petak, 29. ožujka 2013.

Život u neredu ugrožava zdravlje


Pri pogledum na gomilu odbačenih stvari koje su stanari iznijeli pred zgradu kako bi ih pokupila služba za odvoz otpada nameće se pitanje gdje su to dosad držali, a slični se prizori mogu se doživjeti i pri selidbi ili obnovi stambenog prostora.


Opasno gomilanje stvari
Više je nego očito: u domovima se gomilaju zapanjujuće količine najraznovrsnijih predmeta! A oni toliko mogu zagušiti i prostor i stanare da onemogućuju normalan život, upozoravaju Werner Tiki Küstenmacher i Lothar J. Seiwert, autori bestselera “Živjeti jednostavnije”, čiju je moderniziranu i dopunjenu verziju nedavno objavila Mozaik knjiga.

Küstenmacher i Seiwert godinama održavaju seminare i predavanja o tome kako pojednostaviti život, polazeći od toga da se potreba za jednostavnošću često pojavljuje na materijalnoj razini te da je “pospremanje” samoga sebe dobro započeti pospremanjem prostora. Pozivaju se pritom na znanstvena istraživanja kojima je dokazano da nered nije samo nepraktičan nego i nezdrav jer oslabljuje životnu energiju i čak potiče debljanje!

Izbjegavajte krajnosti
Gomilanje stvari skupo je jer se često kupuje “ono što će nam jednog dana možda trebati”. Predmeti zahtijevaju police, ormare ili čak dogradnju u kući. U prosjeku se čak 45 posto stambene površine može osloboditi tako da se iz doma izbace nepotrebne stvari!

Gomilanje predmeta može prerasti u ovisnost, no treba se čuvati i druge krajnosti jer se i pospremanje može pretvoriti u nezdravu maniju.

Tražeći zlatnu sredinu između nekontrolirana nereda i perfekcionizma, Küstenmacher i Seiwert nalaze je u postupnom, promišljenom uvođenju reda u životni prostor u skladu s našim potrebama. Stručnjaci za pospremanje kažu da to donosi osjećaj novog životnog poleta i lakoće!

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.