subota, 23. veljače 2013.

Limun, kupus, suze zbog luka i još pomalo...


Iscijedi ga!

Limunada kao jedno od najosvježavajućih pića, uz bogatstvo vitamina C koje ćete u njoj pronaći, svakako je poželjno piće i nakon ljeta. Limundu je lagano napraviti, iscjedite par limuna, dodate vode, po želji i šećera – i vaš je napitak gotov. No, koliko ste se puta namučili cijeđeći limun? Počnete cijediti limun u nadi za sokovnom eksplozijom, a dobijete svega par kapljica? Kako biste svaki puta iscjedili i zadnju kapljicu iz limuna, ostavite ga umočenog u vrućoj vodi sat vremena. Prije samog cijeđenja još ga malo protrljajte i “zgnječite”. Rezultat – iscrpljen limun, savršena limunada.Ufff, miris kupusa

Baš ste se danas zaželjeli nečeg zdravog i zelenog i odlučili skuhati kupus. Ali kako to vjerojatno baš i nije namirnica koju svakodnevno spremate, možda ste već zaboravili kakav neugodan miris kupus širi vašim stambenim prostorom prilikom kuhanja. No, danas vam se baš jede kupus, i odlučili ste ga skuhati pa makar još sljedećih tjedan dana morali provjetravati u nadi da će taj neugodan miris nestati. Postoji jedan vrlo čudan trik kako to izbjeći. Naime, kažu kako ćete neugodne mirise izbjeći, ako na kupus prilikom kuhanja postavite krišku kruha. Naravno pazeći da se kruh ne potopi. Ako vam se ovo čini neizvedivo, jednostavno upalite neku turbo jaku napu, opskrbite se osvježivačima prostora i nastojte ne pozivati goste baš taj dan.

Suzne oči

Tko još plače zbog luka? – Svi. Što god pokušavali, suza u oku prilikom rezanja luka, uvijek se pojavi. Ako želite malo zaglumiti dragom, prije nego stigne doma, kako ste potišteni, tada je luk vaš najbolji saveznik. Ipak u većini slučajeva mrzite plakati zbog rezanja luka, a nekako duboko u sebi znate da je to neizbježno. I tako svaki puta iznova, pristajete na suzne oči koje često puta i peku da ih je teško i otvoriti. Što ste se pokušavali kako biste to izbjegli? Stavljanje naočala na oči zvuči poznato? – Itekako, ali nažalost bez uspjeha. Ne gledanje izravno u luk prilikom sjeckanja? – Možda, ali što je s vašim prstima? Što god probali, malošto će zaista uspjeti. Stoga, evo vam nova ideja, prilikom sjeckanja luka – žvačite ljutu žvakaču gumu.

Skuhaj se, oguli se

Krumpiri, krumpiri, toliko ih često jedemo. Prilog je tolikim jelima. U nedostatku vremena, najlakše ga je spržiti u dubokom ulju, dok kuhanje krumpira iziskuje već malo više vremena. Ipak postoje načini kako ubrzati kuhanje krumpira. Prije nego što ih uronite u vodu, ogulite ih samo s jedne strane, dok drugu stranu ostavite neoguljenu. Krumpiri će se tako skuhati puno brže, a vi ćete uštedjeti svoje vrijeme. Ako pak imate vremena, i uživate u dugotrajnom pripremanju jela, pa krumpire kuhate na standardni način, neoguljene, tada bi vam problem moglo biti njegovo guljenje. Kako biste što učinkovitije ogulili skuhane krumpire, odmah nakon kuhanja uronite ih u što hladniju vodu. Tako ćete ih lako oguliti i rukama.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.