petak, 11. svibnja 2012.

Nešto što niste znali o limunu

Osim što je odličan saveznik u borbi protiv gripe i prehlade, limun je puno moćnije oružje nego što mislite. Bilo da je riječ o osvježenju, dezinfekciji ili rješavanju neugodnih mirisa, limun je multifunkcionalan alat koji u trenu rješava sve kućanske probleme.


Limun se može koristiti na mnogobrojne načine
1. Protiv neugodnih mirisa
Neugodni mirisi koji dolaze iz odvoda možete riješiti u nekoliko poteza. Iscijedite limun i sok izlijte u odvod. Ne puštajte vodu barem sat vremena, a rezultat ćete itekako osjetiti.

2. Za sjaj
Limun je odlična za čišćenje svih metala. Limunska kiselina uklanja nečistoće, masnoće i kamenac, a želite li pojačati njegovo djelovanje, krišku umočite u sol, a zatim dobro istrljajte štednjak, sudoper pa čak i alat.

3. Za održavanje čistoću
Sredstva za čišćenje sadrže agresivne kemikalije neugodnih mirisa koje mnogi teško podnose. Upravo zato radije upotrijebite limun koji čuva zdravlje i štedi vaš novac.

Iscijedite šest limuna te sok prelijte u posudu s raspršivačem. Ostaci sapuna, kamenac i masnoće postat će daleka prošlost, a površine će ostati čiste i što je najvažnije dezinficirane.

 Limunov sok čisti okorjelu prljavštinu

4. Za čisto posuđe
Ako niste znali, limunom možete oprati suđe. Ostanete li bez deterdženta za suđe pola vrećice sode bikarbone pomiješajte s kriškom limuna i mješavinom istrljajte tanjure, pribor za jelo i čaše. Nečistoća će nestati u trenu, a vaše ruke neće biti oštećene.

5. Za mirisno rublje
Želite li da vaše rublje ostane čisto i mirisno, u mašinu prije ispiranja dodajte žličicu iscijeđenog limuna. Rezultat će biti čista, svježa i mirisna odjeća.

6. Za blistave prozore
U dvije litre vode dodajte četiri žlice iscijeđenog limunovog soka. Jednostavna mješavina u trenu postaje snažno sredstvo za čišćenje prozora koje uklanja prljavštinu, prozorima vraća sjaja vašem domu čistoću i ugodan miris.

7. Protiv skrivene prljavštine
Nakupljena prljavština na fugama, oko slavine ili na nekim drugim teško dostupnim mjestima gdje se sakuplja kamenac ili masnoća također je rješiv problem.

Napravite pastu od iscijeđenog limunovog soka i boraksa. Sa četkicom za zube istrljajte sva nedostupna mjesta. Rezultat ćete primijetiti u trenu.

relax-forum.com

Kako pametno iskoristiti gumene trake?

Svi ih imamo u ladici ali ih ne koristimo koliko bismo mogli iako su praktičnije nego što se na prvi pogled čini
Slijedi nekoliko praktičnih savjeta za uporabu šarenih i jeftinih gumica:


Limenke i konzerve lakše ćete otvoriti ako oko njih omotate nekoliko gumenih traka na mjestu na kojem limenku pridržavate rukom.
Ako niste do kraja potrošili boju, s vanjske strane posude u kojoj se boja nalazi omotajte gumenu traku na visini koja označava koliko vam je boje ostalo. Tako ćete sljedeći puta točno znati s koliko boje raspolažete bez da ponovno otvarate posude.
Gumene mogu se koristiti kao gumice za odstranjivanje pogrešaka učinjenih običnom olovkom.
Koristite gumene trake kao oznake u knjigama - oko polovice knjige na dijelu na kojem ste stali omotajte traku, a za vrijeme čitanja traku prebacite na same korice pa je tako nikada nećete izgubili ili zametnuti.
Gubite kontrolu nad žicama i kablovima u kući? Omotajte ih gumenom trakom kako bi izgledali urednije i kako bi spriječili ponovno zapetljavanje.
Metla će vam trajati duže ako je omotate velikom gumenom trakom jer se neće tako lako raširiti i postati neupotrebljiva.
Gumene trake omotajte oko šampona i ostalih bočica koje koristite prilikom tuširanja kako vam ne bi iskliznule iz ruke.
Voće koje narežete na kriške možete ponovno pričvrstiti gumicom u svoj prvobitni položaj (npr. jabuku). Na taj način možete narezanu jabuku ponijeti na izlet ili u ured bez da potamni i izgubi okus.

relax-forum.com

Neobična sredstva za čišćenje

Bijeli kruh i kečap
Bijeli kruh: Očistite vaša ulja na platnu. Nježno tapkajte šnitom bijelog kruha po površini slike i pokupite prašinu i prljavštinu.
Kečap: Vratite sjaj bakrenim i brončanim loncima. Istisnite kečap na krpicu i trljajte s njime lonce i tave. Vratiti će svoju brončanu boju u samo nekoliko minuta. Zatim isperite toplom vodom i obrišite krpom.


Zobene pahuljice
Očistite prljave ruke s lakoćom. Istrljajte ih u gustoj pasti od zobenih pahuljica i vode i zatim dobro isperite.

Riža
Očistite unutrašnjost vaza ili boca. Trećinu vaze napunite toplom vodom i dodajte žlicu riže. Poklopite rukom, snažno protresite i zatim isperite.

Čaj
Riješite se hrđe na vrtnom alatu. Skuhajte nekoliko posuda jakog crnog čaja. Kada se ohladi, prelijte ga u kantu. Umočite alat i ostavite ga nekoliko sati. Zatim ga obrišite sa krpom. Ne zaboravite nositi rukavice kako vam ne bi ostale mrlje na rukama.

Glicerin
Uklonite vosak sa svijećnjaka. Nožićem ostružite što je više voska moguće, a ostatak uklonite trljajući svijećnjak vatom umočenom u glicerin.

Gazirana voda i hidrogen-peroksid
Gazirana voda: Vratite sudoperu stari sjaj. Ispolirajte ga krpicom natopljenom gaziranom vodom i zatim obrišite suhom čistom krpom.
Hidrogen-peroksid: Dezinficirajte tipkovnicu. Umočite pamučni štapić u hidrogen i očistite svaki kutak i prostor između tipki.

Kukuruzno brašno
Očistite masne mrlje sa tepiha. Posipajte mrlje brašnom, ostavite ga neka stoji 15 do 30 minuta i zatim usisajte.

Alkohol
Obrišite tragove vodootpornog markera sa poda ili dugih sjajnih površina uz pomoć vate i alkohola.

relax-forum.com

Neobična upotreba aluminijske folije

Naoštrite obične i vrtne škare - Presavijte foliju tako da ima oko osam slojeva naslaganih jedan na drugi. Nekoliko puta prođite škarama kroz foliju kako biste ih naoštrili.


Slikanje i gips - Iskoristite zgužvanu, naboranu foliju kako biste dodali teksturu svojim slikama i gipsanim predmetima. Osim toga, folija vam može poslužiti kao izolator za kistove i četke dok ste na odmoru, obloga za kvake i ostale dijelove namještaja dok bojite zidove, itd.

Tjeranje štetočina i ostalih napasti - Iz nekog razloga životinje ne vole aluminijsku foliju. Yaeger kaže da mu je mačka neprestano ležala u kaminu u kući umjesto u svojoj košari i nikako je nije mogao odučiti od te navike. Zatim je pokušao s nekoliko listova folije koje je stavio na pod; mačka više nije spavala u kaminu. Isto vrijedi i za pse. Osim toga, ako želite sačuvati vrt od ptica, zečeva, srna i ostalih životinja dovoljno je da ga okružite špagom ili žicom na koju ćete objesiti listove aluminijske folije izrezane u obliku vrpci.

Zaštitite mladice - Napravite zaštitu oko stabljika povrća i mladica iz vrta kako biste spriječili insekte i crve da ih nagrizaju.

