nedjelja, 22. travnja 2012.

Ocat i soda bikarbona u vašem domu

Prirodni proizvodi za čišćenje poput octa i sode bikarbone imaju manju mogućnost nadraživanja kože i stvaranja dišnih alergija od kupovnih, kemijskih sredstava. Osim toga, sigurniji su za djecu i kućne ljubimce koji bi ih mogli progutati.
Ekološki gledano, njihovim ispiranjem i puštanjem u kanalizaciju nećemo zatrovati okoliš, a financijski su daleko jeftiniji. Pravilnim odabirom i načinom uporabe postiže se isti efekt kao i kemijskim sredstvima.
Što drvu daje sjaj, omogućava blistanje prozora, smanjuje neugodne mirise i drži bakterije podalje od nas? Vjerovali ili ne to je proizvod koji se stoljećima koristi u domaćinstvu: dobri, stari ocat!


Prema nekim istraživanjima, bijeli destilirani ocat ima na desetke korisnih mogućnosti u i oko kuće, od hrane do čišćenja tvrdokornih naslaga kamenca.
Zbog visokog sadržaja kiseline, bijeli ocat ima neograničen vijek trajanja. Zbog svoje kiselosti ne dozvoljava razvoj bakterija tako da je dobrodošao u svakoj kuhinji i kupaonici.

Nekoliko savjeta kako koristiti bijeli ocat:

1. Očistite i dezinficirajte dasku za rezanje i kuhinjske radne površine

2. Dezodorirajte kuhinju od neugodnih mirisa (premažite površine octom i ostavite 30 minuta prije ispiranja sa vodom)

3. Mrlje od znoja na odjeći prije pranja premažite sa octom

4. Mjesta na kojima se pojave mravi prebrišite octom

5. Koristite ocat kao omekšivač odjeće (dodajte čašu octa u fazi ispiranja)

6. Uklonite kamenac sa tuša. Namočenom krpicom u ocat premažite tuš ili još bolje, umočite ga u ocat. Nakon par sati isperite.

7. Operite prozore. U vodu dodajte malo octa i operite prozore. Možete ih posušiti zgužvanim novinskim papirom.

8. Razmočite staru četku (namočite ju u vrućem octu, a zatim operite toplom vodom)

9. Spriječite stvaranje kamenca na tuš kabini tako da povremeno staklenu stijenu prebrišete octom, a nakon toga ga isperete.

Soda bikarbona
Soda bikarbona je odavnina poznata kao sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa. Posipajte je po suhom tepihu i tapeciranom namještaju, ostavite najmanje 15 minuta, a zatim posisajte. Sodom čak možete posipati i psa te ga energično istrljati i iščetkati. Vaš ljubimac više neće imati neugodan miris!

Ubacite li pola šalice sode bikarbone u prljavo rublje, u konačnici će te dobiti čistiju i ljepšu odjeću, a pogotovo ako imaju neugodan miris. Sodom možete ukloniti većinu pljesnivih mirisa nastalih u vlažnom prostoru.

Vlažna spužva posuta sodom bikarbonom idealna je za lagano čišćenje sjajnih površina od rostfraja (sudoper, slavine, lonci itd.).

izvor: www.relax-forum.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.