utorak, 10. srpnja 2012.

Soda bikarbona je fenomenalna


Uklonite mrlje od kafe i čaja - Skinite mrlje od kafe ili čaja sa porculanskih šoljica. Vlažnom krpom koju ste prethodno umočili u sodu bikarbonu nježno istrljajte uprljane šoljice i tanjiriće. Temeljno ih isperite, osušite i bit ćete vidno zadovoljni rezultatom.


Očistite mikrotalasnu pećnicu - Da biste očistili mrlje od hrane sa unutrašnjih zidova mikrotalasne pećnice, u specijalnu posudu za mikrotalasne pećnice uspite 200 ml vode i dvije kašike sode bikarbone,smjesu zagrijevajte dva-tri minuta na visokoj temperaturi, potom izvadite posudu iz pećnice i prebrišite nježno vlažne zidove suhom krpom ili papirnim ubrusom.

SAVJET: Ako vam je ponestalo praška za pecivo, možete ga zamijeniti mješavinom sode bikarbone, kukuruznog brašna i kvasca. Da biste zamijenili jednu kašičicu praška za pecivo, izmješajte 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/4 kašičice kvasca i 1/4 kašičice kukuruznog brašna. Kukuruzno brašno usporava reakciju između kiselog kvasca i alkalne sode bikarbone, čime se produžava efekat "narastanja tijesta", baš kao i kad koristite prašak za pecivo.

Očistite tragove tečnosti sa unutrašnjih zidova termosa - Sipajte 50 g sode bikarbone u litar vode. Ovim rastvorom napunite termos - ako je potrebno, zidove dobro istrljajte četkom za čišćenje flaše. Ostavite rastvor u termosu preko noći, a zatim ga dobro isperite prije ponovne upotrebe.

Očistite frižider - Da biste se oslobodili neprijatnih mirisa i zakorjelih ostataka hrane u unutrašnjosti frižidera, nanesite sodu bikarbonu na vlažan sunđer i očistite njime zidove, pregrade i police u frižideru. Poslije toga površine izbrišite čistim, mokrim sunđerom. Da bi se svjež miris zadržao nakon čišćenja, stavite u frižider otvorenu kutijicu sa sodom bikarbonom.

Očistite zagorjele šerpe i tiganje - U zaprljanu šerpu ili tiganj sipati nekoliko šolja vode (onoliko koliko je potrebno da se prekrije 1/4 posude) i ostaviti da proključa. U ključalu vodu dodati pet kašika sode bikarbone i ostaviti da djeluje tako nekoliko sati. Fleke i zagorjeline ćete na taj način lako skinuti i bez mukotrpnog trljanja.

Osvježite sunđer ili krpu - Kada sunđer ili krpa za pranje suđa poćnu da šire neprijatan miris, a to se, moramo priznati, često dešava, ostavite ih preko noći potopljene u 450 ml tople vode u kojoj ste prethodno rastvorili dvije kašike sode bikarbone i nekoliko kapi antibakterijske tečnosti za pranje suđa. Ujutru izvadite sunđer, odnosno krpu, iscjedite ih, a zatim i isperite hladnom vodom.

Obrišite fleke i ogrebotine sa radnih površina - Ako je vaša radna površina pokrivena flekama i ogrebotinama koje se teško skidaju, očistite ih mješavinom sode bikarbone i vode u srazmjeri 2:1. Kada su mrlje i ogrebotine tvrdokorne, dodajte i malo dezinfikacionog sredstva na bazi hlora. Površinu odmah isperite vrelom vodom i deterdžentom kako upotrijebljeno sredstvo ne bi promijenilo boju vaše radne površine.

Vratite sjaj površinama od nehrđajućeg čelika ili hroma - Da biste vratili sjaj sudoperi od nehrđajućeg čelika, pospite je sodom bikarbonom i istrljajte vlažnom krpom. Hromirane površine na čajniku ili tosteru možete uglancati mokrim sunđerom na koji ste sipali sodu bikarbonu. Ostavite površinu sat ili dva da se osuši, isperite je toplom vodom, a zatim obrišite suhom krpom.