„Popravak" šarafa - U slučaju da su se na šarafu izlizali navoji, dovoljno je da ga omotate s malo folije i ponovno zategnete. To je idealno privremeno rješenje dok ne kupite novi šaraf.

Vratite sjaj metanim površinama - Iskoristite aluminijsku foliju za brušenje i skidanje hrđe s čelika ili kroma umjesto da se mučite s čeličnom vunom. U kombinaciji sa sodom i solju možete vratiti blještavi sjaj srebru i zlatu.

relax-forum.com

Kako možete upotrijebiti novinski papir?

Iako većina nas danas čita online izdanja dnevnih novina, u moru smeća još uvijek se može naći novinskih papira. Ne bacajte ga, reciklirajte ili ponovo upotrijebite, a evo i kako.


Za igru s djecom i hobi:

* Potraga za blagom - zadajte djeci slova, brojke, riječi ili slike koje na listu novinskog papira moraju pronaći i izrezati, te povezati sa tekstom koji ste napisali na komadu kartona
* Izrada kolaža lijepljenjem slika i tekstova na karton
* Izradite papirnate šešire, brodove, avione...
* Kaširanje
* Zaštite radnu površinu na kojoj djeca i vi radite s vodenim bojama, ljepilima i sl.
* Zarolajte novinski papir u tuljac i lovite njime loptice napravljene također od novinskog papira


U domu i vrtu:

* Novinski papir odličan je izolator. Zamotajte u njega smrznutu hranu iz trgovine ili kutiju sa sladoledom koju nosite na piknik.
* Održavanje oblika cipela - pospremate li svoje čizme i cipele za sljedeću zimu, nakon što ih očistite, napunite ih novinskim papirom kako bi sačuvale oblik
* Odstranjuje mirise u cipelama i čizmama - natrpajte papir u cipele i ostavite preko noći
* U kanti za smeće - obložite dno kante s nekoliko listova novinskog papira (odlično upija prolivenu tekućinu i mirise)
* Novinski papir odličan je za paljenje vatre i roštilja
* Za poliranje prozorskih stakala i ogledala
* Protiv korova u vrtu - nasjeckane komadiće novinskog papira raširite oko sadnica ili između redova i dobro zalijte


relax-forum.com

Mali kućni savjeti

Čaše uklještene jedna u drugoj
Takve čaše najlakše ćete razdvojiti ako donju uronite u toplu vodu, a u gornju pustite mlaz hladne vode.


Napukli tanjur
Ako vam je napukao tanjur nekog porculanskog servisa, pokušajte ga spasiti tako da ga prokuhate 15 minuta na laganoj vatri u mlijeku (tako da mlijeko prekrije tanjur). Kad se mlijeko osuši na tanjuru se neće vidjeti oštećenje.
Stare pletene košare
Stare pletene košare i košarice možete obnoviti bojom iz raspršivača u skladu s bojom vašeg kuhinjskog ili blagovaonskog namještaja. Tako osvježene košare mogu vam služiti kao ukras, za spremanje voća, ključeva, čepova, plastičnih vrećica i svega onog što inače nema pravo mjesto.
Zalijevanje cvijeća kad niste kod kuće
Staklenku od soka ili vode napunite vodom, zatvorite krpicom i okrenite ju okomito te vrh zakopajte u zemlju u tegli. Cvijeće će imati vodu i samo će se zalijevati dok ste vi na godišnjem odmoru.
Čišćenje perlice za rublje
Perilicu za rublje potrebno je povremeno očistiti. Za čišćenje bubnja u njega ulijte vruću vodu i litru alkoholnog octa, pa uključite program za ispiranje. Svi ostaci deterdženta na bubnju na taj će način biti uklonjeni.
Brušenje noževa
Ako tupim nožem nekoliko puta prerežete svjež krumpir, vaš nož će biti osjetno oštriji. Nož možete naoštriti i tako da ga nekoliko puta povučete po donjem rubu porculanske šalice ili tanjurića.
Učvrstite držak bata za meso
Ako imate osjećaj da je držak bata za meso labav, ostavite ga na više sati u vodi. Drvo će se napiti vode i držak će opet biti čvrst.
Otvaranje staklenki
Staklenku ćete najlakše otvoriti ako je okrenete tako da je poklopac okrenut prema dolje i uronite ga u vruću vodu. Kratko pričekajte i bez problema ćete otvoriti staklenku.
Čepovi na sanitarijama
Čep na sudoperu, umivaoniku ili kadi neće propuštati vodu budete li ga premazali acetonom i odmah potom posuli dječjim puderom. Kad se čep potpuno osuši više neće propuštati vodu.
Čuvanje džema od plijesni
Džem ili pekmez sačuvat ćete od plijesni ako staklenku okrenete na poklopac. Tako ćete sadržaj sačuvati od plijesni više od godinu dana.
Lijek protiv migrene
Muči vas migrena? Napravite obloge od limunova soka i stavite ih na čelo i sljepoočnice. Bolovi će uskoro nestati.
Lijek protiv mučnine u autu
Patite li od mučnine u automobilu, prije nego krenete pojedite komadić čokolade.
Lijek za bolno grlo
Boli vas grlo? U mlijeku skuhajte list kelja, zasladite i popijte što toplije.
Snižavanje temperature
Povišenu temperaturu možete sniziti ako pojedete nastruganu ciklu pomiješanu s hrenom.
Lijek protiv nervoze
Nervozni ste, uznemireni, napeti i jednostavno ne znate što biste sa sobom? Najbolje će vas umiriti žličica meda u čaju od kamilice.
Pomoć kod reume
Ako patite od reume pomoći će vam stari savjet. U pećnici zagrijte platnenu vrećicu punu soli i njome na pola sata obložite bolno mjesto.
Naotečeni gležnjevi
Gležnjevi vam neće biti otečeni držite li ih pet minuta zamotane u ručniku prije toga namočenom u vodi s octom.
Krumpirov škrob uništava nametnike
Sprej od krumpirova škroba je neotrovan, ali uništava i obuzdava nametnike kao što su biljne uši koje često napadaju ruže. Razmutite 30 grama krumpirova škroba u 1,25 litara tople vode, polako dodavajući vodu da se škrob potpuno rastopi. Ulijte u bočicu s prskalicom i u nju dodajte čajnu žličicu tekućeg sapuna ili deterdženta za pranje suđa. Promućkajte i obilno poprskajte sobne ili vrtne biljke kako biste se riješili nametnika.
relax-forum.comnedjelja, 6. svibnja 2012.

Neobična upotreba sapuna

Popravite zaglavljeni rajsferšlus - Istrljajte zaglavljeni rajsferšlus sapunom. Sastojci sapina podmazaće zupce i moći će da se zatvori.

Odglavite fioke - Ako fioka zapinje pri otvaranju, istrljajte donju i bočne strane sapunom.


Skunite polomljinu sijalicu - Ako se sijalica polomi dok je još zavrnuta, nemojte da se ogrebete ili posječete dok je skidate. Prvo isključite struju. Ubacite komadić suhog sapuna u vijak, okrenite ga nekoliko puta i lako ćete odvrnuti sijalično grlo.

Podmažite šrafove i sječivo testere - Sapun olakšava prolaženje metala kroz drvo. Utrljajte malo sapuna na sječivo ručne testere kako bi lakše sjekla. Okrenite šraf u komadiću sapuna prije nego što ga zavrnete.

Istrijebite buhe - Ukoliko je vaš tepih napadnut buhama, stavite u tanjir nekoliko kapi tečnog sapuna i malo vode. Tanjir držite na podu pored lampe. Buhe vole svjetlost pa će upadati u tanjir sa sapunom.

Osvježivač za automobil - Ako želite da vaš automobil prijatno miriše, a nećete više da kupujete osvježivače u raznim oblicima jelkica i kuglica, stavite komadić omiljenog sapuna u mrežicu i okačite o retrovizor.

