nedjelja, 14. srpnja 2013.

Najčešći problemi s mašinom za pranje suđa

Iako moderne mašine za pranje suđa danas imaju dug vek trajanja, to ne znači da će tokom celog tog razdoblja raditi besprekorno. Pre nego što nazovete majstora koga ćete debelo platiti, pročitajte na koje načine možete sami da rešite neke jednostavnije kvarove."Pametna" rešenja za manje probleme preuzeta su iz knjige Ariane Koen u kojoj su objedinjene najčešće pritužbe klijenata kad je mašina za pranje suđa u pitanju.

1. Kada otvorim mašinu na dnu je voda. Zašto?
Imate začepljen odvod. Ispraznite mašinu za suđe, potražite filtar i očistite ga. Glavni krivci za ovaj problem su pileće kosti, razbijeno staklo ili razne folije, koje su oku nevidljive.
2. Zašto je suđe posle pranja prljavo?
Možda vam je začepljena prskalica. Isključite mašinu iz struje, ispraznite je i izvucite mlaznicu vode napolje (može da se pomera za potrebe čišćenja, pogledajte u uputstvima kako). Dobro proverite sve rupice, a ako su začepljene, očistite ih čačkalicom.

Ako sve izgleda dobro, možda je problem u zagrevanju vode – ne zagreva se dovoljno da bi otopila masti. U tom slučaju pogledajte uputstva.

3. Zašto čaše nisu sjajne nego pune mrlja?
Stavite ih na pet minuta u sirće – ako postanu sjajne, znači da je vaša voda pretvrda. U tom slučaju stavite više sredstva za pranje u mašinu. Ako mrlje ostanu, problem je u prevrućoj temperaturi na kojoj se peru ili koristite previše sredstva za pranje.


4. Iz mašine se širi neprijatan miris, kao da je pregorela
Verovatno imate stariji model mašine s vidljivim grejačem na dnu. Hrana sa suđa verovatno tu i tamo padne na njega pa se on žari. Odstranite je.

5. Šta mogu da uradim da se oslobodim tvrdokorne masnoće u mašini?
Možda je temperatura u mašini ispod temperature koja je potrebna da se otopi masnoća. Pogledajte uputstva. Ako vaša mašina nema termostat (većina ih danas ima), povećajte temperaturu vode na bojleru za 5°C.

6. Kako se rešiti beličastih mrlja na suđu?
Imate jako tvrdu vodu, koristite više sredstva za sjaj.

7. Kako sprečiti da vrata propuštaju?
Prvo proverite da možda neki komad suđa nije zapeo, pa zbog toga ne možete dobro da zatvorite vrata. Ako je sve u redu, možda ne "leže" kako treba. Ako vidite da vrata ne stoje u ravni, uzmite alat i učvrstite ili olabavite šrafove da bi vrata legla na svoje mesto.

Osim toga, problem može da bude i u gumi oko vrata, i u tom slučaju morate da je promenite.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.