srijeda, 7. kolovoza 2013.

Kako od štednje napraviti zabavu?

Često vam pred kraj mjeseca nedostaje novca? Onda imamo slične probleme.
Danas vam donosimo nekoliko malih trikova kako na lagan način uštedjeti novac.

1. ODVOJITE MALO NOVCA
Iako ne možete da se pohvalite velikom platom, uvek odvojite mali deo svojih primanja i uplatite ga na poseban račun. Na primer od svake plate odvojte 20 eura ili više. Neverovatno je, ali istinito, ta cifra vam uopšte neće nedostajati, a pri tom ćete i uštedeti pristojnu sumu.2. POŠTUJTE SVOJU ODJEĆU
Što vam se garderoba pre istroši to ćete pre morati da je zamenite, da biste to izbegli, probajte neke od sledećih trikova:  Garderoba koja ima rajsferšlus, pere se zakopčana, kako rajsferšlus ne bi cepao ostalu garderobu koja se nalazi u veš mašini. Stvari čuvajte na policama, pre nego na ofingeru, pošto koža i još neki materijali od visenja mogu da se razvuku. Crne stvari perite tek nakon što ste ih nosili bar dva puta, osim ako nisu stvarno prljave.  Znate onaj top što ste kupili pre nekoliko meseci, onaj koji ste obukli jednom i više vam iz nekog razloga nije stajao kako treba? E pa i vaše prijateljice imaju iste takve krpice koje više ne nose. Eto razloga da organizujete razmenu garderobe. Evo kako razmena funkcioniše: Svako ponese gomilu garderobe, koje želi da se reši, i onda trgujete između sebe. Usput možete i odlično da se zabavite.


3. POTROŠITE NOVAC ZA NEŠTO VELIKO
Pronađite načine da uštedite na duge staze. Na primer: Ukoliko ste opasno zavisni od espresa koji tako dobro prave u lokalnom kafiću, možda je na duge staze jeftinije da sebi kupite kvalitetan aparat za espreso i tako uživati u omiljenoj kafi u udobnosti svog doma.

4. KUPUJTE PAMETNO
Većina prodavnica pravi neverovatne popuste na svoje proizvode pred kraj sezone, jer prave mesta u prodavnici za nove kolekcije. A gomila te odeće može da se nosi i u sledećoj sezoni. Na primer letnja haljina, može se lako nositi i zimi uz odgovarajući kaput i debele helanke.

5. STALNO SE PODSEĆAJTE
Možda izgleda smešno, ali postavljanje podsetnika u novčanik će vam mnogo pomoći. Čim otvorite novčanik neka vam na malom papirići piše "nastavi da štediš za taj automobil iz snova" ili šta god nameravate da kupite.

6. UŠTEDITE I NA IZLASCIMA
Možda stvarno možete sebi da priuštite izlazak samo jednom nedeljno, tako da to sebi zacrtajte kao cilj i držite se toga. Ukoliko ne želite da svoje izlaske svedete na jednom nedeljno, onda uveče svoja pića mešajte sa kiselom vodom, tako ćete uštedeti, a nećete se ni previše napiti i uraditi neke stvari zbog kojih ujutru možete zažaliti.
Smedia
(Cosmopolitan)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.