subota, 30. ožujka 2013.

Kako urediti kuhinju s malo novca?

Malim promenama možete da osvežite vašu kuhinju, a na njih ne morate potrošiti mnogo novca. Pažnju treba da posvetite detaljima, jer oni utiču na ukupni utisak više nego što mislite.

Kuhinjski elementi zauzimaju većinu prostora u svakoj kuhinji, pa ako njih osvežite novom bojom, i vaša kuhinja će osvanuti u novom ruhu. Ako su stare površine od materijala koji ne može da se farba, posegnite za samolepivim tapetama. da biste postigli pravi efekat, u maloj kuhinji obojite donje ormariće tamnijom bojom, a gornje nekom svetlijom. Idealno bi bilo da gornji elementi budu u boji zida iza njih ili zidnih pločica, ako su svetle.POBACAJTE SVE NEPOTREBNO
Kada uđete u kuću, najčešće prvo odete u kuhinju da odložite ono što ste usput kupili. Zbog toga često zatrpavate radne površine nepotrebnim papirićima, računima, reklamnim knjižicama i poklončićima iz radnji. Budite nemilosrdni prema tim brojnim sitnicama i odmah ih bacajte. Osmislite mesto na koje ćete odlagati samo ono što vam je zaista potrebno. Ako nemate slobodnu fioku, stavljajte sve u jednu kutiju, nikako u činiju-svaštaru. Jednom mesečno proverite sadržaj kutije pa, ako vam iz nje ništa nije trebalo ceo mesec, to je dovoljan kriterijum da kutiju ispraznite direktno u kantu za otpatke. POSTAVITE NOVO OSVETLJENJE
Umesto uobičajene kuhinjske plafonjere osmislite zanimljivije rešenje za osvetljenje. Postoji veliki izbor najraznovrsnijih svetiljki, malih reflektora i halogenih sijalica, koje mogu da se ugrade ispod gornjih elemenata. Iskustvo govori da je najkorisnija neonska lampa koja se postavlja na zid, bliže gornjim elementima. Dovoljna je ona dužine 50 centimetara.

NOVO POSUĐE
Nova činija, šerpa, set tanjira ili escajg daće vam neverovatan osećaj promene. Kada na sto iznesete novo posuđe, odjednom ćete dobiti želju da i druge stvari popravite i osvežite. Ako ništa, bar ćete za stolom uživati. Još ako naletite na jeftin a zanimljiv stolnjak ili na lepe podmetače, uživanje će biti kompletno. Pobacajte i sve stare isflekane krpe za sudove, jer u novom ambijentu za njih nema mesta, a nećete se mnogo istrošiti.

ZASTAKLITE VITRINU
Dovoljno je da skinete jedna vrata s nekog od gornjih elemenata i da postavite nekoliko polica na manjem rastojanju. Umesto starih vrata možete da postavite i staklena jer providna površina daje otvoren, prozračan izgled. U tom prostoru ujedno možete da postavite malu izložbu lepih čaša ili drugog posuđa. PROMENITE RADNU PLOČU
Možda vam je radna ploča u odličnom stanju, ali je zastarele boje ili uzorka. Zamenite je novom, što je veoma lako i jednostavno, i to po pristupačnoj ceni. Preko stare ploče možete da postavite i pločice, koje izgledaju jako efektno, ali nije lako za održavanje kao klasična radna površina. Jeftinija opcija je da preko stare ploče nanesete specijalnu boju, ali je ovo rešenje kratkotrajno.

MAŠTOVITE ZAVESE
Nije skupo da obnovite prozorske zavese. U zavisnosti od toga da li u kuhinji želite elegantnu, rustičnu ili modernu atmosferu, poigrajte se materijalima. Za eleganciju izaberite jednostavan materijal i svetlu boju zavesa. Rustičan stil postići ćete čipkom, vezom ili jednostavnim kariranim materijalima. Moderan ambijent može da bude i bez zavesa, uz venecijanere jarkih boja. Vodite računa o tome koliko vremena imate za održavanje zavesa jer se one češće peru od zavesa u sobama.

 ZAMASKIRAJTE STARE PLOČICE
Danas postoje specijalne boje kojima možete da ofarbate čak i stare pločice. Prvo popravite stare fuge, a onda prionite na pipav posao preciznog bojenja pločica. Preko starih pločica možete da zalepite i traku podne obloge sa zanimljivim uzorkom.


MISLITE NA DETALJE
Umesto da kupite novu kuhinju, promenite ručke na ormarićima. Dobro izmerite razdaljinu između rupa u koje su ušrafljene stare ručke ili, što je još bolje, u kupovinu ponesite stare ručke. Potražite neke interesantne koje će učiniti da kuhinja blesne kao nova. U bogatoj ponudi nemojte da se rukovodite zvučnim imenima proizvođača, već slobodno „prošnjurajte" po pijacama, gde ćete za male pare pronaći ove zanimljive detalje.

Blic žena

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.