ponedjeljak, 29. listopada 2012.

Rasvjeta u dnevnom boravku


Osvjetljenje u vašoj dnevnoj sobi možeutjecati na raspoloženje onih koji u njoj borave. Prejako osvjetljene ilipremračna prostorija može narušiti ugodno raspoloženje zbog toga što cijelovrijeme naprežete oči kako biste se prilagodili na lošu rasvjetu.


Umjesto da koristite fiksni intenzitet svjetlamožete u Vaš dnevni boravak postaviti prekidače sa potenciometrom kojim samimožete regulirati intenzitet svjetla.

U Vašoj dnevnoj sobi zapravo postoje dvijevrste svjetla, prirodno i umjetno. Prirodno svjetlo dolazi izvana tjekom dana.Dobro raspoređenim prozorima i zastorimo možete povećati iskoristivost ovesvjetlosti tjekom dana. Umjetno svjetlo je električno svjetlo žarulja i lampi.

Ukoliko u svoj dnevni boravak postavitedovoljno velike dobro raspoređene prozore i vrata ili čak ugradite krovneprozore preko dana ćete imati dovoljno prirodnog svjetla u prostoriji.


 Ukoliko u prostoriju ponekad dolazi previšednevnog svjetla možete zastorima ili zavjesama postići da u dnevni boravakulazi ugodna količina svjetla. Prirodno svjetlo ponekad može smetati prilikomgledanja televizije ili korištenja računala pa televizor ili monitor pokušajtesmjestiti u sjenu.

Umjetno svjetlo može varirati i u kvaliteti iu kvantiteti. To ovisi o vrsti osvjetljenja koje ste odabrali za Vašu dnevnusobu. Umjesto da postavite samo jedan izvor svjetlosti u sredinu dnevnogboravka možete biti kreativni i malo se poigrati sa raznim lampama isvjetlosnim uređajima danas dostupnim na tržištu.

Planiranje unaprijed je ključno zapostavljanje različite rasvjete u raznim djelovima Vaše dnevne sobe. Ukoliko jeto kombinacija sobe za sjedenje i centra kućne zabave sa televizorom i kućnimkinom morati ćete postaviti rasvjetu koja će se moći prilagoditi timaktivnostima.

Na primjer kako za čitanje ne trebate jakosvjetlo možete postaviti stolnu ili stajaću lampu iza kauča kako bi imaliadekvatno i ne pre jako svjetlo za čitanje. U slučaju kućnog kina osvjetljenjeje dosta važno. Ukoliko koristite projektor ili monitor niskog intenzitetamorate imati svjetlo prilagođeno za kvalitetnu projekciju.

Dobro i kvalitetno osvjetljenje dnevnogboravka nužno je jer je dnevna soba mjesto okupljanja obitelji i prijatelja.

Savršeno osvjetljenje stvorit će najboljuatmosferu za svaku aktivnost i uz to poboljšatio cjelokupnu funkcionalnostprostora.

izvorNema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.