četvrtak, 17. siječnja 2013.

Biljke koje čiste zrak


Sobne biljke uljepšavaju naš dom, a osim estetske vrijednosti posjeduju još jednu osobinu koja je od značaja za naše zdravlje. Naime, mnoge biljke mogu uticati na čistoću zraka kojeg udišemo u zatvorenim prostorijama. Do 80% našeg dana provodimo u zatvorenim prostorijama, koje su zagađene česticama sintetičkih proizvoda, kao što su namještaj, farba, zatim elektronskim radijacijama, duhanom itd. Zbog toga je za zdravlje bitna kvaliteta zraka. Pojedine biljke su posebno učinkovite u osvježavanju i pročišćavanju zraka jer filtriraju toksine i ispuštaju svjež kisik. Osim toga, neke biljke su korisne zbog svog mirisa koji uspijeva prekriti neugodne mirise kućanstva, dok druge biljke vlaže zrak, što može biti od koristi naročito u zimskim periodima, kada se prostorije griju.Zrak se pročišćava tako što biljka svojom površinom upija i neutrlizira toksine iz zraka te pretvara ugljični monoksid iz zraka u kisik koji je čovjeku neophodan za disanje. Sve vrste kemikalija i spojeva kreću se od površine biljke i izlaze kroz korijenjeađ u zemlju. Bakterije i drugi mikrobi u zemlji zatim uništavaju toksine. Što je biljka veća i što brže raste utoliko je bolja njena sposobnost u poboljšavanju kvalitete zraka u prostoriji.

Pogledajmo koje biljke su se pokazale najkorisnijim kada je riječ o čistom zraku:

- Sanseverija svoj posao obavlja tokom noći pretvrajući ugljični monoksid u kisik. Stoga je ovu biljku korisno držati u spavaćoj sobi.

- Palma Areca tokom cijelog dana pročišćava i osvježava zrak otpuštanjem velikih količina kisika u prostoriju. Najpogodnije mjesto joj je u prostorijama u kojima ukućani provode najviše vremena.

- Kućna paprat javlja se u raznim oblicima, atraktivna biljkakoja se lako održava, a ima moć apsorbiranja štetnih tvari iz zraka, poput ugljičnog dioksida. Jako lijepo izgleda u kupatilu, ukoliko kupatilo posjeduje dnevnu svjetlost

- Spartifil upija toksine poput štetnih tvari koje isparavaju farbe ili sintetiči materijli u kući, osim toga neutralizira radijacije elektronskih uređaja. Idealno mjesto mu je pored računala ili TV-a.

- Filadendron ima svojstvo vlaženja ustajalog zraka.

Biljke su prirodni osvježivači i čistači zraka koji ne zahtjevaju puno pažnje. Usput čine dobro zdravlju i novčaniku jer se držanjem sobnih biljki izbjegava kupovina skupih i štetnih kemijskih proizvoda za pročišćavanje i osvježavanje zraka. Ipak, bitno je naglasiti da nisu sve sobne biljke bezopasne, neke od njih su otrovne. Kako bi zaštitili djecu i kućne ljubimce od trovanja potrebno je poznavati koje biljke su otrovne te ih držati van dosega djece i kućnih ljubimaca.

Nina Hadzic

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.