

Neutralne boje
 Bež, boja kamena i krem su neutralne boje, kao i crna, bela i siva. Pogodne su za većinu prostora pogotovo ako se kombinuju s jakim nijansama drugih boja. Neutralne boje deluju poput praznog slikarskog platna na kojem treba nešto naslikati. Ako ih kombinujete s drugim bojama idealne su za kuhinje i kupatila jer daju prozračnost i udobnost. Za dečju sobu kao boju zida ja ih ne bih koristila jer mi deluju pomalo apatično, možda samo poneki detalj u bež nijansi, ali ne više od toga.


 Boje svetlosnog spektra i njihovo psihološko značenje za decu

Bela
 Uglavnom predstavlja mir, radost, čistoću. Budući da reflektuje gotovo 80% svetlosti, ele dečje sobe izgledaju veće od prostorija obojenih u druge boje. Bela boja izgleda pomalo sterilno u dečjim sobama, pa je ne bih preporučila. Ali možete je vrlo vešto kombinovati s ostalim jarkim bojama, dodajte je vrlo malo tek toliko da biste mogli kontrolisati jačinu osnovne boje.

Narandžasta
 Ona ima potpuno isti efekat kao i crvena, ali u manjoj meri jer kombinuje energiju crvene i žute koja donosi sreću i veselje. Tamnije nijanse narandžaste stvaraju topli ugođaj dok svetlije nijanse narandžaste daju prostorima veselje i vrlo dobar su izbor za dečje sobe.

Zelena
 Jača samopouzdanje i daje smirenost, osvežavajuća je ali treba paziti na njenu jačinu. Ne sme biti pretamna. Ton boje kivija je lep izbor jer njime stvarate osećaj smirenja. Uvek ga kombinujte sa toplim bojama poput crvene i narandžaste.

 Plava
 Prostorima daje mir, sklad i dubinu. Ako je koristite u dečjim sobama morate znati da ona usporava rad nervnog sistema i stvara smirujući efekat koji priprema telo za san. Isto tako pospešuje koncentraciju, odnosno sposobnost pamćenja i učenja. Ona može i omekšati svetle sobe dajući prostoru osećaj mira i spokoja. S druge strane, neki tonovi plave boje mogu napraviti suprotan efekat i prostor učiniti hladnim i neugodnim, pogotovo za spavanje.
 Licno volim tople boje, a hladne ne koristim u prostorima gde duže vremena boravim ili spavam. Ako volite plavu boju slobodno je koristite, ali uvek s merom, kombinujte je s drugim bojama da bi prostor za spavanje delovao umirujuće, toplo i opuštajuće.

Ljubičasta
 Često se smatra bojom koju nije dobro koristiti za spavaće ili dečje sobe jer daje osjećaj hladnoće. Tamno ljubičasta može izazvati osećaj tuge i frustracije, dok svetlije ljubičasta može pružiti osećaj mira i romantike. Ja sam je koristila za kuhinju i s pravom mogu reći da je vrlo ugodna za dnevna druženja. Svetlo ljubičasta je dobar izbor i za sobe devojčica, s njom nikad ne možete pogrešiti.

Žuta
 Stimuliše, daje toplinu i veselje svim prostorima. Upotrebom žute boje, sobe izgledaju veće dok jače nijanse stvaraju potrebnu toplinu. U svom domu koristila sam tople tonove žute za dnevni boravak i hodnik. Hodnik je sam po sebi dosta taman, pa je u njega trebalo uneti topline i svetlosti. Na taj način sam i vizuelno proširila prostor koji je bio uzak.

 Nadam se da sam vam bar malo pomogla u odabiru boje za dečju sobu i da ćete zajedno s vašim mališanima uživati u igri i druženju.

 Savjetuje Sandra Vuković

preuzeto sa serbian forum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.