Obilježite porub - Ne morate kupovati kredu za obilježavanje poruba. Tanak komadić sapuna, odnosno već istrošeni dio sapuna kojeg uvijek imate negdje u vašoj kupaoni, zamijeniće kredu kada obilježavate porub, a i lako se ispira.

Napravite držač za igle - Evo vam i lakog načina da napravite jastuče za igle. Uvijte sapun u komad lijepe tkanine koju ćete zavezati trakom. Zabodite čiode i igle. Zahvaljujući sapunu igle i čiode će uvijek biti podmazane i lakše će prolaziti kriz tkaninu.

Osvježivač za odloženu odjeću - Spakujte i omiljeni sapun kada odlažete odjeću u kofere. Odjeća će prijatno mirisati kada je izvadite iz ormara naredne sezone, a koferi neće poprimiti ustajali miris.

Sačuvajte ostatke sapuna - Ne bacajte ostatke sapuna. Napravite mali prorez u sunđeru i ubacite komadić sapuna, pa ćete moći i dalje da ga upotrebljavate. Možete da napravite peškirić za lice koja će djeca lako držati tako što ćete u frotirsku rukavicu ubaciti komadić sapuna.

domaci.de 

Neobična upotreba balzama za kosu


Skinite šminku sa lica - Zašto da kupujete skupa sredstva za skidanje šminke sa lica kada u kupatilu imate svašenu zamjenu? Sa malo balzama za kosu skinućete šminku sa lica ekonomičnije i brže od skupog firmiranog sredstva sa skidanje šminke.


Skinite prsten - Ako ne možete da skinete sa prsta starinski prsten koji ste dobili kao porodično naslijeđe, namažite prst balzamom za kosu. Poslije toga ćete prsten vrlo lako skinuti .

Zaštitite cipele od kiše i snijega - Glomazne zimske cipele ili čizme umjesto skupim hemijskim sredstvima premažite slojem balzama za kosu kako biste ih zaštitili od zimskih vremenskih nepogoda. Ukoliko imate kožne cipele (ili čizme), balzam će djelotvorno djelovati na kožu.

Podmažite rajsferšlus - Ako primjetite da teže zakopčavate rajsferšlus na jakni, vrlo lako može postati neupotrebljiv usljed naglog trzanja i povlačenja gore-dole. Pokušajte da izbjegnete taj problem tako što ćete ga premazati slojem balzama za kosu.

Namažite noge - Nakon brijanja, koža na nogama je najčešće gruba i iziritirana, zato će vam balzam na kosu premazan tankim slojem ublažiti takve probleme.

Lakše navucite zavjese na tuš-kabini - Da li vam je već dosadilo da svaki put vučete i trzate zavjese na tuš-kabini? Umjesto da se lako navlači, ona se zaglavljuje na karniši, pa se pod u kupatilu kvasi. Premažite karnišu slojem balzama za kosu i nećete imati sličnih problema.

Spriječite koroziju alata - Svi koji se razumiju u kućne popravke znaju da je veoma važno voditi računa o alatu i priboru koji se koristi. Sačuvajte svoj alat i spriječite koroziju tako da svaku alatku istrljate balzamom za kosu.

Obrišite kućne biljke - Ako se na listovima vaših kućnih biljaka nahvatao debeli sloj prašine , odstranite ga tako što ćete na meku tkaninu nanijeti malo balzama i njome obrisati listove, poslije čega će biti čisti i sjajni.

domaci.de

Neobična upotreba aspirina

Oživite akumulator automobila - Sjeli ste za volan automobila i shvatili kako je akumulator prazan a u blizini nema ama baš nikoga da vas pogura. U takvoj situaciji će vam možda pomoći dvije tablete aspirina koje ćete ubacir+ti u akumulator. Acetilsalicitna kiselina koju sadrži aspirin pomješana sa sumpornom kiselinom iz akumulatora trebalo bi da pokrena automobil. Čak i ako vam ovaj trik upali, ipak treba da što prije odvezete automobil kod svog automehaničara.


Uklonite tragove dezodoransa - Prije nego što dignete ruke od pokušavanja da uklonite uporne tragove dezodoransa sa elegantne bijele ili više crne košulje, probajte slijedeći trik. Izmrvite dvije tablete aspirina i prah pomiješajte sa 100 ml vrele vode. Natopite uprljani odjevni predmet ovim rastvorom i ostavite da odstoji makar dva-tri sata

Povratite prvobitnu boju kose - Ako vam je kosa svijetla, boja se može upadljivo izmjeniti kada neko vrijeme plivate u bazenu sa hlorisanom vodom. U većini slučajeva povratit ćete prvobitni sjaj kose na slijedeći način: 6-8 tableta aspirina rastvorite u čaši vrele vode. Temeljno utrljajte pripremljeni rastvor u kosu i ostavite ga da odstoji 10-15 minuta, pa isperite kosu. Trebala bi ta ružna nijansa zelenkaste da nestane.

Njegujete zadebljanu kožu na stopalima - Omekšajte zadebljalu kožu na stopalima: izmrvite 5-6 tableta aspirina i umutite kremastu masu od pola kašičice limunovog soka i pola kašičice vode, ovu mješavinu nanesite na zadebljala mjesta na stopalima i umotajte ih peškirom, a zatim i u plastične kese. Desetak minuta noge držite podignute, zatim uklonite kese i peškire i ostružite zadebljale dijelove kamenom za pete.

Suzbijte perut - Kada perete kosu, izmrvite dvije tablete aspirina i prah dodajte uobičajenoj količini šampona koji nanosite na kosu. Ostavite ovu mješavinu na kosi minut do dva i poslije toga dobro isperite i ponovo je operite samo šamponom.

Produžite život ubranom cvijeću - Prije nego stavite ubrano cijeće u vazu, u vodi najprije izmrvite tabletu aspirina. Rok trajanja ubranog cvijeća možete produžiti tako što ćete u vodu dodati i multivitaminsku tabletu, kaškicu šećera, malo soli, sodu bikarbonu ili čak i bakarni novčić. Takođe, ne zaboravljajte da mijenjate vodu u vazi sa cvijećem, i to, po mogućnosti svakoga dana.

Isušite bubuljice - Bubuljice se mogu pojaviti čak i kod ljudi koji u doba adolesencije nisu imali problema sa tenom. U tom slučaju, izmrvite tabletu aspirina i dodajte svega nekoliko kapi vode. Dobijenu smjesu stavite na bubuljicu i ostavite da odstoji nekoliko minuta pa se umijte blagin, najbolje dječijim sapunom i vodom. To će smanjiti otok i ublažiti crvenilo. Ako bubuljica ne nestane prvom prilikom, ponovo ponovite postupak, sve dok je se ne oslobodite.

Ublažite ujede ili ubode insekata - Ublažite ubode ili ujede insekata od kojih možete doboti upalu tkiva tako što ćete mjesto uboda nakvasiti, a zatim istrljati izmrvljenim aspirinom.Oprez Ako ste alergični na ubod pčele, što se manifestije otežanim disanjem, bolovima u stomaku, gušenjem ili mučninom, hitno potražite medicinsku pomoć.

Pošto u našim torbicama imamo svega i svačega, nije zgoreg imati uvijek i tablu aspirina, ako ništa, a ono tek radi glavobolje koja zna kod nekih osoba popustiti i poslije samo jedne tablete aspirina

*Oprez: Oko 10% ljudi koji imaju ozbiljne probleme sa astmom, istovremeno su alergični na aspirin, kao i na neke lijekove koji u sebi sadrže salicilnu kiselinu (koja je glavni sastojak aspirina), kao i na neko voće, začine i dodatke hrani. Ovaj procenat raste kod astmatičara koji istovremeno imaju problema sa sinusima i nosnim polipima, pa je među njma 30-40% onih koji su alergični sa salicilnu kiselinu. Na aspirin su alergični i ljudi koji nemaju astmu, naročito oni koji imaju čir ili neki drugi oblik krvarenja. Uvijek se konsultujte sa ljekarom prije nego što počnete da da pijete bilo koji lijek i ne nanosite aspirin ni na spoljašnje rane ili povrede ako ste na njih alergični.

domaci.de 

Korisna upotreba acetona i alkohola

Uklonite mrlje sa porcelana - Istrljajte umrljane površine acetonom, a zatim ispolirajte kuglicom vate.

