nedjelja, 6. svibnja 2012.

Korisna upotreba acetona i alkohola

Uklonite mrlje sa porcelana - Istrljajte umrljane površine acetonom, a zatim ispolirajte kuglicom vate.

Uklonite mrlje od mastila - acetonom uklonite sa kože vodootporno mastilo. Umrlljane površine očistite acetonom na kuglici vate a zatim isperite sapunom i vodom.


Uklonite farbu sa prozora - U dobro provjetrenoj prostoriji nanesite aceton na mjesta na prozoru umrljana farbom. Ostavite da djeluje nekoliko minuta prije nego što umrljana mjesta istrljate krpom. Na kraju ih prebrišite vlažnom krpom.

Skinite naljepnice sa stakla - Acetonom za skidanje laka za nokte uklonite naljepnicu i očistite mjesto na kom je bila zaljepljena.

Očistite sat - Acetonom uklonite manje ogrebotine sa površine sata, ako je površina sata od nelomljive plastike, utrljajte aceton sve dok ogrebotine ne nestanu ili postanu manje upadljive.

Uklonite super ljepak - Super ljepak se zadržava na svim površinama, kao i na vašoj koži. Nemojte ga guliti sa prsta jer tako lako možete oguliti i kožu. Umjesto toga natopite kuglicu vate acetonom i prevucite ga preko umrljanog mjesta dok super ljepak ne nestane.

Očistite lakovane cipele - Izgled lakovanih cipela, kao i bijele ili svijetle obuće, narušavaju brazde od nošenja. Te brazde nestaće ukoliko ih energično ali pažljivo protrljate mekom krpom ili papirnim ubrusom natopljenim acetonom. Prebrišite obuću vlažnom krpom.

Očistite tastaturu računara - Tastaturu računara možete očistiti acetonom i starom četkicom za zube. Nanesite aceton na četkicu i njom blago protrljajte tastaturu.

Razrijedite tečni korektor - Razrijedite tečni korektor ili stari lak za nokte tako što ćete u njega sipati malo acetona. Sipajte nekoliko kapi acetona u flašicu i protresite. Po potrebi ponovite postupak.

Alkohol

Očistite predmete/površine u kupatilu - Hromirane površine u kupatilu lako ćete očistiti alkoholom. Sipajte malo alkohola direktno iz flašice na mekanu krpu koja dobro upija i očistite slavine i ostale površine. Nema potrebe za dodatnim isporanjem, jer alkohol lako isparava. Hromirane površine biće sjajne, a time žete uništiti i sve bacile.

Očistite tragove laka za kosu sa ogledala - Kada koristite lak za kosu, ostaci laka će neizostavno završiti ma ogledalu. Pređite preko ogledala alkoholom i uklonićete ostatke laka, a vaaše će ogledalo ponovo zablistatu.

Očistite venecijanere/roletne - Alkohol je odlično sredstvo za čišćenje venecijanera ili roletni. Kako biste brzo obalili ovaj posao, špatulu ili sličnu neku spravu uvijte i krpu i vežite gumicom- Imočite u alkohol i prebrišite svaku traku venevijanera ili roletne posebno.

Prozori će biti sjajni i neće se magliti - Operite prozore rastvorom od 100 ml medicinskog alkohola i litra vode kako se prozori ne bi maglili i zamrznuli.

Odmrznite šoferšajbnu - Ljepše je piti jutarnju kafu u toploj sobi nego skidati mraz sa šoferšajbne vašeg automobila.Taj posao biće lakši ukoliko nanesete malo alkohola na stakla. Mraz će se brzo skinuti.

Uklonite crni trg sa kragne - Kako na kragni vaše košulje ne bi ostao crni trag , na vaš vrat nanesite svakog jutra malo alkohola prije nego što obučete košulju.

Očistite telefon - Kada se telefon isprlja, očistite ga alkoholom. Uklonićete svu nečistoću i istovremeno ga dezinfikovati.

Uklonite fleke od mastila - Ukoliko prolijete mastilo po omiljenom odjevnom predmetu, potopite ga u alkohol nekoliko minuta orije nego ga operete.

Uklonite tragove flomastera/markera - Kada vaše djete nacrta umjetničko djelo po radnoj površini, nema potrebe dizati buku i plašiti ga i razbijati njegovu kreativnost, ne brinite i ako na markeru piše da je postojan. Alkohol rastvara flomaster pa ga je onda lako obrisati.

Uklonite krpelje sa psa - Krpelji koji napadaju vašeg psa ne podnose ukus alkohola. Prije nego što skinete krpelja sa psa, pospite napadnuto mjesto alkoholom i krpelj će popustiti stisak. Zatim čvrsto uhvatite krpelja i izvucite ga sijelog. Ranu potom ponovo natopite alkoholom. Ovaj s metod primjenjuje i kod uklanjanja krpelja sa ljudi.

*Oprez: Obratite pažnju kada kupujete alkohol. <uvijek je najbezbjednije da ga kupite u apoteci. U etanol (alkohol u alkoholnim pićima) obično se dodaju toksične i neukusne hemikalije kako ne bi mogao da se pije- Ćesto su te hemikalije opasne u dodiru sa kožom. Medicinski alkohol se pravi od hemikalija koje ne oštećuju kožu: najbolji je rastvor od 70 procenata alkohola i 30 procenata vode.

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.