petak, 29. ožujka 2013.

Bakterije u vašoj kuhinji


Vjerovali ili ne, ali u našim domovima ima više različitih klica, bakterija i toksičnih tvari nego izvan njih. Objavite rat uljezima i učinite dom zdravim i ugodnim za življenje.
Jedna od deset osoba svake se godine otruje hranom, a najčešće kod kuće. U čak 80 posto slučajeva uzrok trovanja dolazi iz vlastite kuhinje. No, postoje jednostavna pravila higijene i održavanje reda uz koja se većina problema može izbjeći.


U KUHINJI
Skuhanu i pripremljenu hranu ne stavljajte u dodir sa sirovom, još nepripremljenom hranom. Kad spremate ostatke termički obrađene hrane, ohladite ih što brže, po mogućnosti za manje od 90 minuta. Ubrzajte proces tako da posudu s hranom stavite u hladnu vodu.
Ne ostavljajte tekuću i kašastu hranu u kuhinjskim ormarima, jer oni su idealno mjesto za razvoj klica. Uklonite hranu, dezinficirajte ormare i ostavite ih da se osuše.
Kućne ljubimce držite dalje od kuhinje, a nakon svakog dodirivanja ljubimca, koliko god on bio čist i njegovan, ruke operite sapunom. Prema nekim istraživanjima, jedna od pet obitelji dozvoljava kućnim ljubimcima da hodaju preko površina na kojima se priprema hrana. To je nedopustivo, želite li imati zdravu kuhinju.

Vecina vrsta Eserihije je potpuno bezopasna, no nekoliko ih je opasno i treba ih se paziti

ČUVANJE HRANE U HLADNJAKU
Mnogi od nas nisu sigurni koliko se dugo namirnice mogu sigurno čuvati u hladnjaku. Na prosječnoj temperaturi hladnjaka (5 Celzijevih stupnjeva), ostaci jela mogu se održati jedan dan. Mljeveno meso i kobasice čuvaju se dva dana, piletina i račići najviše tri dana, a meso u većim komadima do pet dana. Mlijeko, sir, maslac i jaja ne upotrebljavajte nakon isteka roka valjanosti otisnutoga na ambalaži.

SAVJETI ZA ČIŠĆENJE
Za čišćenje različitih površina u kuhinji ne upotrebljavajte iste krpe. Ako dasku za sjeckanje, radne površine i pločice čistite istom krpom, širit ćete klice po cijeloj kuhinji.
Redovito mijenjajte kuhinjske krpe i spužvice. Vlažna kuhinjska krpa najbolje je mjesto za razmnožavanje klica i može ih sadržavati u golemim količinama. Kad perete ruke, nabolje ih je osušiti papirnatim ručnicima.
Za brisanje posuđa nemojte upotrebljavati krpu. Oprano posuđe isperite čistom vrućom vodom i ostavite da se osuši.

OPASNE KVAKE
Kvake su najpogodnije mjesto za prenošenje klica. Unatoč tome, pokazala su neka zapadna ispitivanja, čak 25% ljudi nikada ih ne čisti.

SAVJET VIŠE
Za čuvanje hrane koristite vrećice za održavanje namirnica svježima. One usporavaju proces starenja hrane jer sprečavaju prodor vlage i stvaranje bakterija.
Nemojte koristiti isto posuđe za sve vrste namirnica. Primjerice, za rezanje različitih vrsta namirnica upotrebljavajte različite daske (mogu biti drugačijih boja kako biste ih lakše razlikovali) što će spriječiti međusobno onečišćenje.
Izvor bakterija i zaraze mogu biti i posude za sol i papar. Koristi ih cijela obitelj i gosti i uvijek su u blizini hrane, stoga ih treba redovno održavati. Unatoč tome, čak ih 84% ljudi ne čisti niti jednom tjedno.
UrediSvojDom

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.