Uklonite mrlje od mastila - acetonom uklonite sa kože vodootporno mastilo. Umrlljane površine očistite acetonom na kuglici vate a zatim isperite sapunom i vodom.


Uklonite farbu sa prozora - U dobro provjetrenoj prostoriji nanesite aceton na mjesta na prozoru umrljana farbom. Ostavite da djeluje nekoliko minuta prije nego što umrljana mjesta istrljate krpom. Na kraju ih prebrišite vlažnom krpom.

Skinite naljepnice sa stakla - Acetonom za skidanje laka za nokte uklonite naljepnicu i očistite mjesto na kom je bila zaljepljena.

Očistite sat - Acetonom uklonite manje ogrebotine sa površine sata, ako je površina sata od nelomljive plastike, utrljajte aceton sve dok ogrebotine ne nestanu ili postanu manje upadljive.

Uklonite super ljepak - Super ljepak se zadržava na svim površinama, kao i na vašoj koži. Nemojte ga guliti sa prsta jer tako lako možete oguliti i kožu. Umjesto toga natopite kuglicu vate acetonom i prevucite ga preko umrljanog mjesta dok super ljepak ne nestane.

Očistite lakovane cipele - Izgled lakovanih cipela, kao i bijele ili svijetle obuće, narušavaju brazde od nošenja. Te brazde nestaće ukoliko ih energično ali pažljivo protrljate mekom krpom ili papirnim ubrusom natopljenim acetonom. Prebrišite obuću vlažnom krpom.

Očistite tastaturu računara - Tastaturu računara možete očistiti acetonom i starom četkicom za zube. Nanesite aceton na četkicu i njom blago protrljajte tastaturu.

Razrijedite tečni korektor - Razrijedite tečni korektor ili stari lak za nokte tako što ćete u njega sipati malo acetona. Sipajte nekoliko kapi acetona u flašicu i protresite. Po potrebi ponovite postupak.

Alkohol

Očistite predmete/površine u kupatilu - Hromirane površine u kupatilu lako ćete očistiti alkoholom. Sipajte malo alkohola direktno iz flašice na mekanu krpu koja dobro upija i očistite slavine i ostale površine. Nema potrebe za dodatnim isporanjem, jer alkohol lako isparava. Hromirane površine biće sjajne, a time žete uništiti i sve bacile.

Očistite tragove laka za kosu sa ogledala - Kada koristite lak za kosu, ostaci laka će neizostavno završiti ma ogledalu. Pređite preko ogledala alkoholom i uklonićete ostatke laka, a vaaše će ogledalo ponovo zablistatu.

Očistite venecijanere/roletne - Alkohol je odlično sredstvo za čišćenje venecijanera ili roletni. Kako biste brzo obalili ovaj posao, špatulu ili sličnu neku spravu uvijte i krpu i vežite gumicom- Imočite u alkohol i prebrišite svaku traku venevijanera ili roletne posebno.

Prozori će biti sjajni i neće se magliti - Operite prozore rastvorom od 100 ml medicinskog alkohola i litra vode kako se prozori ne bi maglili i zamrznuli.

Odmrznite šoferšajbnu - Ljepše je piti jutarnju kafu u toploj sobi nego skidati mraz sa šoferšajbne vašeg automobila.Taj posao biće lakši ukoliko nanesete malo alkohola na stakla. Mraz će se brzo skinuti.

Uklonite crni trg sa kragne - Kako na kragni vaše košulje ne bi ostao crni trag , na vaš vrat nanesite svakog jutra malo alkohola prije nego što obučete košulju.

Očistite telefon - Kada se telefon isprlja, očistite ga alkoholom. Uklonićete svu nečistoću i istovremeno ga dezinfikovati.

Uklonite fleke od mastila - Ukoliko prolijete mastilo po omiljenom odjevnom predmetu, potopite ga u alkohol nekoliko minuta orije nego ga operete.

Uklonite tragove flomastera/markera - Kada vaše djete nacrta umjetničko djelo po radnoj površini, nema potrebe dizati buku i plašiti ga i razbijati njegovu kreativnost, ne brinite i ako na markeru piše da je postojan. Alkohol rastvara flomaster pa ga je onda lako obrisati.

Uklonite krpelje sa psa - Krpelji koji napadaju vašeg psa ne podnose ukus alkohola. Prije nego što skinete krpelja sa psa, pospite napadnuto mjesto alkoholom i krpelj će popustiti stisak. Zatim čvrsto uhvatite krpelja i izvucite ga sijelog. Ranu potom ponovo natopite alkoholom. Ovaj s metod primjenjuje i kod uklanjanja krpelja sa ljudi.

*Oprez: Obratite pažnju kada kupujete alkohol. <uvijek je najbezbjednije da ga kupite u apoteci. U etanol (alkohol u alkoholnim pićima) obično se dodaju toksične i neukusne hemikalije kako ne bi mogao da se pije- Ćesto su te hemikalije opasne u dodiru sa kožom. Medicinski alkohol se pravi od hemikalija koje ne oštećuju kožu: najbolji je rastvor od 70 procenata alkohola i 30 procenata vode.

domaci.de

Neobična upotreba jogurta i kafe u zrnu

Jogurt

Napravite farbu za baštu - Vjerovatno biste voljeli da vam mahovina raste na saksijama, u pukotinama na stazi i ostalim mjestima u bašti? Stavite u blender 200 ml običnog jogurta, šaki mahovine i 200 ml obične vode. Izmješajte 30-ak sekundi. Četkicom nanesite smjesu na mjesto na kojem hoćete da vam izraste mahovina, pod uslovom da je u hladovini. Orošavajte mahovinu vodom sve dok ne počne da raste.


Kafa u zrnu

Osvježite dah - Ako nemate pepermint bombone ili žvake, a očajnički vam je potreban osvježivač daha, uzmite zrno kafe i sisajte ga nekoliko minuta. Vaš će dah ponovo biti svjež.

Uklonite neprijatne mirise sa ruku - Ako vam se ruke osjećaju na bijeli luk ili ribu ili neku drugu hranu jačeg mirisa, uzmite nekoliko zrna kafe i istrljajte ih između ruku. Ulje koje oslobađaju zrna kafe apsprbovaće neprijatan miris, a kada isti nestane, operite ruke toplom vodom i sapunom.

Napunite krpenjaču - Umjesto zrnima pasulja, krpenjaču možete napuniti i zrnima kafe za koju vam nije potrebno mnogo novaca.

domaci.de 

Neobična upotreba jaja

Napravite masku za lice - Da biste osvježili lice i nahranili kožu lica, potrebno vam je tek jedno jaje. Ako imate suhu kožu lica, kojoj je potrebna dodatna vlaga, umutite samo jedno žumance. Ukoliko vam je koža lica masna, umutite bjelance sa malo limuna ili meda, a ta normalnu upotrijebite cijelo jaje. Umućeno jaje, već prema tipu kože lica nanesite i sačekajte oko 30-ak minuta, a zatim isperite. Vaša će koža lica biti čista, svježa i meka.


Upotrijebite ih umjesto ljepka - Ako treba da zalijepite papir ili karton, a žuri vam se i nemate u kući dovoljno ljepka, bjelence može da posluži kao efeikasna i dobra zamjena.

Obogatite kompost - Ljuske jajeta sjajan su dodatak kompostu zato što su bogate kalcijumom koji je veoma dobar i hranjiv za biljke.Potrudite se da što više usitnite ljuskice jajeta kako bi se brže razgradile u zemlji.

Zalijte cvijeće - Sačuvajte vodu u kojoj ste kuhali jaja jer je bogata hranjivim materijama. koje će blagotvorno uticati na bujni rast vašeg cvijeća. Pistite vodu da se ohladi i njome zalijte biljke.

