četvrtak, 22. studenoga 2012.

Kako sačuvati tepihe?


Posljednjih godina domaćice sve više cijene tapisone, koje ne samo da čine svaki prostor toplijim i udobnijim već ih je i lako njegovati. No sagovi su ipak oduvijek bili vrlo cijenjeni. Njega sagova i tapisona vrlo je jednostavna: Za svakodnevnu njegu dovoljno je ukloniti sve slobodno vidljivo smeće metlom, strojem za metenje ili usisivačem za prašinu. Svaki tjedan valja temeljito očistiti sag ili tapison usisivačem, što znači ukloniti svu prašinu koja se već dublje uvukla.


Ne zavaravaj te se: ma kako čisto izgledao, vaš sag i tapison prekriven je upravo s onoliko prašine koliko se sakupilo u toku jednog tjedna na namještaju. Stoga je važno da redovito i jednakomjerno prelazite usisivačem – po uglovima i po kutovima. Stara prašina taloži se na podovima, pa bi boja sa saga i tapisona mogla ubrzo izgubiti sjaj, a posebno će svijetle boje ubrzo izgledati sive. Za temeljitu njegu potreban je usisivač za prašinu odlične usisne snage, iako to nije dovoljno. Jednako je tako važan vaš način rada.

Prvo je pravilo za usisivanje: mirni polagani pokreti. Posvetite dovoljno vremena usisivanju podova, čak ako je vrijeme kojim raspolažete ograničeno. Da biste sagove temeljito očistili, možete ih jednom ili dva puta na godinu izlupati. Na taj ćete način ukloniti i prašinu i prljavštinu duboko usađenu u tkanini. Samo male sagove položit će suvremene domaćice na motku za lupanje sagova i, ako nije moguće da to urade električnim isprašivačem, isprašit ćete ih rukom (naravno, samo s poleđine).

Sagovi će vam ostati dulje lijepi i novi ako učinite slijedeće: Stavite ispod saga podlogu koju možete kupiti u trgovini u obliku smotka ili podmetnite debeli sloj novinskog papira. Povremeno okrenite sag da bude jednako opterećen na svim mjestima, jer će se inače pojedina vrlo opterećena mjesta brže uništiti ili oštetiti. Danas su zastarjeli recepti naših baka za njegovanje sagova; to se odnosi na obradu kiselim kupusom i talogom od kave, kao i na lupanje na svježem snijegu, premda je snijeg izvanredan za čišćenje saga, samo je obično nedostupan.

 savjetnica.co,

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.