subota, 25. svibnja 2013.

Kako ukloniti mrlje?


Šta uraditi sa marljama od trave na dječijim pantolama?
Pokvasite mrlju sa čistim ocatom ili 90%-nim alkoholom (ukoliko to tkanina dozvoljava), isperite i normalno operite u mašini sa odgovarajućim deterdžentom (prašak - za bijelo rublje ili gel - za obojenu odjeću)Da li konstantno imate probleme sa sladoledom, čokoladom, voćem, đusom i sličnim stvarima na odjeći vaše djece?
Pokušajte sa ovim savjetom: Pokvasite mrlju rastvorom ocata (2 kašike čistog ocata i 1/4 litre vode), isperite i normalno operite u mašini sa odgovarajućim deterdžentom (prašak - za bijelo rublje ili gel - za obojenu odjeću).


Volite kafu/čaj, ali ne i na vašoj omiljenoj bluzi?
Ukoliko vam se to desi, pokušajte sljedeće:
Na bijelom pamuku: pokvasite mrlju sa vodikovim peroksidom i onda normalno operite u mašini
Na obojenom pamuku: pokvasite mrlju rastvorom ocata (2 kašike čistog ocata u 1/4 litre vode) a potom normalno operite u mašini
Na vuni:pokvasite mrlju u rastvoru spremljenom od alkohola i čistog ocata u jednakom omjeru. Zatim isperite i operite u mašini

A šta sa voskom na vašoj odjeći?
Pokušajte sastrugati veće komade mrlje, potom stavite papirni ručnik s obje strane tkanine i otopite ostatak mrlje voska peglom.


Kako oprati bijele zastore ispravno i osigurati njihovu bjelinu?
Uvijek ih perite odvojeno od ostalog rublja i nikada ih nemojte sušiti u sušilici za veš. Odstranite sve dijelove koji služe za vješanje, inače možete oštetiti mehanički dio mašine ili zastore. Napunite samo 1/4 bubnja. Perite ih na 30˚C (program za delikatne tkanine) s dosta vode (extra water), smanjite trljanje i okretanje koliko god možete i koristite deterdžent napravljen specijalno za zavjese (koji sadrže posebne izbjeljivače). Nakon pranja, postavite ih odmah, inače će biti naborane, a to ne želite.

Krvave mrlje nisu uobičajne na odjeći. Pogledajmo kako ih odstraniti:
Svježa mrlja: samo potopite mrlju u hladnoj vodi i mrlja će se sama isprati.
Stara mrlja (osušena): napravite rastvor sode bikarbone ili soli i hladne vode. Pokvasite odjeću i mrlja će biti ukolnjena.

Žvakaća guma zaista može biti problem, zar ne? Pokušajte sljedeće...
Stavite odjeću u zamrzivač ili stavite kocku leda kako biste zamrznuli fleku. Potom je stružite svojim noktima i operite u mašini.


Masne mrlje i mrlje od ulja nisu baš lijepe na našoj odjeći:
Odmah pospite puder za djecu po mrlji. Ostavite da se mrlja osuši, a potom nježno iščetkajte puder.Ponovite ovu aktivnost sve dok se mrlja skroz ne odstrani. Poslije operite tkaninu u mašini za pranje veša.

Mrlje od kečapa
Pripremite rastvor u jednakom omjeru dva sastojka glicerina i tople vode. Potopite tkaninu u rastvoru jedan sat i onda tkaninu normalno operite u mašini.

Vaša djeca vole da crtaju svugdje osim na papiru? Kako odstraniti tintu, boju i slično?
Papirnim ručnikom pokušajte upiti što više tinte. Potom ispod mrlje stavite bijelu čistu krpu i pokvasite mrlju sa drugom vlažnom krpom. Možete koristiti i krpu sa čistim ocatom ili alkoholom (ukoliko to tkanina dozvoljava).


A šta uraditi s hrđom?
Male mrlje odstranite sa solju. Na sol iscijedite limunov sok i pustite da to odstoji preko noći. Sljedeći dan isperite i potom operite u mašini. Veće mrlje bi se trebale tretirati drugačije: koristite posebno sredstvo za hrđe i pratite uputstva proizvođača sa pakovanja.

Kozmetika izgleda lijepo na licu ali ne i na vašoj odjeći.

Dio sa mrljom prekrijte sa papirnim ručnikom i pokvasite drugu stranu tkanine sa 90%-nim alkoholom (ukoliko tkanina to dozvoljava i ukoliko mrlja nije masna). Ukoliko je mrlja masna koristite neko sredstvo za masne mrlje.


www.gorenje.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.