Zasijte sjeme - Sjeme možete zasijati u ljuskama od jaja. Prazne polovine ljuske od jaja poredajte u kutijice od jaja, dodajte zemlje u njih i posijte sjeme. U ljusci sjeme ce moći da crpi dodatnu količinu hranjivih materija. Kada sjeme proklija i nove sadnice dostignu visinu od oko 7,5 cm možete ih presaditi u baštu. Prije nego ih presadite u baštensku zemlju, uklonite ljuske od jaja, posljie toga ih izmrvite i pomiješajte sa kompostom ili stavite u zemlju za biljke.

domaci.de 

Neobična upotreba izolir trake

Privremeno skratite farmerke - Ako ste pronašli farmerke koje vam lijepo stoje, ali vam dužina ne odgovara, ne trošite vrijeme na skraćivanje ako ga nemate dovoljno. Farmerke od debelog teksasa mogu biti jako nezgodne za skraćivanje ili šivanje u žurbi. Privremeno ih skratite izolir trakom, sa unutrašnje strane


Uklonite dlake i prašinu sa odjeće - da biste sa odjeće uklonili dlake kućnih ljubimaca, oko šake priljepite komad izolir trake, ostavljajući spolja ljepljivu stranu. "obljepljenom šakom" prelazite preko mjesta na kom su se skupile dlake ili prašina sve dok ih ne uklonite. Nemojte pritiskati suviše jako da ne bi oštetili tkaninu.

Napravite zavoj - Evo kako da spiječite inficiranje rane prije nego dobijete adekvatnu pomoć. Presavijte komad papirnog ubrusa ili peškira i njime prekrijte ranu. Zaštitni sloj papirnatog ubrusa, odnosno peškira, prelijepite izolir trakom. Rana će ostati sterilna i netaknuta dok vam se ne ukaže stručna pomoć.

Ponovo zatvorite kesice sa grickalicama - Presavije otvor dopola pojedene kesice sa čipsom ili drugom vrstom slanih grickalica i čvrsto ga zalijepite izolir trakom i na taj način će vaše grickalice u kesi ostati duže svježe.

Zaštitite novčanik - Stari novčanici možda izgledaju pohabano i nisu više onako savitljivi kao što su nekada bili, ali to ne znači da nisu i upotrebljivi. Oblijepite stari novčanik i spolja, i iznutra - između pregrada - izolir trakom. Vaš stari novčanik biće jednako svrsishodan kao i novi.

Napravite naljepnicu - Ako ima nešto što biste voljeli da podijelite sa svima, napravite naljepnicu sa obavještenjem i zalijepite je na branik ili šoferšajbnu automobila. Isjecite komad izolir trake, nalijepite ga na određeno mjesto i markerom napišite obavještenje.

Obilježite rezervni ključ - Nikada više vam se neće desiti da izgubite ključ i da potom ne možete da uđete u svoj automobil, ako rezervni ključ zalijepite za donju, spoljašnju stranu automobila izolir trakom.

Uhvatite muve i druge dosadne kukce i insekte - Ako ste odlučili da svoj odmor provedete u nekom seoskom predjelu, u starinskoj kolibi u blizini jezera ili rijeke, ali vam uporno dosađuju rijevi muva i drugih nepotrebnih insekata, isjecite nekoliko komada izolir trake dugačkih oko 30 cm. Okačite ih za krovne grede da bi vam poslužili kao lijeoak za muve. Trebalo bi da se riješite tih dosadnih zujavaca a iskorišćene trake odmah da presavijete i bacite.

Popravite pocijepanu rupicu na zavjesi za tuš-kabinu - Koliko vam se puta desilo da prilikom pomjeranja zavjese na tuš-kabini pocijepate jednu od rupica pri vrhu zavjese? Izolir trakom možete izvršiti brzu i efikasnu popravku. Kada se zavjesa u potpunosti osuši, isjecite pravougaoni komad izolir trake odgovarajuče boje, preavijete ga i nalijepite preko pocijepane rupice na vrhu zavjese, tako da pokriva obje strane rupice. Nožiće, žiletom ili makazama izbušite novu rupicu na traci (na mjestu stare rupice) i kroz nju provucite alku.

Popravite crijevo na usisivaču - Ako je puklo crijevo na usisivaču, ne morate odmah pojuriti kupiti novo. Pukotinu jednostavno dobro oblijepite izolir trakom.

Učvrstite korice knjiga - Izolir traka idealna je za učvršćivanje korica knjige. Zalijepite komad izolir trake duž poveza knjige. Zatim isjecite nekoliko manjih komada izolir trake koje ćete nalijepiti normalno na duži komad izolir trake (koji je uzdužno nalijepljen) kako biste kodatno učvrstili korice.

Popravite ram fotografije - Ljudi police i stolove svojih dnevnih i spavačih soba najradije ukrašavaju ramovima sa fotografijama dragih osoba. Međutim, nogari ramova su jako osjetljivi i lako se lome ili iskrive, tako da više ne stoje onako kao mi to želimo. Zato izolir trakom zalijepite i učvrstite nogare na pozadini rama i on će ponovo stajati uspravno.

Okačite novogodišnje svjetiljke - Praznične svjetiljke su divan ukras vašeg doma u praznične dane ali zato skidanje može da bude vrlo nezgodan i nezahvalan posao. Kada kačite svjetiljke, koristite izolir traku kako biste ih postavili na željeno mjesto, pa će i skidanje svjetiljki biti znatno lakše. Isjecite izolir traku na tanke uzdužne niti. Na jednakim odstojanjima, te niti oblijepite oko kabla (svjetiljki), a završetke niti prilijepite na oluk, ogradu ili već neko drugo mjesto u vašem dvorištu. 

domaci.de

Neobična upotreba omekšivača za veš

Omekšivač rublja

Spriječite skupljanje prašine na tv ekranu - Da li vam se prašina lijepi na tv ekranu odmah pri brisanju. Da bi ste eliminisali elektrostatičku energiju koju emituje TV ekran i koji privlači prašinu više nego bilo koja površina u stanu, natopite krpu ili pajalicu manjom nerazblaženom količinom omekšivača rublja i obrišite prašinu.


Skinite stare tapete

Stare tapete ćete lako skinuti omekšivačem rublja. U litar vode sipajte pin zatvarač sadržaja omekšivača za rublje i dobijeni rastvor sunđerom nanesite na tapete. Ostavite ga da odstoji dvadesetak minuta a onda skinite tapete sa zida. Ako su tapete presvučene vodootpornim materijalom sastružite ga čeličnom žicom i tek onda nanesite pomenuti rastvor.


Izbjegnite statički elekcitritet

Da bi ste se riješili statističkog elekcitriteta koji nastaje kada zagazite nogom na tepih, isprskajte ga razblaženim omekšivačem rublja. U 2.5 l tople vode rastvorite 200 ml omekšivača za rublje. Dobijeni rastvor sipajte u flašu sa raspršivačem i blago isprskajte tepih. Ipak, pazite da tepih ne netopite tečnošću i ne oštetite njegovu donju stranu. Tepih isprskajte pred odlazak predveče kako bi se osušio u toku noći. Efekat će potrajati narednih nekoliko sedmica.


Čišćenje omekšivačem za veš

Očistite staklene površine, vrata tuš kabine i druge površine i spriječite sakupljanje prašine na tim površinama koristeći omekšivač rublja. Pomješajte vodu i omekšivač rublja u odnosu 4:1 i pripremljenu smjesu sipajte u flašu sa raspršivačem, Čistu pamučnu tkaninu isprskajte tom smjesom, očistite uprljane površine, a zatim ih uglancajte suhom krpom


Uklonite zagorjele ostatke hrane - Umjesto da ribate zagorjele ostatke hrane sa šerpe, natopite ih malo omekšivačem rublja. Napunite šerpu vodom, dodajte malo omekšivača rublja i ostavite da stoji jedan čas ili dok ne vidite da se zagorjela hrana lako uklanja.


