četvrtak, 22. studenoga 2012.

Kako očistiti cipele?

Uredne domaćice (i domaćini) prvo očiste džon na cipelama vlažnom spužvastom krpom. Prljavštinu koja se sakupila na rubovima začas ćete ukloniti starom četkom za zube ili specijalnom četkicom. Cipele koje su tek malo prašne možete odozgo obrisati ovlaženom spužvastom krpom. Jače prljave cipele iščetkajte četkom, a cipele od jelenske kože (»semiša«) čistite četkom od gume ili žice.


Na suhu kožu cipela nanesite sredstvo za čišćenje koje najbolje odgovara vrsti i boji kože. Za laštenje bolje će vam poslužiti četke nego krpe. Potrebno je imati jedan pribor za čišćenje svijetlih, a jedan za čišćenje tamnih cipela; isto tako, jednu bijelu i jednu tamnu mast.

Cipele čistite po mogućnosti na otvorenom, na balkonu ili terasi, u trijemu i hodniku, iznad kade za kupanje (koju ćete odmah potom očistiti!), iznad umivaonika – no nikada u kuhinji. Kad čistite cipele, navucite gumene rukavice, koje ćete spremiti zajedno s priborom za čišćenje.

Još nekoliko savjeta u vezi s njegom cipela: Mokre cipele dobro ispunite novinskim papirom ili navucite kalup i ostavite da se suše na hladnom i zračnom mjestu. Cipele od jelenske kože (»semiša«) čistite gumenom četkom i potom ih poprskajte sprejem za takvu kožu. Cipele od laka neće pucati namažete li ih maslinovim uljem. Dobro ih ulaštite ! One su naročito osjetljive prema vodi, pa kišne kapi morate po mogućnosti odmah obrisati. Najbolje da ih nosite po suhom vremenu. Pretijesne cipele odnesite postolaru da vam ih proširi ; ili stavite u njih malo špirita i odmah ih obucite ; tako će se razvući. Ako vam se znoje noge, uvijek uštrcajte malo spreja za noge i u cipelu, a cipele što češće mijenjajte i ostavite ih da se dobro prozrače.

Razgažene papuče  mogu biti koji put vrlo ugodne, ali sigurno ne izgledaju lijepo. Kućanice posebno često u tom pogledu »griješe « ; a poznato je da su cipele u kojima noga nema čvrst položaj čest uzrok nezgoda: čovjek se poklizne i padne. Nerijetko su boli nogu i leđa posljedica loših cipela. Pazite posebice onda kad se bavite kućanskim poslovima da obučete prikladne cipele s dobrim petama, i nemojte ni u kući hodati od jutra do večeri u istom paru.

savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.