petak, 19. listopada 2012.

Izbjegnite opasna isparenja pri bojenju zidova


Promijenili biste tapete ili oličili zidove? Razmislite o mogućim zdravstvenim poteškoćama koje bi nastale kao posljedica unutarnjeg uređenja.


Kemikalije iz boja mogu naškoditi, i tijekom samog nanošenja, i danima nakon toga. Liječnici zato upozoravaju da treba čitati sastojke određenih boja i birati one koje nanose najmanje štete.

U bojama se nalaze otapala i organski sastojci koji lako isparavaju (VOC). Dok se boja suši ove kemikalije isparuju u zrak, a prisutni udišu opasne plinove.


Boje na bazi vode tj. akrilne emulzije najčešće se koriste za ličenje zidova. One na bazi ulja obično se koriste za završni sjaj ( u njima se nalaze otapala koja razrjeđuju mješavinu kako bi se jednakomjerno nanosila na podlogu).

Udisanje u prostoriji koja je svježe obojana može pogoršati astmu i ­sinusitis. A budući se otapala apsorbiraju u plućima ulaze u krvotok i mogu uzrokovati glavobolje i vrtoglavice. Prostorija koja se uređuje mora imati ventilaciju, u suprotnom dugotrajni boravak u njoj može izazvati čak i nesvjesticu.

VOC sastojci (nalaze se i u laku za drvo) mogu izazvati probleme s očima, nosom i grlom. Studije sa životinjama su pokazale da velike doze ovih štetnih sastojaka izazivaju defekte poroda, rak i oštećenje centralnog nervnog sustava.

Profesionalni ličioci su izloženi najvećem riziku: Za njih je rizik od razvoja tumora, posebno onog na plućima, povećan za 20 posto, poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije. Osim toga muškarci koji su redovito izloženi kemikalijama iz boja češće su neplodni.

S druge strane, u Danskoj su uočili neurološko oštećenje izazvano dugoročnim izlaganjem otapalima iz boja i nazivaju ga 'demecija ličioca'.

I iako je olovo, koje je služilo kao pigment ili sredstvo za brže sušenje, izbačeno iz mnogih boja pazite da ga nema ni u vašoj kantici.

Rješenje: Možete li birati radije koristite boje na bazi vode jer izazivaju manje štete. Najbolje bi bilo uzeti neku eko boju u kojoj nema otapala, VOC sastojaka i mirisa. Prirodne boje ne ispuštaju toksične plinove, a budući se četkice mogu nakon bojanja isprati u običnoj vodi ne trebate terpentin ili neko drugo sredstvo za skidanje boje koje također predstavlja rizik za zdravlje.

Uz dobru ventilaciju, ličioci trebaju i češće odmore na svježem zraku. A prostoriju ne treba koristiti sve dok se boja dobro ne osuši.

relax-forum 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.