Očistite masne mrlje sa grijne površine šporeta - Najprije nakvasite fleke vodom, a zatim ih pospite sodom bikarbonom. Na kraju, očistite zaprljana mjesta vlažnim sunđerom ili krpom.

Očistite aparat za kafu - Ako vodite dovoljno računa o svom aparatu za kafu, nikada nećete imati problema sa neugodnom kafom, ružnog okusa i mirisa. Na svake dvije nedelje, napunite ga jednom litrom vode u koju ste sipali 50 gr sode bikarbone i uključite vodu da proključa. Ponovite postupal s još jednim litrom čiste vode (bez sode bikarbone). Plastičnu korpicu aparata očistite mješavinom dvije kašike sode bikarbone i jedne kašike vode. Utrljajte ovu smjesu neiskorišćenom četkicom za zube. Kada očistite korpicu, dobro je isperite hladnom vodom.

Operite tapete - Osvježite vaše tapete tako što ćete ih istrljati sunđerom ili krpom koji ste potopili u rastvor jednog litra vode i dvije kašike sode bikarbone. Ukoliko namjeravate da očistite masne fleke sa zidnih tapeta napravite kremastu masu od jedne kašike sode bikarbone i jedne kašike vode. Utrljajte je u fleke i ostavite da stoji 5-10 minuta, a zatim isperite vlažnim sunđerom.

Osvježite staze i tepihe - Osvježite staze i tepihe tako što ćete ih posuti sodom bikarbonom, sačekati 15-ak minuta i usisati.

Obrišite tragove olovaka u boji sa zidova - Ako je vaš mališan ukrasio zidove olovkama u boji, uzmite vlažnu krpu, pospite je sodom bikarbonom i nježno istrljajte išarane dijelove zida. Trebalo bi lako da uklonite fleke.

Odstranite fleke od vina i masnoće sa tepiha - Ako vam se po svijetlom tepihu prolije crno vino ili na njega padne komad masnoće, papirnim ubrusom upijte što više tečnosti, a zatim na uprljano mjesto pospite veću količinu sode bikarbone. Ostavite je da odstoji bar jedan čas, a zatim usisajte.

Osvježite plakare i ostavu - Sodom bikarbonom suzbijte ustajale mirise iz ormara i ostave. Sipajte tri-četiri kašike sode bikarbone u čiste pamučne čarape, vežite čvor tako da odtane bar 2 cm između njega i sadržaja koji ste sipali i okačitečarapu u plakar ili je smjestite u neki ugao. Za velike plakare i ostave napravite nekoliko ovakvih pakovanja i, ako je potrebno, mijenjajte ih na svaka dva mjeseca. Ova pakovanja mogu da ublaže i jak miris kesica sa sredstvom protiv moljaca.


 ... u kući

Oslobodite se ustajalog mirisa knjiga - Ako se iz knjiga koje su dugo stajale na tavanu ( ili negdje drugdje ) širi ustajao miris, svaku stavite u papirnu kesu sa dvije kašike sode-bikarbone. Ne tresite kesu, samo je zavežite pri vrhu i ostavite da stoji tako na suhom mjestu čitavu sedmicu. Kada otvorite kesu, očistite sodu-bikarbonu koja je prionula za knjige i trebalo bi da budete zadovoljni rezulatatima.

Ispolirajte zlatni i srebrni nakit - Da biste vratili sjaj srebrnom i zlatnom nakitu, napravite gustu kremastu masu od 50 gr.sode-bikarbone i dvije kašike vode. Nanesite je vlažnim sunđerom na nakit, nježno utrljajte, isperite i osušite suhom krpom. Ne koristite ovaj metod za ćišćenje nakita koji je ukrašen kamenčićima ili biserima zato što se može oštetiti ili odlijepiti.

Uklonite žute mrlje sa dirki klavira - Rastvorom od litra tople vode i 50 g sode-bikarbone možete lako i jednostavno očistiti dirke klavira, požutjele od vremena. U taj napravljeni rastvor namočite krpu i njime čistite dirke ( između dirki postavite parčad kartona kako se tečnost ne bi slijevala u unutrašnjost). Još jednom pređite preko dirki čistom krpom nakvašenom samo u vodi i osušite suhom pamučnom tkaninom.

