petak, 27. travnja 2012.

Očistite sudoper, odvode i mašinu za suđe

Svoju kuhinju lako ćete očistiti na „zeleni način“ koristeći prirodna sredstva za čišćenje kao što je soda bikarbona, krupna morska sol, sok limuna, bijeli ocat, ulje eukaliptusa, te naravno spužvica od celuloze. Prednosti ovakvog načina čišćenja su goleme za prirodu, ali i za vas, jer prilikom čišćenja ne morate nositi gas masku niti zaštitne rukavice, ne morate potjerati ukućane na prisilni boravak izvan kuće, a ova prirodna sredstva dobro će očistiti i najprljaviju kuhinju. A da ne govorimo o prednostima za vaš novčanik (npr. 3 litre bijelog octa možete kupiti za cca 10 Kn)


Čišćenje sudopera

Ispraznite sudoper, isperite ga vodom i prebrišite. Istrljajte svoj sudoper pastom od sode bikarbone koju ste nanijeli na spužvicu od celuloze. Ostavite stajati neko vrijeme, a zatim isperite i prebrišite čistom vlažnom krpom. Na mjestima gdje soda bikarbona nije uspjela očistiti jače nakupine vodenog kamenca, tretirajte ih bijelim alkoholnim octom kojeg ste stavili na spužvicu od celuloze. Dobro isperite vodom i osušite. Ako želite da vaš sudoper stvarno blista, na meku i suhu krpicu stavite par kapi baby ili maslinovog ulja i uglancajte ga. Alternativno: sudoper istrljajte krupnom morskom soli (2 šake) pomiješanom sa sokom jednog limuna. Dobro isperite čistom vodom i osušite mekom krpom.

Čišćenje odvoda

U odvod usipajte šalicu bijelog octa i šalicu sode bikarbone i ostavite djelovati nekoliko minuta (začepite odvod čepom). Nakon toga odvod zalijte s 1 litrom kipuće vode i dobro isperite toplom tekućom vodom. 

Čišćenje perilice suđa

I vašoj perilici suđa potrebno je periodično čišćenje, najbolje jednom mjesečno. Ispraznite perilicu suđa. Četkicom za zube umočenom u bijeli alkoholni ocat oribajte spojeve oko i na vratima. Za teža zaprljanja probajte i sa pastom od sode bikarbone. U dno prazne perilice uspite šalicu bijelog alkoholnog octa, zatvorite perilicu i pokrenite pranje na najvišoj temperaturi. Ako želite mirisnu perilicu, u pretinac za deterdžent uspite malo limunske kiseline i pokrenite pranje prazne perilice.

Recept za pastu od sode bikarbone: pomiješajte 5 žlica sode bikarbone s 5 žlica mlake vode  

Recept za svakodnevno sredstvo za čišćenje kuhinje: u boci s raspršivačem pomiješajte 300 ml bijelog alkoholnog octa s 200 ml vode i dodajte cca 40 kapi ulja eukaliptusa koje će zatomiti jak miris octa i dezinficirati kuhinjske površine. 

O prirodnim sredstvima za čišćenje: 
Bijeli alkoholni ocat

Izuzetno je jeftin (3l možete kupiti za cca 10 Kn), a razrijeđenog ga možete koristiti za čišćenje većine površina u kuhinji i kupaonici. Važno: prije upotrebe provjerite na skrivenim područjima, ne koristite nerazrijeđenog  jer je vrlo jak (možete li zamisliti da ga neki ljudi još uvijek koriste kod pripreme svježih salata?) i ne koristite za čišćenje fuga na pločicama, mramornih i ostalih poroznih kamenih površina. Mnogima smeta njegov oštri miris, no dobro je da on nije štetan i nestaje čim se ocat osuši, a u otopinu uvijek možete dodati malo ulja eukaliptusa koje će neutralizirati miris octa. 

Soda bikarbona

Odlično abrazivno sredstvo za čišćenje većine površina u kupaonici i kuhinji, a koristimo ga i u hladnjacima za rješavanje ustajalih mirisa.
Sok limuna

Limunov sok odličan je za čišćenje masnih mrlja i jake prljavštine na kuhinjskim površinama, suđu itd., a iza sebe ostavlja svjež miris agruma. Za ribanje lonaca i tava, polovicu limuna pospite morskom soli, a oribane površine dobro isperite. 
Preuzeto sa: www.domza5.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.