nedjelja, 22. travnja 2012.

Prirodnim sredstvima uklonite mrlje

Baby ulje pomoći će Vam da očistite mrlje sa drvenog namještaja.

Osobito one ružne bijele, koje su nastale od vode. Osim što i Vama, kao i Vašem djetetu može poslužiti kao izvrsna kupka, pomoći će Vam da i bezbolno odstranite flaster. Rubove flastera namažite ovim uljem - i sve će biti brzo i bezbolno.


Led će ukloniti sve Vaše probleme ako Vam se dijete zamrlja voćnim sokom.

Mrlje od voćnog soka i sladoleda prije pranja istrljajte kockicama leda. I mrlje od voska na namještaju ili na podovima lako ćete otkloniti očistite li ih pomoću kockica leda. Svaku mrlju pritisnite kockicom leda, a zatim vosak uklonite tupom stranom noža. Prilikom tog postupka pazite da ne oštetite polituru. Prava je muka odstraniti zaljepljenu gumu za žvakanje s tkanine, odijeće ili dekora na namještaju. Guma za žvakanje se uvuče u tkanje i ne da se van. No, postoji ipak jedan način kako doskočiti ovom problemu.

Gumu za žvakanje treba najprije smrznuti! Predmete koje možete staviti u zamrzivač ostavite ondje nekoliko minuta, pa će se guma za žvakanje smrznuti i lako ćete je odstraniti s tkanine. Ako je predmet prevelik da bi stao u zamrzivač, na zalijepljenu gumu za žvakanje stavite kockice leda i držite tako dugo dok se žvakača ne smrzne.


Kreda je djelotvorno sredstvo za otklanjanje mrlja od masti.

Svježu mrlju od masti posipajte prahom od krede i nakon nekog vremena izglačajte mlakim glačalom. Učinak možete pojačati ako prah od krede pomiješamo s benzinom. Kada se ta smjesa na tkanini osuši, mjesto gdje se nalazila mrlja dobro isčetkajte.

Stavite li komadić školske krede u kutiju u kojoj čuvate bižuteriju, bez obzira da li je pozlaćena ili posrebrena, sigurno više neće oksidirati. Jednako čudesno, školska kreda djeluje i na čisto srebro, koje pod njezinim utjecajem neće potamnjeti.


Šminka na Vašoj majici ili ovratniku košulje hm? Evo nekoliko jednostavnih savjeta za odstranjivanje šminke sa odjeće.


Vrlo lagano istretirajte mrlju sa denaturiranim alkoholom i mekanom tkaninom.

Utrljajte sredstvo za pranje suđa nježno na mrlju sa prstom.

Možete koristiti i pastu ili „stik“ za mrlje i ostavite nekoliko minuta prije ispiranja, ako je mrlja tvrdokorna.

Isperite područje mrlje ili cijeli odjevni predmet u perilici rublja. Osušite odjeću. Ako mrlja nije nestala odnesite je na kemijsko čišćenje.

Maslac će Vam dobro doći za nedjeljni doručak. Ali, on ima osim hranjive i neke druge vrijednosti!

Mrlje od trave najprije istrljajte maslacem, a tek onda odjevni predmet operite sapunicom i vrućom vodom.

Jednako tako ako je na Vašem vunenom predmetu mrlja od smole (katrana) još svježa, istrljajte je maslacem. Nakon ovog postupka, tupom stranom noža uklonite i maslac i smolu. Postupak ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno da nestane mrlja, a tek onda predmet operite na uobičajen način.


Klor koristite ako želite očistiti Vaše vunene predmete umrljane čađom.

Operite ih u vodi u koju ste stavili malo klora, te pustite da se neko vrijeme namaču. Kada nestane tragova od čađe, vunene predmete dobro isperite.

Želite li uspješno otkloniti mrlje od trave sa Vašeg pamučnog i bijelog rublja, operite ga u klornoj vodi (vodi kojoj ste dodali malo klora), a potom isperite. Biti će najbolje ako ćete još u posljednju vodu za ispiranje dodati jednu veliku žlicu octa.

Klor će Vam se sretno naći pri ruci i ako se odlučite očistiti zastarljele mrlje od hrđe sa Vaših odjevnih predmeta. Iako ćete prije čišćenja mrlje klor najprije dobro razrijediti - budite oprezni, jer on voli izgristi tkaninu pa će Vaš trud tek tada postati uzaludan.

Sir će otkloniti sve Vaše probleme koji su nastali kada ste bojom kojom ste bojili namještaj uprljali Vaše podove...

..bilo da se radi o drvenim ili podovima od keramičkih pločica mrlje samo trebate istrljati svježim kravljim sirom, no zapamtite da morate biti brzi jer ako se boja osuši sir neće biti djelotvoran.
savjeti.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.