subota, 30. ožujka 2013.

Feng Shui u vašem domu


Drevno orijentalno umijeće o uređenju okoline i doma

Feng Shui, prastara orijentalana umetnost postizanja harmonije pazljivim rasporedom objekata, nalazi svoje sledbenike i u zapadnom svetu. Ovi izvori istrazuju uticaj Feng Shui razmis¡ljanja na arhitekturu i stanovanje. Zabrinuti ste za svoju karijeru? Imate problema u ljubavnom zivotu? Glavni uzrok vasih problema moze biti uređenje vaseg doma kazu stručnjaci za prastaru kinesku filozofiju, Feng Shui.

 Donald Trump je koristi. Virgin Airlines, the Bank of England, Ujedinjene Nacije je prihvataju. čak i Big Brother, američka hit TV serija koristi ideje pozajmljene od ove prastare umetnosti. Ali, sta je zapravo Feng Shui.

 "Feng Shui nas uči kako da kreiramo harmoniju i ravnotezu oko nas", kaze Stanley Barlett, koji koristi ovu umetnost prilikom projektovanja kuća i poslova.

 Ova ideja vraća nas unazad bar 3.000 godina joÅ¡ dok je rastući broj arhitekata i dekoratera integrisalo Feng Shui ideje sa projektovanjem zgrada.

 Feng Shui je opazajna umetnost. Projektanti i dekorateri tvrde da oni mogu da "osete" pozitivnu energiju - nazvanu ch'i. Ali, arhitekti koji sjedinjuju istočnjačku filozofiju nisu vođeni samo intuicijom. Ova prastara umetnost propisuje dugačka i kompleksna pravila koja mogu modernim vlasnicima kuća delovati kao najobičnije sale. Na primer, vasa kuća ne bi trebalo da bude sagrađena na kraju ćorsokaka. Okrugli stubovi su bolji od četvrtastih. Tavanice bi trebale da budu visoke i dobro osvetljene.

 Kao dalja zabuna za neupućene, tu je nekoliko različitih načina kako da vezbate Feng Shui:

 Upotrebite kompas za određivanje najpovoljnijeg mesta u sobi
 Ucrtajte informacije sa kineskog horoskopa
 Ispitajte okruzujuću konfiguraciju tla, ulice, vodene tokove i zgrade
 Upotrebite savremenu opremu da utvrdite da li okolina stetno deluje na zdravlje, tj. da li postoji elektromagnetsko radijacija ili otrovne materije
 Koristite neku varijantu alata zvanog Ba-Gua, osmougaone karte koja pokazuje najbolje polozaje u nekoj prostoriji
 čak i najlosije vezbe imaju osnove u opstem smislu. Na primer, Feng Shui principi upozoravaju da vrata kuhinje ne treba da gledaju na peć. Razlog? Osoba koja radi pored peći moze instinktivno pozeleti da skrene pogled na vrata koja su pozadi. To stvara osećaj skučenosti koji moze dovesti do nezgode.

 "Sve je povezano sa svime", kaze Barlett. "Ako obratimo paznju na nase okruzenje, pronaći ćemo primere u nas¡m zivotima. Kada pomerimo krevet mi takođe menjamo nas¡ odnos sa stvarima oko nas na način koji se ne moze opisati rečima."

 Uprkos mnogobrojnim komplikovanim pravilima, Feng Shui se adaptira u mnoge arhitektonske stilove. I zaista, jedna čista, neprenatrpana pojava moze biti vaz¡ jedini dokaz da je kuća ili kancelarija projektovana po Feng Shui principima.

 Kako projektovati kuću sa Feng Shui?

 Prastari principi Feng Shuija prerasli su u mnogobrojna komplikovana pravila. Bilo kako bilo, vi mozete sjediniti pozitivnu ch'i (energiju) u svom domu vodeći se sledećim:


 •  Odaberite kvadratni ili pravougaoini plac za gradnju. Pogledi na vodenu povrs¡inu su posebno pozeljni. 
 •  Postavite ulazna vrata tako da im je lako pristupiti sa ulice. Međutim putanja do vrata ne treba slediti pravu liniju. 
 •  Napravite samo jedna ulazna vrata. Nikada ne pravite dva ulazna vrata ili dva prilaza kući. 
 •  Izbegnite kamene baste ili prepreke blizu prilazne putanje. 
 •  Drzite ukrasne ograde samo oko parcele, ne i u parceli. 
 •  Konsultujete Ba-Gua kartu da odaberete najharmoničnije delove prostorije. 
 •  Nastojte da imate visoke, dobro osvetljene plafone, tavanice. 
 •  Polozite posebnu paznju na raspored vrata, prozora i stepenis¡ta. 
 •  Izbegavajte dugačke koridore i neugodne ili stegnute osnove. 
 •  Razmis¡ljajte o vezi između svetla, boje i tonaliteta. Izbegavajte jarko svetle ili tamne, monotone kolorne sheme. 
 •  Uvek tezite ka čistim linijama i otvorenim prostorima. Trudite se da svoj novi dom drzite podalje od buke ili rusevina.


serbianforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.