subota, 1. prosinca 2012.

Spas od mrava i moljaca


 Mravi ulaze u domove tražeći hranu, vodu i skrovište. Da biste sprječili mrave da uđu u Vaš dom morat ćete kombinirati metode koje ćemo savjetovati.


Zaustavite mrave dok su još vani. Zatvorite i začepite sve rupe okolo interijera vašeg doma,a pogotovo provjerite mjesta gdje se nalazi hrana.

Provjerite i po potrebi popravite vodovodne cijevi. Ne ostavljajte hranu svugdje. Pospremajte hranu na čista mjesta u dobro zatvorenim kutijama. Smeće skupljajte van interijera vašeg doma također u zatvorenim kutijama ili kantama.

Koristite mamce da biste uništili gnijezde mrava.  Da bi se uništila cijela kolonija, mamac mora sporo djelovati. Neke od efektivnih kemijskih sredstava u mamcima su Hydramethylnon, fipronil (pesticidi)  i borna kiselina. Mamci će djelovati samo ako u blizini nema drugih izvora hrane.

Nakon što se mravi uhvate u zamku isplavite ih sa vrućom sapunastom vodom. To će odstraniti i tragove kemikalija.

Zaštitite se od moljaca

Poznato je da ličinke moljca mogu u ormaru među odjećom napraviti pravi kaos.Kako ih se riješiti i spriječiti njihov dolazak.

Ličinka moljca je mali bijeli crvić dug svega oko 5 mm, ima smeđu glavu i hrani se vunom i prirodnom dlakom. Međutim ne vole pamuk, sintetiku ili lan.Stoga su najugroženiji vuneni predmeti, krzneni kaputi, sagovi i tepisi, pokrivači, zavjese i tapecirani naještaj

Ukoliko želite da vam moljci ne pregrizu te predmete, kad ih pospremate, stavite ih u PVC vreću i zalijepite ljepljivom trakom.Vreće, pošpricajte sa sredstvom protiv moljaca, to će ih odbiti da se uopće približe odjeći.

U trgovini možete kupiti kristaliće protiv moljaca koje objesite u platnenu vrećicu.Također se može staviti i lavanda u jastučiće koji se isto objese u ormar.

Odjeću iz ormara svakih bar 6 mjeseci iznijeti na sunce i provjetriti.

izvor: ljepotajezdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.