Razmrsite kosu i učinite je mekšom - Tečni omekšivač rublja rastvoren u vodi možete nanijeti na kosu nakon redovnog pranja da bi ste je razmrsili i učinili mekšom. Tipu vaše kose (prava i lepršava ili oštra ili kovrdžava) prilagodite i količinu omekšivača rublja koju ćete sipati u vodu - slabiji rastvor odgovara pravoj i lepršavoj kosi, dok za oštriju i kovrdžavu kosu možete upotrijebiti jači rastvor. Kada nanesete rastvor, kosu iščešljajte kako biste rastvor ravnomjerno rasporedili. Poslije toga temeljno isperite kosu.

domaci.de

četvrtak, 3. svibnja 2012.

Napravite sami sredstva za čišćenje

Donosimo vam preporuke portala Mamin svet kako da sami napravite sredstva za čišćenje koja su svakako zdravija za vas i vaše ukućane, a ujedno obezbjeđuju isti efekat kao mnoga sredstva koja u sebi sadrže štetne materije.


Od sastojaka koje imate u kući možete da napravite sami neškodljiva, a efikasna sredstva za čišćenje svog doma. Glavni saastojci su soda bikarbona, so, sok od limuna, destilovano belo sirće, voćno sirće, obični tečni sapun, nehlorisani prašak za ribanje. Njihovom kombinacijom možete očistiti, praktično, sve u kući.


Deterdženti mogu da budu i prirodni i jeftini

* Univerzalno sredstvo za čišćenje napravićete ako izmiješate kašiku tečnog sapuna sa 4 kašike tople vode, dodate limun ili malo sirćeta. Provjereno skida masnoću.

* Dezinfekcija je  imperativ savremenog društva u kojem se često pretjerije sa sterilnošću. Voćno sirće je najjednostavnije i najprirodnije sredstvo za dezinfekciju. Napravite smjesu od 5 odsto sirćeta u vodi. Ovaj rastvor ubija 99 odsto bakterija, 82 odsto plesni i 80 odsto virusa!

* Za poliranje namještaja i podova koristite maslinovo ulje kojem je dodat limunov sok.

* Sirće i voda u odnosu pola-pola učiniće da staklo zasija. Trebaće vam i boca s raspršivačem, a za glancanje su najbolje stare novine.

* Plesan i  buđ osušite fenom za kosu, ili električnom grijalicom i ostavite preko noći. Ujutro ostružite četkom pa operite površinu mješavinom u koju ste stavili 2 kašike tečnog sapuna, 2 kašike boraksa i tople vode.

* Umjesto skupih osvježivača vazduha uklonite izvore neprijatnih mirisa u stanu – redovno  izbacujte smjeće, natrulo voće i povrće, vjetrite stan. Neutralisaćete ih ako izmiješate sodu bikarbonu sa mineralnom vodom i dodate nekoliko kapi nekog esencijalnog ulja. Sve sipati u bocu s raspršivačem i tako osvježiti vazduh u kući.

* Tkanine posive zbog kontakta deterdženta sa teškom vodom. Učinite vodu mekšom sodom bikarbonom, pa vam izbjeljivač neće ni trebati.

Sredstva za čišćenje (recepti Jasmine Ališić)

* 1 čaša destilovane vode, 1 čaša bijelog sirćeta, nekoliko kapi eteričnog ulja čajnog drveta. Sve staviti u bocu sa raspršivačem. Čisti sve površine, dezinfikuje i veoma je jeftin, bez otrova i hemikalija.

* Napravite sami deterdžent za veš od jednakih količina:
- boraksa
- sode bikarbone
- sode za pranje veša
- narendanog domaćeg sapuna

Dobro promiješajte i dodajte eterično ulje bora, limuna, lavande ili narandže. Koristite isto kao obični prašak za veš.

Hidrogen

Prenosimo vam i recepte za dezinfekciju sa hidrogen peroksidom. S njim se može napraviti jednostavan sprej koji dezinfikuje kao i komercijalni preparati, pristupačan je svakome,  a ubija sve bakterije.

PAŽNJA: koristiti samo blag, 3% rastvor, jer u koncantracijama većim od 10 odsto, ova supstanca može da bude opasna!

Potreban vam je  3% hidrogen peroksid, bijelo vinsko sirće koje ćete sipati u posebne boce s raspršivačem. Ove dvije supstance mogu da se koriste za:
* čišćenje povrća – poprskati voće ili povrće hydrogen peroksidom, a onda sirćetom. Nije bitno kojim redom prskate, važno je da sprejeve koristite posebno. Na kraju isperite sve vodom. Nećete osjetiti nikakav miris, a sve potencijalne štetne bakterije su ubijene. Ovo pomaže  i uklanjanju pesticida s voća i povrća.
* dezinfekciju kuhinjskih površina, sudopere, česme, odvoda, daski za rezanje mesa. Ovim se ubijaju bakterije Salmonela, Šigela, Ešerihija koli.
* za čišćenje kade i lavaboa, dodajte malo sode bikarbone i obične kuhinjske soli.
* rastvor od 3dl  3% hydrogen peroksida na 1l vode može da se koristi za zalivanje biljaka. Prvo testirajte osjetljivost cvijeća sa malom količinom
* za skidanje fleka s tepiha: pospite prah sode bikarbone po tepihu, a ako je fleka masna dodajte i malo kuhinjske soli, onda poprskajte bijelo vinsko sirće pa zatim hidrogen peroksid. Istrljajte četkom, obrišite krpom.
*za liječenje problema sa ušima jednom nedjeljno stavite nekoliko kapi hidrogen peroksida u svako uho. Ovo činite posebno poslije kupanja u bazenu. PAŽNJA, ako imate oštećenu bubnu opnu ne stavljajte hidrogen peroksid!

*ako hidrogen peroksidu dodate sodu bikarbonu, imate odličnu pastu za zube koja usput i bijeli zube. Ali, ako imate metalne blombe ne upotrebljavajte ovu pastu, jer može doći do reakcije.
* ako imate problema sa aknama, tretirajte lice hidrogen peroksidom.
* i naravno, opšte je poznato da ranu možete da dezinfikujemte hidrogen peroksidom.

www.moj-dom.me

Plastične posude su opasne

Postoje plastične posude koje su bezbjedne i onih koje to nisu, zato je veoma je važno znati koje posude su dobre, a koje ne. Pratite ovih nekoliko koraka i očistite vašu kuhinju od opasnih hemikalija koje bi mogle biti veoma opasne za zdravlje cijele porodice.


Izbacite hemikalije

Pogledajte vaše plastične posude odozdo da biste pronašli sitno napisan broj reciklaže. Ako je ovaj broj 3 ili 7 velika je vjerovatnoća da materijal sadrži BPA (bisfenol A) ili ftalate (u upotrebi za PVC plastiku) koji podražavaju estrogen i utiču na nivo hormona u organizmu. Ovo može biti posebno opasno za djecu koja su u razvoju, pa je najbezebjednija stvar otarasiti se ovakve posude.

Bezbijednost je zagarantovana jedino jasnim natpisom “bez BPA i PVC-a”. U Evropskoj uniji je već zabranjena prodaja flašica za bebe koje sadrže bisfenol A. Ako ne želite da se potpunosti odreknete vaših plastičnih posuda budite sigurni da su obilježene brojevima 2, 4 ili 5 koji se smatraju bezbjednim za upotrebu.

Pazite kako perete plastiku

Mašine za pranje sudova koriste vrelu vodu i paru kako bi dobro oprale sudove, zato su svi tako čisti i sjajni. Međutim, ovo predstavlja problem kada je u pitanju plastika. Zagrijavanje plastike, kao i u mikrotalasnoj pećnici, može da izazove isparavanja hemijskih supstanci. Budite bezbjedni i uvijek perite plstične činije ručno u toploj vodi.

