ponedjeljak, 29. listopada 2012.

Savjeti za održavanje tepiha


Tepisi su pravljeni da traju i više od deset godina, međutim, često morate da ih promijenite mnogo ranije zbog fleka ili izbljedjele boje.


Važno je da znate da svako sredstvo za čišćenje tepiha ili uklanjanje fleka prije upotrebe isprobate na malom dijelu tepiha koji se ne vidi, kako se ne bi dogodilo da vam na tepihu poslije čišćenja ostane veliki izbljedjeli trag.

SPRIJEČITE PRLJANJE

Bijeli tepisi izgledaju elegantno i moderno, ali na njima se svaki trag i fleka jasno vidi, pa ih zato izbjegavajte. Isti slučaj je i sa crnim tepisima, na njima se vidi sve, svaka mrvica, svaka dlačica kojoj tu nije mjesto.

Takođe, njihovu boju lako možete da posvijetlite sredstvima za čišćenje, pa bi zato bilo najbolje da odaberete tepihe neutralnih boja, kao što je, na primjer, bež.

Usisavajte ih redovno, najmanje dva puta mjesečno, a na dubinsko pranje dovoljno je da ih odnesete dva puta ili jednom godišnje.
Zabranite članovima porodice da ulaze obuveni, jer osim što prljaju tepih na taj način u kuću unose bacile.

UKLONITE FLEKE

Ako niste bili prisutni, pa ne znate od čega je fleka, prvo pitajte sve članove porodice šta se dogodilo. Ta informacija je veoma važna prije nego što počnete sa čišćenjem jer svaka fleka se drugačije tretira.

Fleke od mastila, laka za nokte i sličnih kozmetičkih proizvoda prodiru duboko u vlakna i ne mogu da se ukone, pa ćete biti prinuđeni da promijenite raspored u stanu. Pronađite način kako da dio tepiha koji je uflekan bude ispod namještaja, navodi Smedia.

Ako niste sigurni, za većinu fleka, djelotvoran je sljedeći recept: sipajte toplu vodu i deterdžent u flašu, promućkajte, pa dobijenu pjenu nanesite na fleku i sa njom ribajte.

relax-forum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.