Odstranite fleke sa cigli oko kamina - Nagaravljene dijelove okvira od cigli oko kamina možete oribati rastvorom jednog litra tople vode i 100 g sode-bikarbone. Samo će vam biti potrebno malo više snage i truda.

Uklonite bijele tragove sa drvenog namještaja - Bijeli prstenovi od mokrih ili vrelih sudova često znaju ostaviti ne lijepe tragove po vašem drvenom stoliću ili nekoj od polica. Uklonite ih tako što ćete napraviti kremastu masu od jedne kašike sode-bikarbone i jedne kašike vode. Blago istrljajte mrlje kružnim pokretima dok ih ne odstranite, koristite pri tom minimalnu količinu vode.

Uklonite miris cigareta koji se uvukao u vaš namještaj - Da biste eliminisali neprijatan miris cigareta koji se uvukao u presvlake namještaja, pospite stolice, fotelje, trosjede i dvosjede sa malo sode-bikarbone. Ostavite je nekoliko sati da djeluje, a potom usisajte.

Uglancajte mermerne površine na namještaju - Vratite sjaj mermernoj površini stolića ili kuhinjskog elementa tako što ćete ih prebrisati mekom pamučnom krpom potpoljenom u rastvor litra vode i tri kašike sode-bikarbone. Ostavite rastvor da djeluje petnaest minuta do pola sata. Poslije toga mermerne površine isperite i osušite.

Osvježite kupatilo - Postarajte se da vam kupatilo uvijek odiše svježinom. Sud sa 100 g sode-bikarbone stavite na vrh vodokotlića, ili na pod, iza WC šolje. Možete sami napraviti osvježivač za kupatilo: napunite male činije jednakim količinama sode-bikarbone i soli za kupanje.

Očistite WC šolju - Nisu vam potrebni toliki hemijski preparati da bi očistili WC šolju. Jednom mjesečno sipajte 250 g sode-bikarbone u vodokotlić. Ostavite je da odstoji preko noći i ujutro pustite vodu. To će očistiti i WC šolju i vodokotlić. Nekoliko kašika sode-bikarbone možete sipati direktno na fleke u WC šolji a zatim ih dobro istrljajte četkom. Sačekajte nekoliko minuta i pustite vodu.

Uklonite tragove kamenca s tuša - Pokrijte tuš plastičnom kesom u koju ste sipali 50 g sode-bikarbone i 200 ml sirćeta. Labavo pričvrstite kesu oko tuša ( kako bi izašli gasovi koji se oslobađaju ). Ostavite da djeluje sat vremena, a zatim uklonite kesu i pustite mlaz vode kroz tuš kako biste uklonili sve preostale naslage. Kamenac će nestati , a tuš zablistati.


... zdravlje

Liječite manje opekotine - Ako ste se opekli, brzo sipajte sodu-bikarbonu u sud sa ledenom vodom, potopite pamučnu krpu ili gazu i stavite je na opekotinu. Nanosite rastvor na opekotinu sve dok ne osjetite da opečene kože nije više užarena. Ovaj melem će u velikom broju slučajeva spriječiti i pojavu plikova.

Ublažite ojede na koži - Svrab i crvene otekline, naročito na vratu, grudima, pod pazuhom i na preponama posljedica su lučenja veće količine znoja koja teško isparava. Pore na koži se zatvaraju štp izaziva svrab i crvenilo. Da biste ublažili ojed, u toplu kupku stavite nekoliko kašika sode-bikarbone i duže vrijeme ostanite u vodi. Isto tako, sodu možete nanijeti direktno na ojed kako bi upila znoj i vlagu sa kože.

Napravite melem za bol od pčelinjeg uboda - Brzo ublažite bol nakon uboda pčele. Napravite kremastu masu od jedne kašike sode-bikarbone i nekoliko kapi ledene vode, nanesite je na bolno mjesto i ostavite da se osuši. Upozorenje: veliki broj ljudi je alergično na ubod pčele. Ako primjetite da nakon uboda pčele otežano dišete ili da se puno znojite, obavezno i pod hitno potražite pomoć ljekara.

