nedjelja, 24. veljače 2013.

Šta sve može mikrovalna pećnica?


Otkako je osamdesetih godina napravila revoluciju u pripremanju hrane, mikrovalna pećnica posljednje je desetljeće postala neizostavan dio i naših domaćinstava. Uz današnji užurbani ritam života, prava je blagodat kada jelo ili kavu možete pripremiti ili zagrijati za par sekundi, odnosno nekoliko puta brže nego što treba koristite li običnu pećnicu i štednjak
Mikrovalnu pećnicu ne morate koristi samo za podgrijavanje hrane, jer vam ona može biti dobrodošao saveznik u održavanju čistoće u kućanstvu

No, uz tu osnovnu funkciju, mikrovalna vam može olakšati život i na mnoge druge načine kojima ćete sigurno biti ugodno iznenađeni! Donosimo vam 9 naputaka kako vašu mikrovalnu pećnicu možete iskoristiti do maksimuma, a time i uštediti dragocjeno vrijeme.

1. Dezinficirajte spužvice
Spužvicu za pranje posuđa koja je poprimila neugodan miris ne morate baciti. Namočite je u vodu u koju ste dodali bijeli ocat ili limunski sok i jednu minutu je držite u mikrovalnoj zagrijanoj na najjače. Izvadite je pomoću rukavice za pećnicu.

2. Dezinficirajte plastične daske za rezanje
Dasku dobro operite, izribajte ju polovicom limuna i grijte u pećnici jednu minutu.

3. Omekšajte smeđi šećer
Ostavite šećer u plastičnom pakovanju, dodajte nekoliko kapi vode i grijte na srednje jakoj temperaturi deset do 20 sekundi.

4. Omekšajte med
Med koji se stvrdnuo može opet postati tekući ako ga u zatvorenoj staklenki zagrijete na srednjoj jačini 30 sekundi do jedne minute.

5. Stavite tijesto da se digne
Tijesto s kvascem za koje obično treba jedan sat ili više da se digne, u mikrovalnoj može biti gotovo za 15 minuta. Stavite tijesto u veliku posudu i pokrijte platičnim poklopcem. Na kraj mikrovalne stavite čašu vode, a posuda s tijestom neka bude na sredini. Na najmanjoj mogućoj temperaturi grijte tri minute, a zatim je isključite i ostavite tijesto da stoji u pećnici tri minute. Grijte još tri minute pa ostavite da stoji šest minuta. Obujam tijesta će se udvostručiti.

6. Zagrijte kozmetičke proizvode
Zagrijavanje pakunga za kosu s vrućim uljem traje svega deset do dvadeset sekundi kao i grijanje hidratantne maske za lice. Prije nego je nanesete na lice, promiješajte masku i provjerite temperaturu prstima. Ako vam se vosak za depilaciju učvrsne dok ste na pola posla, također ga možete zagrijati u mikrovalnoj.

7. Pržite češnjak
Odsijecite vrh češnjaka i stavite ga u duboku posudu te dodajte sol i papar i polijte s dvije žlice maslinovog ulja. Na dno posude ulijte dvije žlice vode, pokrijte je s plastičnim omotom i kuhajte na srednje jakoj temperaturi sedam do sedam i pol minuta. Prije nego skinete omot ostavite da odstoji nekoliko minuta.

8. Dobijte više soka iz citrusa
Limun ili limetu uzetu iz frižidera teže je ocijediti nego ako su ostavljeni na sobnoj temperaturi ili lagano zagrijani. A želite li dobiti maksimalnu količinu soku prije cijeđenja stavite ih u mikrovalnu na 20 sekundi.

9. Napravite domaće kokice
Kokice pakirane za mikrovalnu pećnicu ukusne su, ali ako ih pripremite sami bit će još ukusnije! Stavite pola šalice zrna kokica u veliku posudu i ulijte jednu žlicu maslinovog ulja. Poklopite i pecite na visokoj temperaturi (stupanj jačine deset) tri do pet minuta.

izvor luda.go

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.