subota, 30. ožujka 2013.

Kako osvježiti dom?


Veoma je malo potrebno učiniti kako bismo osvežili energiju doma! Kroz materijale, teksture i boje, možemo promeniti energiju bilo kog prostora. Evo nekoliko malih saveta koje bi trebalo uvažiti prilikom uređenja doma.
 1. Omogućite da što više svetlosti prodre u predsoblje
Svetlo predsoblje simbolizuje širenje prostora na ulazu u Vaš dom, koji omogućava slobodno kretanje iz jedne prostorije u drugu. Izbegavajte prepreke ispred vrata, kao što su lake pregrade oko kojih mora da zaobilazite, da bi došli do sledeće prostorije. ” Otvaranjem ” prostora, dobija se utisak da je prostor oko ulaznih vrata mnogo veći. 2. Iskoristite ono što već imate u stanu
Ne morate uvek menjati ono što se već nalazi u Vašem domu. Ponekad to može doneti i set drugih potpuno novih problema, ukoliko previše inovirate. Pokušajte da poradite na prostoru kakav već imate. Svaki prostor je moguće transformisati u dobro dizajniran i zamišljen ako se poigrate sa paletom različitih materijala . Npr. koristite tamnije pločice za pod u kupatilu, kako bi dobili utisak snažnog i stabilnog prostora, a svetlije pločice za zidove da bi vizuelno povećali prostor. Za utisak veće visine prostora, korisitite vertikalne prugaste šare. Da dobijete utisak veće dubine prostora upotrebite ogledala. Igrajte se različitim tipovima osvetljenja. 3. Uklapajte i kombinujte boje i materijale
Upotreba materijala može da promeni Vaše raspoloženje u zavisnosti od toga koliko vam odgovara kombinacija materijala u prostoru. Tepisi daju osećaj mekoće enterijera i nude mogućnost da lako promenite boje i teksture u zavisnosti od toga kako želite da ukrase prostor.
Tamnije boje daju umirujući osećaj, one apsorbuju veći deo ambijentalnog svetla u prostoriji i stvaraju opuštajuće okruženje. Svetle boje sa druge strane nude živost i osvježavajući izgled prostora.
Pri izboru vrste podnih materijala, važno je razumeti razlike u pogledu vizualizacije prostora . Obloge od mermera ili kamena, daju prostorijama elegantan izgled , ali ako se ne kombinuju sa mekim nameštajem, može da se stvori osećaj hladnog prostora, ili jin. Drvo daje toplu sobu i dobro se slaže sa nameštajem svetlih boja, a prigodan izbor tepiha može da razbije monotoniju prostora. Drugi način da se omekša izgled prostora je da se uvedu zavese i meki nameštaj, koji ne samo da utiču na boju ambijenta, već se mogu koristiti za dekoraciju zidnih površina i da bi se izbego krut izgled prostora. 4. U potpunosti iskoriste svetlost
Svetlo je vitalni izvor energije i ključni element za uređenje bilo kog prostora. U zavisnosti od toga šta pokušavamo da postignemo, svetlo može da pomogne da istaknete ili umirite određene oblasti u sobi.
 U prostorijama za stanovanje, koristite toplo belo osvetljenje da omekša prostor, jer daje žućkastu boju u sobi. Za radni prostor treba koristiti prirodno dnevno svetlo, jer daje snagu i koncentraciju za produktivan rad.
Kako biste istakli određene oblasti soba, upotrebite halogene svetiljke niske voltaže, koje stvaraju svetlosne snopove, a tako omogućavaju da se skrene pažnja na određene oblasti koje želite da naglasite.
Kroz igru boja, svetla i materijala, Vi ste u stanju da transformišete bilo koju sobu u svom domu tako da odgovara vašoj kreativnosti i ličnom ukusu. Tajna da se postigne unutrašnji dizajn koji će biti privlačan i prijatan, je u tome da se održi ravnoteža između ova tri glavna sastojka, tako da se u prostoru doživi osećaj ispunjen zadovoljstvom i utehom.


Izvor: Enterijer.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.