Suzbijte perut - Da biste se oslobodili peruti, probajte slijedeći metod. Skvasite kosu i u korijen utrljajte šaku sode-bikarbone. Dobro isperite i osušite. Ponovite ovaj postupak svaki put kada perete kosu, ali umjesto šampona koristite samo sodu-bikarbonu. Možda će vam kosa u početku izgledati isušeno, ali za nekoliko nedelja će vaše potkožne žlijezde početi da luče prirodnu masnoću, pa će se kosa osloboditi peruti i biće mekša i sjajnija.

"Rashladite" sunčane opekotine i druge vrste iritacije kože

- Da biste ublažili bol kada izgorite na suncu, potopite nekoliko većih komada vate ili gaze u rastvor od 200 ml vode i četiri kašike sode-bikarbone i nanesite ih na užarena mjesta
- Opekotine na nogama i gornjem dijelu tijela, kao i svrab koji izazivaju male boginje, ublažite kupanjem u mlakoj kupki u koju ste dodali 250-500 g sode-bikarbone.
- Posjekotine nastale usljed brijanja zaliječite rastvorom 200 ml vode i jedne kašike sode-bokarbone. Natopite kuglicu vate i obrišite povrijeđena mjesta.

         
... i dalje soda - bikarbona


... u kupatilu

Isperite grlo - D ali ste upravo jeli crni ili bijeli luk i nikako ne možete da se otarasite neprijatnog zadaha? Isperite grlo s pola čaše vode u koju ste sipali kašiku sode - bikarbone, neutralisaće neprijatan miris. Ako slučajno imate afte, ispiranjem usne duplje sodom - bikarbonom ublažićete bol koji vam one nanose.

Operite zube - Ako vam ponestane pasta za zube a nemate vremena za nabavku, lako ćete riješiti problem tako što ćete vrh četkice za zube uvaljati u sodu - bikarbonu, istrljati zube i potom dobro isprati. Soda - bikarbona inače i izbjeljuje zube, ali taj postupak ne treba često koristiti, jer može oštetiti zubnu gleđ.

Ukolnite s kose ostatke gela, laka ili balzama - Pretjerana upotreba hemijskih sredstava može biti veoma štetna i opasna po vašu kosu. Međutim, ako jednom nedeljno kosu temeljno operete sodom - bikarbonom, ona će ukloniti ostatke korišćenih hemijskih preparata.Samo utrljajte u kosu jednu kašiku sode - bikarbone dok je budete prali šamponom. Pored pomenutog dejstva, soda - bikarbona će odstraniti i svu nečistoću iz vode i učiniti da vaša kosa zablista.

Očistite češljeve i četke - Očistite češljeve i četke za kosu tako što ćete ih potopiti u 600 ml tople vode u koju ste sipali dvije kašike sode - bikarbone. Okrenite ih i protresite kroz vodu kako biste uklonili svu nečistoću koja se nakupila između zubaca, a potom ih ostavite u rastvoru oko pola sata. Dobro ih isperite prije ponovne upotrebe.

Očistite i osvježite četkice za zube - Četkice svih članova porodice bit će čiste i svježe ako ih jednom sedmično potopite u 50 ml vode u koji ste prije toga sipali 50 g sode - bikarbone. Ostavite četkice potopljene u rastvoru tokom cijele noći. Temeljno ih isperite prije ponovne upotrebe.

Koristite je kao antiperspirant - Ako tražite prirodnu i prije svega efikasnu zamjenu za dezodorans, soda - bikarbona je idealno rješenje. Uronite pufnu od pudera u sodu - bikarbonu i nanesite je ispod pazuha. Osjećat ćete se svježe tokom cijelog dana.

Njegujte umorna stopala - Ako ste cijeli dan proveli u cipelama, a stopala su vam znojna, otečena i umorna, uronite ih u litar tople vode u koju ste dodali četiri kašike sode - bikarbone. Pored toga što će prijati umornim stopalima, soda - bikarbona će odstraniti sav znoj i prljavštinu nakupljenu tokom dana. Redovno potapanje nogu u ovaj rastvor može efikasno neutralisati neprijatan miris vaših stopala.

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.