ponedjeljak, 29. listopada 2012.

Stara dobra rješenja za čišćenje po domu

Ako ikada naiđete na raskupusanu knjigu tajni svoje bake koje se bave čišćenjem i sitnim popravkama po kući, budite divni pa podijelite sa nama. Dok se to ne desi, mi ćemo sa vama podijeliti jeftina i štedljiva riješenja koja vam preporučuje portal Smeria.rs. Svako od njih je primjenjivo i, za razliku od modernih sredstava za čišćenje, ne škodi i ljudima ni okolini.


OBOJENE PLASTIČNE POSUDE

Plastične posude često ukrase mrlje od hrane poput paradajz sosa ili cvekle. Odličan način da se oslobodite mrlja je da uzmete vlažnu krpu, pospete sodom bikarbonom i ribate dok ne pobijeli. Kao bijelo sirće, soda bikarbona igra važnu ulogu u mnogim domaćim riješenjima za čišćenje.

Drugi način da se oslobodite boje je da napunite posudu vodom i u nju spustite tabletu za čišćenje zubne proteze, sačekate 20 minuta i isperete.

“MIRIŠLJAVI” APARAT ZA KAFU

Stari aparat za kafu počne da se osjeća poslije nekog vremena na zagorjeli pasulj. Umjesto da trošite novac na novi, sipajte bijelo sirće u prostor u koji obično sipate vodu i pokrenite mašinu da obavi svoj normalan proces sa sve filterom. Ponovite, ali ovaj put pustite da sirće odstoji u komori oko pola sata. Pustite da odradi svoje, a zatim dva puta napunite običnom vodom i pustite da je “skuva”. Miris će nestati, kao i naslage kamenca.

MRAVI NAPADAJU!

Mravi obično ušetaju u kuću kada je napolju kišovito, mada mogu da upadnu u bilo koje vrijeme ako ih privuče nešto slatko. Iako postoje brojna hemijska sredstva protiv mrava, mnoga su toksična i ne bi trebalo da se koristi ako imate malu djecu ili kućne ljubimce. Predlažemo vam jednostavno riješenje: griz. On se raširi u stomaku mrava i ubije ih. Takođe možete pokušati da stavite osušenu nanu u blizini mjesta gdje oni ulaze u vaš dom.

BIJELI PRSTENOVI NA STOLU

Na mnoge lakirane stolove ne smijete da stavljate čašu sa toplim ili hladnim napicima bez podmetača: temperatura, ali i voda ostavljaju bijele tragove. Ali ponekad zaboravimo podmetače (posebno gosti) što može da nam upropasti namještaj. Ako se to desi, napravite pastu od ulja za salatu i soli i utrljajte ga u prsten koji je ostao na stolu. Neka odstoji oko sat, a zatim obrišite krpom.

Vazelin, ako odstoji jedan dan, može da pomogne. Drugi lijek je topla (ne vruća), pegla i pamučna krpa. Stavite tkaninu preko mrlje, pa “ispeglajte” preko problematičnog mjesta i poslije tridesetak sekundi fleka bi trebalo da nestane.

PRLJAVI ODVOD I MALI ČEPOVI

Ako nemate ugrađen šreder u odvodu, on postane zapušen veoma brzo. Čak i ako imate, potrebno je da očistite odvode od čepova koji se stvaraju u cijevima. Probajte ovo: sipajte oko 1/4 šoljice sode bikarbone u odvod, pa prelijte sa 1/2 šolje bijelog sirćeta. Poklopite obrnutom šoljom odvod dok se smjesa ne smiri. Poslije 20 minuta isperite se sa četiri ili više šolja ključale vode. Vaš odvod će biti čist i bez čepova.

RAT PROTIV PEPELNICE

Kada je vlažno vrijeme ili ako pretjerano zalivate biljke, kao što su ruže ili povrće, može da se razvije pepelnica, kao bijela prašina na listovima. Jednostavno riješenje je da jednu kašičicu sode bikarbone pomiješamo sa nekoliko kapi jestivog ulja pa sve to rastvorimo u dvije čaše vode. Poprskajte biljke po listovima i sve će biti u redu.

POCIJEPANA MREŽICA NA PROZORU

Pocijepana mrežica je ozbiljna nezgoda jer sve su šanse da će mala poderotina uskoro postati dovoljno velika da omogući bubama da neometano zuje okolo. Mrežicu ćete lako popraviti providnim lakom za nokte. Namažite obje strane (ako možete) i stavite nekoliko slojeva. Male poderotine se najlakše zakrpe, pa provjerite prozore na svakih nekoliko nedjelja.

 relax-forum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.