subota, 13. srpnja 2013.

Izvori zaraze u vašem domu

Pranje ruku i dezinfekcija površina oko vas može smanjiti šanse za pojavu infekcije za 50 posto, tvrdi dr Čarls Gerba koji proučava bacile više od tri decenije. Evo kako održavati higijenu predmeta u kojima mikrobi umeju da se sakriju.

Četkica za zube
Klice napreduju u vlažnom okruženju, kao što su vaše četkice za zube, napominje dr Gerba. Da bi zaštitili svoje usta, zamenite svoju četkicu za zube svaka tri do četiri meseca i spustite poklopac pre nego pustite vodu u WC-u.Nakit

Postoji razlog zbog kojeg doktori i medicinske sestre moraju da sklone nakit u operacijskoj sali. Studija iz 1997. je pokazala da zdravstveni radnici koji nose prstenje na sebi imaju znatno više mikroba, čak i pošto operu ruke. Međutim, postoji izuzetak - srebro je antimikrobno, tako da bi nakit izrađen od ovog metala trebao da ostane relativno sterilan.

Strunjača za vežbanje

Strunjaču za vežbanje ljudi svakodnevno gaze bosim nogama i znoje se. Zbog toga je uvek bolje doneti svoju prostirku čiju ćete higijenu redovno održavati.Jastuci

Verovatno često perete čaršave i jastučnice, ali kad ste zadnji put oprali sam jastuk? Jastuci sadrže gljivice, bakterije i grinje, koje mogu da uzrokuju alergije. Nekoliko studija je pokazalo da su jastuci jedan od najvećih izvora zaraze u bolnicama.

Radni sto

U nekim slučajevima, radni sto i predmeti na njemu imaju više bakterija od WC šolj. Jedemo, dodirujemo prstima, pušemo, kašljemo i kijamo na sve te površine. Čistačice ih uglavnom ne čiste jer spadaju pod privatne površine. Najbolje je da redovno očistite radni sto i sve na njemu.

smedia

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.