nedjelja, 6. svibnja 2012.

Neobična upotreba jaja

Napravite masku za lice - Da biste osvježili lice i nahranili kožu lica, potrebno vam je tek jedno jaje. Ako imate suhu kožu lica, kojoj je potrebna dodatna vlaga, umutite samo jedno žumance. Ukoliko vam je koža lica masna, umutite bjelance sa malo limuna ili meda, a ta normalnu upotrijebite cijelo jaje. Umućeno jaje, već prema tipu kože lica nanesite i sačekajte oko 30-ak minuta, a zatim isperite. Vaša će koža lica biti čista, svježa i meka.


Upotrijebite ih umjesto ljepka - Ako treba da zalijepite papir ili karton, a žuri vam se i nemate u kući dovoljno ljepka, bjelence može da posluži kao efeikasna i dobra zamjena.

Obogatite kompost - Ljuske jajeta sjajan su dodatak kompostu zato što su bogate kalcijumom koji je veoma dobar i hranjiv za biljke.Potrudite se da što više usitnite ljuskice jajeta kako bi se brže razgradile u zemlji.

Zalijte cvijeće - Sačuvajte vodu u kojoj ste kuhali jaja jer je bogata hranjivim materijama. koje će blagotvorno uticati na bujni rast vašeg cvijeća. Pistite vodu da se ohladi i njome zalijte biljke.

Zasijte sjeme - Sjeme možete zasijati u ljuskama od jaja. Prazne polovine ljuske od jaja poredajte u kutijice od jaja, dodajte zemlje u njih i posijte sjeme. U ljusci sjeme ce moći da crpi dodatnu količinu hranjivih materija. Kada sjeme proklija i nove sadnice dostignu visinu od oko 7,5 cm možete ih presaditi u baštu. Prije nego ih presadite u baštensku zemlju, uklonite ljuske od jaja, posljie toga ih izmrvite i pomiješajte sa kompostom ili stavite u zemlju za biljke.

domaci.de 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.