subota, 1. prosinca 2012.

Sol i jabuke za mirisan dom

Plastične posude za hranu tijekom noći ostavite u toploj vodi pomiješanoj sa sodom bikarbonom kako bi nestao neugodan miris. Jer plastika, koliko god da je perete, u sebe prima mirise. Neugodni mirisi iz staklenki za zimnicu, primjerice krastavaca ili kompota, najbolje je odstraniti tako da staklenku napunite do četvrtine toplom vodom, a zatim u nju stavite žličicu senfa. Sva ova sredstva za čišćenje već se nalaze u domu, pa nije potrebno trošiti novac na razne kemikalije. Tako će i ujesen, kad se ljudi sve više “zatvaraju”, dom svježe mirisati.


Blatne mrlje od zaigranih ljubimaca

Mrlje od blata koje su napravili vaši kućni ljubimci nakon što su se vratili iz igre, najbolje je oprati toplom vodom pomiješanom s octom, a  zatim i deterdžentom. Mrlje od trave prije uporabe deterdženta dobro je očistiti sokom od limuna ili alkoholom.

Čak i luk može  osvježavati zrak na tavanu

Neugodni mirisi s tavana uvijek nađu put do ostatka vaše kuće. Najjednostavnije i najjeftinje ćete ih odstraniti narežete li komadiće luka, staviti ih na tanjur i ostavite na tavanu tijekom noći. Miris luka uklonit će smrad, a nakon toga će i miris luka nestati.

Hladnjak najbolje 'čisti’ vanilija

 Ako u hladnjaku ostaci hrane za koje ne znate otkad su ni kako su se našli ondje stvaraju neugodan miris, najbolje je rješenje unutrašnjost hladnjaka obrisati pamučnom krpicom  umočenom u ekstrakt vanilije. Neobični mirisi koji izlaze iz hladnjaka  bit će prošlost.

Soda bikarbona na tepihu

Tepisi vrlo lako upiju   neugodne mirise, najviše od izmeta kućnih ljubimaca. I nakon što mrlje odstranite, miris još ostane. Tad je najbolje mjesta na kojima su bile mrlje istrljati sodom bikarbonom, a nakon toga tepih  usisati.

Vunena odjeća bolje miriše uz malo votke 

Vunena odjeća vraća se u modu, ali zbog mnogo vremena koje je provela u ormaru sad ima miris ustajalosti. Polijte malo votke po tkanini. Ona ubija bakterije, a ne ostavlja nikakav miris alkohola. Nakon toga ostavite odjeću da se osuši na dobro prozračenome mjestu. Vaša nova-stara majica mirisat će kao da ste  je upravo kupili.

Sol i jabuke tjeraju teške mirise kuhanja iz kuće

Prije nego što započnete s prženjem mesa ili ribe, ogulite jabuku i nasjeckajte je na tanke kriške, koje potom, dio po dio, popržite na ulju. Nakon što se ulje dovoljno zagrije, a jabuke poprime lagano smećkastu boju, bacite ih i na vatru stavite druge - sve dok ne potrošite sve. Tek zatim započnite s prženjem mesa. Ovim ćete trikom učinkovito doskočiti teškom i ustajalome mirisu koji se u stanu inače dugo zadržava nakon prženja. Također, prelije li vam se iz protvana u pećnici slučajno smjesa za tijesto, prolivenu smjesu pospite solju. Tako ćete spriječiti zagorjeli miris koji kvari ukus jelu. Teški i dugotrajni mirisi kuhanja u domu posebno su neugodni tijekom velikih ljetnih vrućina. No iako ih se ponekad prilično teško riješiti, uvijek postoji neki trik kojime ih možete prevenirati, posve ukloniti ili barem ublažiti. Veoma jak miris, koji nije jednostavno neutralizirati, imaju, primjerice, riba i češnjak. Nakon njihove pripreme noževi još dugo mogu zaudarati po ovim namirnicama. To ćete riješiti tako da nož nakon upotrebe operete u hladnoj vodi, a zatim njime prođete kroz plamen vatre.

KARAMELIZIRANI MIRIS STANA

Popržite malo šećera u tavi. Pržite ga dok ne poprimi boju karamele te dok je miris koji prožima kuhinju još sladak. Za razliku od različitih umjetnih sprejeva, svijeća i osvježivača prostora, miris karamele je prirodan - proizašao iz vaše vlastite tave, a vrlo je sladak i ugodan.

LUK I RUŽINA VODICA

Želite li s dlanova odstraniti miris češnjaka, u rukama trljajte peršin. Potom operite ruke. Ako je miris još tu, ruke protrljajte s malo kuhinjske soli. Kako biste ruke oslobodili neugodnoga mirisa nakon rezanja luka i poriluka, najprije ih operite, a zatim osvježite s malo ružine vodice.

OCAT I ŠEĆER RJEŠAVAJU LOŠE MIRISE

Iako su zdravi, brokula, cvjetača, kelj, zelje i klice prilikom kuhanja ispunjavaju stan intenzivnim mirisima. To ćete spriječiti stavite li u vodu za kuhanje, prije dodavanja povrća, po jednu jušnu žlicu octa i šećera. Kuhate li ili pirjate zelje, poklopite zdjelu te na poklopac stavite kruh bez kore. Kruh će upiti miris.

ljepotajezdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.