subota, 1. prosinca 2012.

Savjeti za čišćenje vašeg doma

Prirodno do blistavog doma
Savjeti za kućnu izradu neškodljivih sredstava za čišćenje. Jeste li se ikada zapitali što sadrže sredstva za čišćenje vašeg doma koja nam sa reklama nude zdraviju okolinu spašenu od opasne prljavštine? Ako povjerujete svim obećanjima koja ove reklame nude, pomislit ćete kako ne možete dom održavati zdravim bez krcanja svojih polica raznim čudotvornim proizvodima.


Sva kemijska sredstva za čišćenje sadrže mnoštvo spojeva često vrlo opasnih po zdravlje, a naročito su na njih osjetljivi djeca i kućni ljubimci. Popis brojnih potencijalnih opasnosti uslijed korištenja ovih proizvoda uključuje oštećenje sluznice i kože pa čak i kancerogeno djelovanje nekih od sastojaka. Porazna istina jest kako za većinu proizvoda na tržištu nema dovoljno poznatih učinaka dužoj izloženosti. Uz štetno djelovanje na ljude, sredstva za čišćenje predstavljaju i ozbiljan ekološki problem modernog doba.

Kako su čistile naše bake

Naše su bake svoje domove održavale čistima i mirisnima unatoč činjenici da nisu koristile moderna kemijska sredstva. Uporabom uobičajenih sastojaka koje svatko od nas ima kod kuće, možete sami napraviti bezopasna i učinkovita sredstva za čišćenje.

Sljedeći jednostavni sastojci izvrsni su za održavanje čistoće, a sigurni su po zdravlje i okoliš:
Alkoholni ocat - rastapa prljavštinu, masnoću, kamenac i ostatke sapuna, uklanja neugodne mirise i omekšava rublje.
Soda bikarbona - uklanja neugodne mirise i izvrsno je sredstvo za ribanje kao i za čišćenje tepiha.
Medicinski alkohol - dezinficira, čisti staklo, ogledala, kromirane površine i keramičke pločice.
Sok od limuna - dezinficira i osvježava miris, rastapa prljavštinu i kamenac te djeluje kao izbjeljivač.
Sol - čisti bakreno posuđe i pećnice, upija neugodne mirise, služi kao sredstvo za ribanje.


Osim navedenih tvari, za dezinficiranje, čišćenje te osvježavanje mirisa u vašem stambenom prostoru, možete isprobati i vrlo učinkovita eterična ulja raznih biljaka, kao npr. ulje čajevca za dezinfekciju ili ulje limuna za uklanjanje mirisa dima. Ona predstavljaju ponešto skuplju varijantu, a neka od njih zahtijevaju i određene mjere opreza, no upotrijebljena u malim količinama unose mirisnu dozu zaigranosti koju vrijedi isprobati.

Čisti dom s čistom savješću

Za razliku od industrijskih sredstava, koja mogu postati vrlo opasna ukoliko ih pomiješamo, sastojci iz kućne radinosti mogu se bez straha međusobno kombinirati kako bi dobili snažniji učinak čišćenja. Od mnogobrojnih uputa za kućnu izradu neškodljivih sredstava za čišćenje, nudimo vam da isprobate naše prijedloge.

Univerzalno sredstvo za ribanje različitih površina

Posipajte sodu bikarbonu na navlaženu spužvu ili na polovicu limuna. Može se dodati i nekoliko kapi octa. Ukoliko se koristi spužva, iscijediti na nju malo limunovog soka. Mješavina će se početi pjeniti. Oribajte površinu te ju obrišite ispranom spužvom kako bi se uklonili ostaci sredstva.

Čišćenje i osvježavanje tepiha

Pomiješajte 15-20 kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja u 1 šalicu sode bikarbone. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji preko noći. Posipajte tepih mješavinom te usisajte nakon 15 minuta.


Odčepljivanje odvoda i uklanjanje neugodnih mirisa

U odvode nasipajte ¼ šalice sode bikarbone i ½ šalice octa. Ostavite da se pjeni barem 15 minuta te potom isperite većom količinom vruće vode. Po potrebi ponovite postupak. Za samo uklanjanje neugodnih mirisa, dovoljno je u odvode uliti ½ do 1 šalicu octa. Upozorenje: Pazite da ocat ne dođe u kontakt s kemijskim sredstvom za odčepljivanje, zbog opasnosti stvaranja vrlo toksičnih isparavanja.

Čišćenje prozora

Upotrijebite nerazrijeđeni alkoholni ocat ili alkoholni ocat razrijeđen vodom u omjeru 1:1 ili medicinski alkohol. Oprane površine dobro istrljajte novinskim papirom.

Uklanjanje vodenog kamenca iz posuđa

Ulite ½ šalice octa (ili manje, ovisno o veličini posude) i 2 šalice vode te prokuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Dobro isperite čistom vodom.

Ohrabrite se i isprobajte svoje kombinacije. No ukoliko ipak smatrate kako vam dnevni raspored ne dozvoljava izdvojiti vrijeme za izradu ovih prirodnih sredstava, pokušajte, koliko je to moguće, kemijske proizvode zamijeniti biorazgradivim ekološkim sredstvima. Vaše i zdravlje vaših ukućana kao i čitav planet bit će vam zahvalni.


izvor: ljepotajezdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.