subota, 23. veljače 2013.

Jeftine ideje za osvježenje stana


Naljepnice na zidu osvježit će svaku sobu, jastuci će postati unikatni ako im dodate čipku ili vrpce, a okviri za fotografije novo će ruho dobiti uz papir za umatanje


Nova boja unijet će potrebnu svježinu u doma, a ako si ne možete priuštiti majstore, možete i sami. Najprije zidove pripremite i očistite nečistoće otopinom vode i soli te brusnim papirom uz pomoć kojega ćete se riješiti svih neravnina. Radi toga će nova bolja još bolje prianjati. Potom u specijaliziranim trgovinama za boje ili velikim centrima za kuću zatražite da vam pomiješaju boje koje želite. Najbolje je na manjem dijelu zida isprobati nijanse, jer se boja drugačije ponaša pod različitim svjetlom i na različitoj podlozi. Mijenjate li boje u kuhinji, dnevnom boravku ili dječjoj sobi, praktičniji odabir su masne boje s kojih se mogu prati mrlje, ali boja se neće mijenjati.

- Najtraženije boje za ovo proljeće su pastelne žućkaste i svijetloplave nijanse - tvrde stručnjaci iz britanske tvrtke za boje Crown Paint.

Ako želite efektnije promjene, kombinirajte naizgled nespojive boje poput tamnosive s nježno žutom ili plavom, ističu iz britanske tvrtke za boje Farow & Ball.

Jednostavnije rješenje za novi izgled zidova su dekorativne naljepnice za zid. Lako se lijepe, a pri kupnji je potrebno obratiti pozornost ostavljaju li tragove nakon odljepljivanja. Cijene se kreću od 150 kuna nadalje, ovisno o motivima i veličinu koju želite.

Treće rješenje su foto-tapete. Dovoljan je samo jedan zid i dobit ćete posve novu prostoriju. Motivi su razni, od prirode, gradova, plaža do kockica.

Uspomene na zidu

Ako vam fotografije leže razbacane po kutijama iskoristite ih kako bi uljepšali dom. Cijelu površinu zida ispunite okvirima, od četvrtastih, okruglih do duguljastih i okružite se najdražim trenucima.

- Starim okvirima sjaj možete vratiti tako da ih omotate u kvalitetan papir za umatanje - savjetuje stručnjakinja za makeover doma, Alison Cork.

Okviri su ujedno i odličan način da iz prašine izvučete uspomene iz djetinjstva. U okvir koji je podijeljen na više dijelova možete staviti više slika i ispričati pravu priču, tvrdi Paul Deckland iz britanske tvrtke John Lewis. Tako u jedan okvir možete staviti stare crno-bijele slike svojih roditelja, baka i djedova, ili čak i njihovih roditelja ako imate. U drugi okvir možete stavite fotografije vas s njima, a u treći okvir svoju priču - sadašnju s vašom obitelji, fakulteta ili iz djetinjstva. Tako ćete na jednom zidu imati pravo obiteljsko stablo puno uspomena.

Jastučići dobivaju novo lice uz čipku i svilene trakice

Umjesto nove sjedeće garniture, koja je jako skupa, uložite u prekrivače na koje možete ušiti omiljene citate ili ih ofarbati u najdraže boje. Osim prekrivača, makeover stana možete napraviti u trenu, ako na stare jastuke zašijete čipku ili vrpce u omiljenim nijansama.

Vrtnom pokućstvu lak vraća sjaj

Prije nego počne sezona uživanja na terasama, uljepšajte svoju garnituru. Drveno pokućstvo lagano izbrusite brusnim papirom tako da odstranite staru boju. Nakon toga ga operite s puno vode i ostavite da se osuši, a potom ga prelakirajte lakom za drvo, preporučuje stručnjakinja za njegu drva, Marina Poza.

luda go

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.