subota, 25. svibnja 2013.

Prirodna sredstva protiv komaraca

Ako vam se ponekad čini da komarci napadaju samo vas i da ništa ne pomaže, možda ste u pravu.
Komarce privlače ljudi koji na koži imaju veliku koncentraciju holesterola i steroida, a vole i one koji se bave telesnim aktivnostima, jer ih privlače toplinom tela i pokretima.


Pazite da u bašti ili kući nemate vodu koja stoji duže vreme. Menjajte vodu za kućne ljubimce bar svaki drugi dan, a baštu očistite od predmeta u kojima bi se kišnica mogla zadržavati.

1. Neven deluje i kao zaštita i kao lek

Zasadite neven u bašti i dobićete odličnu zaštitu protiv komaraca. Neven ispušta miris koji odbija komarce, ali i druge leteće napasti, a krema od nevena pomaže da se koža smiri na mestu uboda insekata.

2. Ruzmarin i žalfija za ukus hrane i protiv "zujalica"

Ako provodite veče u društvu prijatelja i porodice, a pritom uživate uz roštilj na otvorenom, na ugalj bacite grančicu ružmarina ili žalfije. Mirisi ovih aromatičnih biljaka dok gore odbiće dosadne krvopije, a baštu prožeti mediteranskom atmosferom.3. Birajte svežije parfeme tokom leta

Cvetni i voćni mirisi tokom toplijih meseci nisu najbolji izbor, jer će privlačiti komarce, ali i pčele. Pošto ih privlači miris cveća, ako hodate uokolo mirišući kao cvetić, komarci i pčele bi da vas i pomešaju sa jednim.

4. Komarce možete jednostavno oduvati

Komarci su loši letači i zato vole miran vazduh. Ako se odlučite da se rashladite ventilatorom, to bi moglo da vam pomogne i u borbi protiv komaraca, jer će morati da se bore s vetrom koji nastaje, a to će im otežati let i omesti napadačku taktiku.

5. Sirćetom i biberom protiv mrava

Ako su vas napali mravi, otkrijte otkud dolaze. Potom napunite bočicu s raspršivačem sirćetom i poprskajte njihove puteve. Mesto na kojem izviru obilno pospite crnim biberom i tako im onemogućite dalji prodor u vaš stan.


6. Noćna mora svakoga domaćinstva - buba švabe

Najbolja prevencija protiv bubašvaba su čista kuhinja i kupatilo. Ako ih primetite, pažljivo i detaljno usisajte ceo stan, a područja na kojima ste ih ugledali operite jakim sapunom. Kesicu od usisavača odmah bacite.

7. Hleb s pivom - specijalitet za bubašvabe

U praznoj posudi od kafe natopite krišku, dve hleba u dovoljnoj količini piva da hleb počne da se raspada. Stavite na mesta na kojima ste videli bubašvabe i oni će se skupiti oko "ponuđene" hrane.

8. Žalfija, beli luk i krastavci

Protiv žohara možete se boriti i kaduljom, svježim krastavcima te češnjakom. Jednostavno na mjestima na kojima ste ih zadnji put vidjeli ostavite nekoliko listića kadulje, nekoliko tanko narezanih ploški krastavaca ili češnjaka.

9. Limun spašava pse od buva, ali ne i mačke

I najbrižnijem vlasniku ljubimac će se u dom ušetati s neželjenim gostima. Protiv buva borite se limunom - narežite neoljušteni limun i prelijte ga kipućom vodom. Ostavite preko noći i potom sunđerčićem operite psa. Limunovu mešavinu nikad ne upotrebljavajte na mačkama.10. Muve ne vole mentu

Muve, kao i većina insekata, izbegavaju mentu, pa držite nekoliko grančica u kuhinji. Pomešajte 30 mililitara ulja mente s litrom destilovane vode, pa poprskajte baštensku garnituru da se rešite i komaraca.

11. Dijatomejska zemlja kao univerzalno rešenje

Većine insekata možete da se rešite i tako što ćete uz rubove zidova i prozorske okvire posuti dijatomejsku zemlju, koju možete da kupite u baštenskim prodavnicama. Za 48 sati rešićete se svih gnjavatora.

smedia

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.