četvrtak, 3. svibnja 2012.

Kako organizovati selidbu?


Kako zapakirati cijeli svoj život?
Ne čekajte s pakiranjem do zadnjeg dana. Što se više bližite danu S, biti ćete pod većim stresom i imati sve manje živaca i pažnje. Pakirajte kutiju, dvije svakog dana, sobu po sobu, slijedeći svoj plan. Bacite ili donirajte nepotrebno i odmah razmišljajte o novom mjestu u novom domu za svoje stvari kako bi si olakšali raspakiravanje.


SVE ZA PAKIRANJE
Budite organizirani i kod pakiranja. Pakirajte redom, sobu po sobu, a prethodno se naoružajte kutijama, markerima, širokim ljepljivim trakama i novinskim papirom.
KUTIJE
Kutija nikad dosta. Nekoliko tjedana prije selidbe počnite sa sakupljanjem kutija i to kod svakog posjeta lokalnoj trgovini. Uzmite kutije raznih veličina, koje su čiste, čvrste i daju se zatvoriti. Nabavite ih bar dvostruko više nego što mislite da treba i uskladištite ih tako da ne zauzimaju puno mjesta (otvorite donji i gornji otvor, te spljoštite). Imajte na umu da je s manjim kutijama lakše manipulirati pogotovo ako se na svom putu suočavate s preprekama kao što su uska stepeništa i slično, a kutije alkoholnih pića odlične su za pakiranje čaša, vaza i ostalog staklovinja jer su izrađene od čvrstog kartona s odjeljcima. Ne pakirajte stvari u vreće za smeće. Lako se mogu pomiješati sa pravim smećem i baciti.

OZNAČAVANJE KUTIJA
Ako želite smanjiti početnu zbrku nakon preseljenja u novi dom, označite kutije. Debelim markerom na svaku kutiju napišite njen sadržaj (budite specifični, radije napišite tanjuri i tave nego razno kuhinja), prostoriju u koju spadaju, da li je sadržaj lomljiv i na koju stranu treba biti okrenut.
Kutije možete obilježiti i naljepnicama u različitim bojama kako bi razlikovali kutije sa stvarima za kuhinju od npr. odjeće, kozmetike itd. Prije unošenja kutija u novi dom, na vrata prostorija stavite naljepnice u odgovarajućim bojama kako bi vaši pomagači odmah znali kamo smjestiti koju kutiju.
Ako ste organizacijski freak (ili stalno gubite marker, a rukopis vam je nečitak i neuredan, što je moj slučaj), ispišite naljepnice uz pomoć računala i to za svaku prostoriju u domu (kuhinja, špajza, dnevni boravak, blagovaonica, spavaća soba, dječja soba, kupaonica). Sljedeći korak je da ih zalijepite na kutije. Idealno bi bilo zalijepiti naljepnicu na sve 4 strane kutije, u lijevi gornji kut, da ju ne morate prevrtati i tražiti gdje spada koja kutija. Na vrata svake sobe nalijepite natpis s imenom prostorije, tako da nosači znaju kamo staviti sve te kutije. Prenesite kutije na njihovo točno odredište i time ste dobili pola bitke.
KAKO PAKIRATI
Počnite s pakiranjem na vrijeme (rano) koristeći metodu koja vam najviše odgovara:

ABC METODA
Sve što ste pakirate ne mora biti raspakirano odmah po dolasku u novi dom. Ako kutija sadrži neophodne stvari, obilježite ju slovom A čime označavate njezin top prioritet. Ako je njen sadržaj važan, ali ne i neophodan za prvi čas označite kutiju slovom B. Ako kutija sadrži vansezonsku odjeću i obuću, blagdanske potrepštine i ostale stvari koje nećete koristiti neko vrijeme, označite je slovom C. Kutije i raspakirajte po ABC redoslijedu. Počnite s prostorijama koje ne koristite često (podrum, garaža itd.) ili vansezonskim stvarima (vansezonska odjeća i obuća, blagdanske potrepštine, ski oprema...), a na kraju spakirajte ono najvažnije i ono što svaki dan koristite.

METODA OBOJANIH SOBA
Pakirajte stvari redom, sobu po sobu i držite ih u odvojenim kutijama (ne miješajte stvari iz kupaonice sa stvarima iz kuhinje i sl.) koje ste obilježili naljepnicama u boji. Odredite istu boju za svaku prostoriju u starom i novom domu, kao npr. žuta za kuhinju, narančasta za blagovaonicu i sl. Na kutiju s kuhinjskim stvarima stavite žutu naljepnicu, a naljepnicu iste boje stavite i na vrata kuhinje u novom domu. Tako ćete smanjiti zbrku, pomoći nosačima da kutije unesu na pravo odredište i uštedjeti vrijeme kod raspakiravanja.

NAJVAŽNIJE NA KRAJU
Osnovne stvari bez kojih ne možete zamisliti svaki dan spakirajte na samom kraju. To će biti vaša „Kutija za preživljavanje“. U nju spakirajte osnovne stvari svih članova obitelji (odjeću, obuću, kozmetiku i lijekove), a koja će sadržavati sve potrebno za prva 2-3 dana nakon što uđete u svoj novi dom prepun neraspakiranih kutija. Korisne stvarčice za koje bi trebalo naći mjesta u nadajmo se posljednjoj kutiji: baterijska lampa, nekoliko ručnika, posteljina, wc papir, mali blok papira i olovka, nekoliko igračaka za djecu, suha i nepokvarljiva hrana, papirnati ili plastični tanjuri i pribor za jelo. Pri ruci imajte i baterijsku lampu i kutiju s osnovnim alatom kao što je čekić, odvijači, čavli, kukice...
Obojite je crveno, oblijepite sa Spužva Bob stikerima, označite je kako bi se izdvajala od ostalih i stavite u kombi posljednju, kako bi je na novoj lokaciji izvadili prvu.
Nemojte stati ovdje. Ako imate malu djecu, kutije s TV-om, DVD playerom i crtićima upakirajte u kombi među posljednjim stvarima kako bi ih što prije zabavili dok se vi raspakiravate. Da li će vam trebati sredstva za čišćenje i usisivač? Kutija s osnovnim alatom kako bi mogli postaviti police i objesiti slike? Ono što vam je prijeko potrebno spakirajte zadnje, a posljednje spakirajte prvo.

Sretno!!!

www.relax-forum.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.