subota, 25. svibnja 2013.

Kako ukloniti fleke s odjeće?


KAFA I KAKAO
Svežu fleku prelijte hladnim mlekom i odmah isperite u vodi s deterdžentom. Staru mrlju namočite u toplu vodu i deterdžentu za ručno pranje ili je istrljajte mešavinom vode i alkohola. Fleke s vune i pamuka operite kiselom vodom.SOS OD PEČENJA
Izvrnite odevni predmet, ispod fleke stavite čistu salvetu, pa isperite hladnom vodom. Ovo bi trebalo delimično da "prebaci" mrlju. Ili držite tkaninu pod mlazom vode da voda "istera" mrlju. Ulijte tečni deterdžent i prođite mekom četkom, ali ne grubo. Neka odstoji par minuta, a zatim dobro isperite. Prelijte fleku belim sirćetom, a onda isperite vodom. Ponovite postupak još jednom ako je fleka još uvek vidljiva, pa ubacite u veš mašinu. Ukoliko i posle toga ostane fleka, natopite je tečnim deterdžentom ili onim za pranje sudova i ostavite u toploj vodi 30 minuta.

PIVO
Namočite u hladnoj vodi i ostavite nekih 30 minuta. Fleku očistite hladnom vodom i sapunom. Dobro nasapunajte i protrljajte. Ako ostane još tragova, pokušajte da ih uklonite jakim rastvorom soli u mlakoj vodi.

VINO
Rastegnite tkaninu preko lonca, prelijte vodu po mrlji s malo veće visine (oko pola metra). Ili isperite mineralnom vodom. Glavno je da ne nanosite sapun pre vode jer bi to moglo da pogorša problem. Dobro deluje i mleko. Prokuvajte toliko mleka da u njega možete da umočite fleku. Vrlo brzo će fleka postati bleda i žućkasta. Zatim je odmah očistite tečnim sapunom i ubacite u veš mašinu. ***Gde se sve kriju opasne bakterije u vašem stanu

BOROVNICE
Isperite hladnom vodom. Pomešajte kašiku belog sirćeta i pola kašičice tečnog deterdženta u litri hladne vode. Fleku treba natapati nekih 15 minuta, a zatim je isperite hladnom vodom. Ako je mrlja i dalje vidljiva, uz pomoć sunđera i alkohola pokušajte da uklonite fleku, pa dobro isperite. Ili pripremite pastu od podjednake količine vode i sode bikarbone, pa nežno utrljajte na mrlju. Isperite ponovo.

KEČAP
Izvrnite odeću i isperite hladnom vodom. (Ideja za ispiranje: stavite sloj papirnatih ubrusa ispod mrlje, a zatim poprskajte mlazom vode. Ovo bi trebalo da "prenese" fleku.) Nanesite tečni deterdžent, pa pažljivo četkajte mekom četkom. Neka odstoji nekoliko minuta, zatim dobro isperite. Sunđerom na mrlju nanesite alkoholno sirće, pa opet isperite. Ponovite postupak ako je potrebno. Ako ovo ne donese rezultate, natrljajte tečnim deterdžentom i potopite u toploj vodi. Neka odstoji do 30 minuta.

TRAVA
Mrlje od trave na beloj tkanini očistite belancetom. Na obojenoj tkanini istrljajte vatom koja je natopljena 90% alkoholom. Za vunu, svilu i sintetičke materijale koristite sirće i toplu vodu.

SLADOLED I ČOKOLADA
Pomešajte kašičicu tečnog deterdženta (može i za sudove) sa šoljicom vode i natopite fleku. Protiv mlečne masnoće dobro deluju tablete probavnih enzima (kupite u prodavnicama zdrave hrane), izdrobite tri do četiri tablete i dodajte istu količinu vode. Dobijenu pastu nežno utrljajte u mrlju. Ostavite da odstoji bar sat vremena. ***Mali saveti za čišćenje posle krečenja - bez ijedne mrlje

MAJONEZ
Ostružite višak majoneza. Ako je mrlja sveža, često je običan deterdžent sasvim dovoljan. Ako se radi o starijoj ili jačoj mrlji, napravite pastu od iste količine sode bikarbone i vode, pa nežno utrljajte na fleku. Ostavite da odstoji bar sat vremena. Isperite u toploj vodi, prema uputstvima na etiketi odevnog predmeta.

SENF
Pažljivo uklonite višak, a zatim isperite pod hladnim mlazom vode i nanesite sredstvo za uklanjanje fleka. Ili odmah nanesite glicerin (dostupan je u apotekama). Neka odstoji nekoliko minuta pa isperite. Operite toplom vodom i dodajte izbeljivač (ali ne na svilu i vunu ili ako na etiketi piše da je izbeljivanje zabranjeno). Sve ostale bele tkanine mogu se natopiti u blagom rastvoru kućnog izbeljivača oko 15 minuta (20 ml izbeljivača na pet litara vode). Dobro isperite pre uobičajenog pranja.

BEZALKOHOLNA PIĆA
Namočite u hladnoj vodi oko 30 minuta. U pretpranju koristite sredstvo za uklanjanje fleka i operite s izbeljivačem (proverite etiketu).

JAGODE
Isperite hladnom vodom. Pomešajte kašiku belog sirćeta, pola kašičice tečnog deterdženta i litar tople vode. Neka se natapa 15 minuta, zatim isperite. Ako mrlja ne nestane, sunđerom i alkoholom pokušajte da uklonite mrlju, pa opet isperite, savetuje Magazin. ***Kako da brzo i jednostavno očistite mikrotalasnu pećnicu

ZNOJ
U vodu dodajte sirće, neka malo odstoji pa isperite.

LOSION ZA SUNČANJE
Ostružite višak losiona, pa nanesite sredstvo za uklanjanje fleka. Operite u toploj vodi.

ŽVAKA
Odevni predmet stavite u kesicu pa u zamrzivač. Kad je žvakaća guma zamrznuta, prstima ćete moći da je skinete s tkanine.

smedia

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.