četvrtak, 17. siječnja 2013.

Ne bacajte vrećice od čaja


Vjerojatno znate da je šalica čaja od kamilice ili zelenog čaja dobra za tijelo i umirujuća za dušu, no jeste li znali da ti čajevi mogu biti korisni i za kuću?

Ponovno korištenje već iskorištenih vrećica čaja nije nikakva novost. U drevnoj Kini čaj se palio u ljetna predvečerja kako bi štitio od neželjenih kukaca. Ne bacajte vrećice čaja nakon prve uporabe. Evo kako ih sve možete iskoristiti.


Marinirajte meso
Meso koje namjeravate spremiti za ručak marinirajte u ostacima čaja ili uz pomoć iskorištenih vrećica za čaj kako biste spriječili da ono postane tvrdo i žilavo. Slatkoća čaja obogatit će okus mesa i održati ga vlažnim.

Očistite prozore
Čaj može ukloniti masnoću i mrlje na ogledalima. Jednostavno skuhajte 'drugu rundu' čaja s jednom ili dvije stare vrećice i to iskoristite kao sredstvo za čišćenje. Za to vam, vjerovali ili ne, mogu pomoći i filtri za kavu.

Osvježite ormar
Kako biste uklonili ustajale mirise iz ormara, u njega stavite tanjur s nekoliko osušenih vrećica čaja koje će 'upiti' neugodne mirise i vašem ormaru dati svježinu. Istu stvar možete napraviti i s cipelama: ako imaju neugodan miris, u njih stavite vrećicu čaja.

Rješenje i za tepih
Kako biste osvježili stari tepih, jednostavno na njega stavite osušene listiće čaja. Neka na njemu odstoje desetak minuta, a kasnije ih jednostavno možete usisati.


Pognojite biljke
Gnojivu koje koristite za poboljšanje rasta biljaka dodajte nekoliko vrećica čaja. Ako ne volite izgled vrećica u zemlji za cvijeće, jednostavno istresite sadržaj vrećice u gnojivo.

Uklonite mrlje na toaletu
Kako biste uklonili ružne mrlje s dna WC-školjke, ubacite u nju nekoliko vrećica čaja i neka tamo odstoje nekoliko minuta (ako su mrlje zaista tvrdokorne, ostavite da stoje duže). Kad pustite vodu, s vrećicama će otići i mrlje.

Skuhajte dvije šalice čaja
Vrećice čaja nisu samo za jednokratnu upotrebu. Istu vrećicu možete iskoristiti za kuhanje više od jedne šalice čaja, a to će vam dugoročno sačuvati novac. Samo pustite da vrećica odstoji u vodi malo duže nego prvi put kako bi čaj imao jednako dobar okus.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.