Nikada ne podgrijavajte hranu u plastičnim posudama

Čak i ako su vaše posude označene kao sigurne, uvijek prebacite hranu u tanjir ili staklenu činiju kada zagrijavate hranu u mikrotalasnoj. Sva plastika sadrži potencijalno opasne hemijske sastojke koji pri zagrijavanju mogu da uđu u hranu koja je u njima.

Posude koje se dobijaju po raznim prodavnicama i one u koje se pakuje hrana za ponijeti su najopasnije u ovom smislu i nemojte ih nikada koristiti za podgrijavanje.

Pređite na staklo

Staro dobro staklo je potpuno sigurno za cijelu porodicu. Ako vaše posude spadaju u one bezbjedne nije potrebno da ih automatski sve izbacite iz kuće. Ali, bila bi dobro da postepeno počnete sa ovom promjenom i uvodite polako staklene posude.

Na tržištu se može naći mnogo pristupačnih modela visokog kvaliteta. Najbolji su oni kojima su i poklopci stakleni. Za transport hrane su veoma praktične staklene posude sa plastičnim poklopcima, ali provjerite da su oni bezbjedni i perite ih ručno, prenosi S media.

www.moj-dom.me

Smanjite pranje veša i uštedite novac


Pranje veša možda baš i nije vaš omiljeni kućni posao, ali je svejedno posao koji se mora obaviti, a većina nas radije ne bi time da se bakće.

Ako veš prijeti da preuzme vaš život, ili samo želite da sačuvate malo vremena i novca, postoje neki jednostavni načini kako da dolijate ovom problemu.


Najprostije rečeno krenite od početka i osnovnog pitanja: što sve i koliko često stavljate u korpu za prljavi veš?

Nosite odjeću češće

Ovaj savjet vam zvuči tako banalno i očigledno, ali mnogi od nas bacaju savršeno čistu odjeće u korpu za veš. To radimo samo kako bi je sklonili s puta, pa se ubrzo stvori planina prljavog veša.

Dok je stvarima koje nosimo uz tijelo definitivno potrebno valjano pranje poslije svakog nošenja (potkošulje, sportski grudnjaci, donji veš, majice), ostala odjeća posebno farmerke, dukserice, pantalone, pidžame, džemperi, neke majice i jakne mogu da se nose dva i više puta bez pranja.

Neki ljudi čak sugerišu da teksas treba prati samo par puta godišnje ( ako želite da vaše skupe farmerke zadrže omiljenu boju i veličinu, ovo bi bio pravi način za to).

Dobri poznavaoci i džins insajderi rijetko peru svoje firmirane farmerke. Karl Kjara, direktor koncipiranja brenda i specijalnih projekata “Levi Strauss & Co”, rekao je za Vol Strit Žurnal, “… što manje ljudi pere svoje farmerke, to će džins biti sve bolji. ”

Naučite i natjerajte djecu da sami vode računa o vešu

Mnogi od nas mogu da priznaju da su i sami bili jedni od onih klinaca koji su bacali čistu odjeću u korpu za veš, ali sigurno znate kada ste prestali to da radite? Ne kada vam je majka prigovorila i neumorno obraćala pažnju na to, vać kada ste počeli da sami vodite računa o svom vešu. Onda ste prilično brzo shvatili da ne želite da provedete cijelo veče za pranje stvari koje znate da su čiste, ali ste previše lijeni da ih sklonite.

Ako se pitate, djecu već sa desetak godina možete da uvedete u tajne čistog veša. Budite sigurni da će i vaše dijete razmisliti dvaput prije nego što svoju čistu stvar zavrljači u korpu za veš, već će je lijepo složiti u ormar.

Bonus je da kad krenu na fakultet ili se osamostale imaće iskustvo i znanje o tome kako da se brine o sebi na ovom polju, uključujući i uklanjanje fleka.

Iskreno prilično je patetično koliko 25-godišnjaka još uvijek ne zna kako da opere veš, a to je krivica njihovih roditelja. Znajte da ne pravite vašem djetetu uslugu vodeći računa o njihovom vešu.

Rotirajte peškire

Ako ih ostavite da se u potpunosti osuše između dva tuširanja ili kupanja, vašim peškirima neće biti potrebno tako često pranje (jednom nedjeljno je dovoljno da ih promijenite).

Na kraju krajeva, izlazite čisti poslije tuširanja, tako da peškir samo uklanja čistu vodu sa vlažne kože.

Razlog zašto se ponekad peškiri ubuđaju je taj da im često treba previše vremena da se osuše, ako ih lijepo ne prostrete, posebno ako ih upotrijebite ponovo prije nego što su potpuno suvi i spremni za korišćenje (naročito ako ste dlakavi tip ili žena sa dugom kosom).

Još jedna tajna rotacije je da umjesto jednog peškira koristite dva istovremeno. Koristite jedan prvi dan, a drugi sljedeći, rotirajući ih tako svaki drugi dan.

Ovo će dati svakom peškiru dovoljno vremena da se potpuno osuši između svakog od vaših tuširanja ili kupanja. U tom slučaju možete da dvije nedjelje koristite dva peškira, kao i duže zimi ako se ne tuširate baš svaki dan.

Na ovaj način ćete uštedjeti i na sušenju veša, ukoliko imate mašinu za sušenje. Ako ste porodica, to bi moglo da znači bar jedno punjenje mašine manje svake nedjelje, što je ogromna ušteda.

Želite da uštedite još više?

Koristite jedan mali i jedan veliki peškir. Trebaće vam samo veliki peškir danima kada perete kosu, da upije višak vode.

Lako možete da obrišete i osušite cijelo tijelo malim peškirom danima kada ne perete i kosu. Što se tiče uštede još više novca i resursa, ne zaboravite da perete što je moguće u hladnijoj vodi, koristite ekološki deterdžent, okačite stvari da se suše, a mašinu uključujte samo kada je stvarno popunite, preporučuje Smedia.

www.moj-dom.me

Šta je opasno u vašem domu?


Možda ste već primijetili da nešto ne štima s vašim zdravljem: često kijate kad uđete u podrum, na rukama vam ostaje neprijatan miris kad upotrijebite sunđer, mrlje na zidovima…

Koje su sve relativno skrivene opasnosti u domaćinstvima? Od buđi do žohara, ima tu svega i svačega.


Kuhinjski sunđeri

Ako ih redovno perete, kuhinjski sunđeri i krpe mogu da sadrže na hiljade bakterija, više nego što ih ima u wc npr. Što redovnije ih perite, mijenjajte ili ih s vremena na vrijeme otkuvajte.

Ventilacijski otvori i sistemi

Potrebno ih je često čistiti i redovno održavati. U njima može biti prašine, bakterija pa čak i buđi. Kad kupujete ventilacijske uređaje, dobro se informišite o tome koji su najbolji i koji su najlakši za održavanje.

Radon

Prirodni radioaktivni plin koji se ne vidi, nema mirisa, ni ukusa, a jedan je od vodećih uzročnika raka pluća kod nepušača. Relativno je čest kod ljudi koji koriste vodu iz vlastitih izvora i bunara.
Ima ga i u hrani. Ima ga u domaćinstvima s neurednim i vlažnim podrumima. Radon udišemo svakodnevno, ali ga automatski i izdižemo.

Buđ

Najviše je ima u podrumima. Može da izazove alergene, iritantne čestice, a nerijetko i toksine. Ako je otkrijete u kući ili sumnjate na nju, odmah očistite to područje i popravite problem s vlagom ili vodom koji je glavni uzrok pojave buđi.

Aluminijumsko posuđe

Aluminijum koji se nalazi u raznim tiganjima i šerpama može da procuri u hranu koju spremate, a kad ga unesete u tijelo, oštećuje bubrege i jetra, te slabi kosti. Takođe utiče na povećanje rizika od Alchajmerove bolesti. Najbolje je koristiti stakleno posuđe, porculan, nerđajući čelik…

Posteljina

Posteljina najčešće sadrži formaldehid koji je kancerogen. Prema istraživanjima, formaldehid postaje plin pri sobnoj temperaturi, a nova i neoprana posteljina može da ga ispušta u obliku pare koje izazivaju simptome slične gripi. Najbolje je da kupite posteljinu organskog porijekla, pamučnu.

