četvrtak, 3. svibnja 2012.

Napravite sami sredstva za čišćenje

Donosimo vam preporuke portala Mamin svet kako da sami napravite sredstva za čišćenje koja su svakako zdravija za vas i vaše ukućane, a ujedno obezbjeđuju isti efekat kao mnoga sredstva koja u sebi sadrže štetne materije.


Od sastojaka koje imate u kući možete da napravite sami neškodljiva, a efikasna sredstva za čišćenje svog doma. Glavni saastojci su soda bikarbona, so, sok od limuna, destilovano belo sirće, voćno sirće, obični tečni sapun, nehlorisani prašak za ribanje. Njihovom kombinacijom možete očistiti, praktično, sve u kući.


Deterdženti mogu da budu i prirodni i jeftini

* Univerzalno sredstvo za čišćenje napravićete ako izmiješate kašiku tečnog sapuna sa 4 kašike tople vode, dodate limun ili malo sirćeta. Provjereno skida masnoću.

* Dezinfekcija je  imperativ savremenog društva u kojem se često pretjerije sa sterilnošću. Voćno sirće je najjednostavnije i najprirodnije sredstvo za dezinfekciju. Napravite smjesu od 5 odsto sirćeta u vodi. Ovaj rastvor ubija 99 odsto bakterija, 82 odsto plesni i 80 odsto virusa!

* Za poliranje namještaja i podova koristite maslinovo ulje kojem je dodat limunov sok.

* Sirće i voda u odnosu pola-pola učiniće da staklo zasija. Trebaće vam i boca s raspršivačem, a za glancanje su najbolje stare novine.

* Plesan i  buđ osušite fenom za kosu, ili električnom grijalicom i ostavite preko noći. Ujutro ostružite četkom pa operite površinu mješavinom u koju ste stavili 2 kašike tečnog sapuna, 2 kašike boraksa i tople vode.

* Umjesto skupih osvježivača vazduha uklonite izvore neprijatnih mirisa u stanu – redovno  izbacujte smjeće, natrulo voće i povrće, vjetrite stan. Neutralisaćete ih ako izmiješate sodu bikarbonu sa mineralnom vodom i dodate nekoliko kapi nekog esencijalnog ulja. Sve sipati u bocu s raspršivačem i tako osvježiti vazduh u kući.

* Tkanine posive zbog kontakta deterdženta sa teškom vodom. Učinite vodu mekšom sodom bikarbonom, pa vam izbjeljivač neće ni trebati.

Sredstva za čišćenje (recepti Jasmine Ališić)

* 1 čaša destilovane vode, 1 čaša bijelog sirćeta, nekoliko kapi eteričnog ulja čajnog drveta. Sve staviti u bocu sa raspršivačem. Čisti sve površine, dezinfikuje i veoma je jeftin, bez otrova i hemikalija.

* Napravite sami deterdžent za veš od jednakih količina:
- boraksa
- sode bikarbone
- sode za pranje veša
- narendanog domaćeg sapuna

Dobro promiješajte i dodajte eterično ulje bora, limuna, lavande ili narandže. Koristite isto kao obični prašak za veš.

Hidrogen

Prenosimo vam i recepte za dezinfekciju sa hidrogen peroksidom. S njim se može napraviti jednostavan sprej koji dezinfikuje kao i komercijalni preparati, pristupačan je svakome,  a ubija sve bakterije.

PAŽNJA: koristiti samo blag, 3% rastvor, jer u koncantracijama većim od 10 odsto, ova supstanca može da bude opasna!

Potreban vam je  3% hidrogen peroksid, bijelo vinsko sirće koje ćete sipati u posebne boce s raspršivačem. Ove dvije supstance mogu da se koriste za:
* čišćenje povrća – poprskati voće ili povrće hydrogen peroksidom, a onda sirćetom. Nije bitno kojim redom prskate, važno je da sprejeve koristite posebno. Na kraju isperite sve vodom. Nećete osjetiti nikakav miris, a sve potencijalne štetne bakterije su ubijene. Ovo pomaže  i uklanjanju pesticida s voća i povrća.
* dezinfekciju kuhinjskih površina, sudopere, česme, odvoda, daski za rezanje mesa. Ovim se ubijaju bakterije Salmonela, Šigela, Ešerihija koli.
* za čišćenje kade i lavaboa, dodajte malo sode bikarbone i obične kuhinjske soli.
* rastvor od 3dl  3% hydrogen peroksida na 1l vode može da se koristi za zalivanje biljaka. Prvo testirajte osjetljivost cvijeća sa malom količinom
* za skidanje fleka s tepiha: pospite prah sode bikarbone po tepihu, a ako je fleka masna dodajte i malo kuhinjske soli, onda poprskajte bijelo vinsko sirće pa zatim hidrogen peroksid. Istrljajte četkom, obrišite krpom.
*za liječenje problema sa ušima jednom nedjeljno stavite nekoliko kapi hidrogen peroksida u svako uho. Ovo činite posebno poslije kupanja u bazenu. PAŽNJA, ako imate oštećenu bubnu opnu ne stavljajte hidrogen peroksid!

*ako hidrogen peroksidu dodate sodu bikarbonu, imate odličnu pastu za zube koja usput i bijeli zube. Ali, ako imate metalne blombe ne upotrebljavajte ovu pastu, jer može doći do reakcije.
* ako imate problema sa aknama, tretirajte lice hidrogen peroksidom.
* i naravno, opšte je poznato da ranu možete da dezinfikujemte hidrogen peroksidom.

www.moj-dom.me

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.