Štakori

Štakori ne biraju, ne diskriminišu, preživljavaju na nevjerovatnim mjestima i lako mogu da naprave invaziju na bilo čiji životni prostor. Lako mogu da pregrizu električne instalacije i tako izazovu požar, prenose parazite i razne bolesti (tuberkuloza, salmonela, E. coli…).

Bubašvabe

Nemoguće ih je preskočiti. Prenose razne vrste mikroorganizama i bakterija – salmonela, stafilokoke, streptokoke. Vole topla i vlažna mjesta. Svakodnevno izbacujte smeće, ne sakupljajte novine, karton ili časopise. Posude sa hranom za ljubimce ne ostavljajte otvorenim. Zakrpite sve rupe u stanu, zidovima, podu, krovu.

Koliko je zdrav vaš krevet?


Istraživanja pokazuju da ljudi veoma malo brinu o tome u koliko higijenski ispravnom prostoru će provesti noć. Novo istraživanje otkriva da ljudi u prosjeku posteljinu peru samo jednom u tri nedjelje. Svaka šesta osoba koristi iste čaršafe čak cijeli mjesec. Manje od polovine ispitanih namješta krevet svakog jutra.


Namiještanje kreveta mnogo je važnije ženama pa će 56 odsto njih spremiti ujutru krevet u poređenju sa 38 odsto muškaraca. Ovi šokantni podaci su jedno od objašnjenja zašto čak 75 odsto ljudi pati od nesanice. Doktori kažu da je čist i mirišljav krevet jedan od važnih faktora za dobar san.

Iako prosječno vrijeme za promjenu posteljine iznosi deset i po minuta, jedna od 10 odraslih osoba još uvijek očekuje da će njihovi roditelji ili partneri obaviti taj posao.

www.moj-dom.me

Soda bikarbona je vaš savršen prijatelj


SODA BIKARBONA U KUHINJI
Žute površine
Izbledele, požutele površine u kuhinji očistićete tako što ćete pomešati četvrtinu šoljice sode i nekoliko šoljica tople vode. Nanesite i ostavite da deluje 15 minuta, a potom oribajte. Kuhinjske površine će ponovno zablistati. Ako želite pojačano dejstvo, u smesu dodajte malo alkoholnog sirećeta.


Staro posuđe
U staru šerpu ili lonac sipajte vruću vodu i nekoliko kašičica sode. Neka kuva 10 minuta na jakoj vatri. Na isti način možete ukloniti i ostatke masnoća i mirisa pečenja iz rerne.

Mašina za sudove
Ako u mašini za sudove imate mrlje, sipajte šoljicu sode i uključite program za pranje (neka mašina bude prazna). Sodu možete dodati i sredstvu za čišćenje koje inače koristite kod svakog pranja posuđa.

Frižider
Soda izvrsno upija mirise. Da vas ne bi baš svaki put kada otvorite frižider zapanjile mirisne kombinacije namirnica, jednostavno u njega stavite posudu sa sodom. Isto možete učiniti i sa zamrzivačem ili prostorom ispod sudopere. Neprijatne mirise u kanti za smeće sprečićete ako po dnu, ispod plastične kese, prospete malo sode.
To može biti i trajno rješenje. Sodu menjajte svaka tri meseca.

Mikrotalasna
U mikrotalasnoj možete brzinski prokuvati vodu sa sodom, a zatim je iznutra prebrišite papirnatim ubrusom ili krpom.

ODRŽAVANJE ODEĆE I OBUĆE
Obuća
Da se vaše patike ili cipele ne bi neprijatno „osećale“, dok ih ne nosite, sipajte u njih malo sode. Neka stoje što duže. U obuću koju nosite, preko noći stavljajte staru čarapu koju ste napunili sodom.

Odeća
Potopite odeću u vodu sa sodom pre pranja u mašini - potpuno će nestati mirisi cigareta. A ako se u odeću uvukao miris benzina ili motornih ulja, stavite garderobu u kesu, pospite sodom i ostavite da odstoji dan ili dva pre pranja. Soda pomaže i u uklanjanju fleka od flomastera.

Svežina rublja
Pola šoljice stavite u bubanj mašine pre nego što je uključite. Dobro je i da ponekad dodate sodu deterdžentu pri pranju, jer će veš dobiti novu svežinu.

Fleke
Ako na unutrašnju stranu tkanine, na mesto gde je fleka, utrljate pastu od sode ona će skinuti mrlju. Pastu napravite od sode i vrlo malo vode. Delotvorna je za uklanjanje mrlja od krvi, voća ili vina. Ako su mrlje jače, pre pranja ostavite pastu da deluje sat vremena.
izvor: www.zena.blic.rs

Prirodna sredstva za čišćenje

Prirodni proizvodi za čišćenje poput octa i sode bikarbone imaju manju mogućnost nadraživanja kože i stvaranja dišnih alergija od kupovnih, kemijskih sredstava. Osim toga, sigurniji su za djecu i kućne ljubimce koji bi ih mogli progutati.


Ekološki gledano, njihovim ispiranjem i puštanjem u kanalizaciju nećemo zatrovati okoliš, a financijski su daleko jeftiniji. Pravilnim odabirom i načinom uporabe postiže se isti efekt kao i kemijskim sredstvima.
Što drvu daje sjaj, omogućava blistanje prozora, smanjuje neugodne mirise i drži bakterije podalje od nas? Vjerovali ili ne to je proizvod koji se stoljećima koristi u domaćinstvu: dobri, stari ocat!

Prema nekim istraživanjima, bijeli destilirani ocat ima na desetke korisnih mogućnosti u i oko kuće, od hrane do čišćenja tvrdokornih naslaga kamenca.
Zbog visokog sadržaja kiseline, bijeli ocat ima neograničen vijek trajanja. Zbog svoje kiselosti ne dozvoljava razvoj bakterija tako da je dobrodošao u svakoj kuhinji i kupaonici.

Nekoliko savjeta kako koristiti bijeli ocat:

1. Očistite i dezinficirajte dasku za rezanje i kuhinjske radne površine

2. Dezodorirajte kuhinju od neugodnih mirisa (premažite površine octom i ostavite 30 minuta prije ispiranja sa vodom)

3. Mrlje od znoja na odjeći prije pranja premažite sa octom

4. Mjesta na kojima se pojave mravi prebrišite octom

5. Koristite ocat kao omekšivač odjeće (dodajte čašu octa u fazi ispiranja)

6. Uklonite kamenac sa tuša. Namočenom krpicom u ocat premažite tuš ili još bolje, umočite ga u ocat. Nakon par sati isperite.

7. Operite prozore. U vodu dodajte malo octa i operite prozore. Možete ih posušiti zgužvanim novinskim papirom.

8. Razmočite staru četku (namočite ju u vrućem octu, a zatim operite toplom vodom)

9. Spriječite stvaranje kamenca na tuš kabini tako da povremeno staklenu stijenu prebrišete octom, a nakon toga ga isperete.

Soda bikarbona
Soda bikarbona je odavnina poznata kao sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa. Posipajte je po suhom tepihu i tapeciranom namještaju, ostavite najmanje 15 minuta, a zatim posisajte. Sodom čak možete posipati i psa te ga energično istrljati i iščetkati. Vaš ljubimac više neće imati neugodan miris!

Ubacite li pola šalice sode bikarbone u prljavo rublje, u konačnici će te dobiti čistiju i ljepšu odjeću, a pogotovo ako imaju neugodan miris. Sodom možete ukloniti većinu pljesnivih mirisa nastalih u vlažnom prostoru.

Vlažna spužva posuta sodom bikarbonom idealna je za lagano čišćenje sjajnih površina od rostfraja (sudoper, slavine, lonci itd.)

www.relax-forum.com