subota, 21. travnja 2012.

Neobične ubice prljavštine

U čišćenju kućanstva mogu vam pomoći namirnice iz kuhinje
Bijeli kruh
Komadićem bijelog kruha nježno ćete odstraniti prašinu i prljavštinu s vaših umjetnina slikanih uljem na platnu i ujedno ih zaštititi od oštećenja koja mogu nastati upotrebom tkanina za brisanje prašine.


Kečap
Tamne mrlje s posuđa od bakra i mesinga nestat će u trenu uz pomoć malo kečapa, kojeg je dovoljno kapnuti na spužvicu ili krpu i njime istrljati mrlje na posuđu. Prirodna boja će se vratiti za nekoliko minuta i posuđe će izgledati kao novo.

Zobena kaša
Teže odstranjiva prljavština na rukama, poput mrlja od motornog ulja, hrđe ili boje, nestat će istrljate li ruke gustom smjesom vode i zobene kaše.

Riža
Vazu ili usku bocu teže je očistiti bez posebnih pomagala za čišćenje. No uz pomoć malo tople vode i žličice sirove riže vratit ćete im stari sjaj. Napunite tri četvrtine boce ili vaze toplom vodom i uspite žličicu riže. Protresite nekoliko puta i isperite čistom vodom.

Crni čaj
Hrđu na vrtnom alatu najlakše ćete odstraniti ostavite li ga nekoliko sati u lončiću skuhanog hladnog crnog čaja. Dovoljno ga je samo posušiti nakon vađenja iz posude s čajem i hrđa će postati prošlost. No zaštitite ruke rukavicama jer crni čaj na koži može ostaviti tamne mrlje.

Glicerin
Poznato nam je koliko vosak sa svijeće može pokvariti večer kapne li na tkaninu ili namještaj. No uz pomoć malo glicerina kojim ćete natopiti vatu i očistiti vosak, brzo ćete zaboraviti na nezgodu. A glicerin je dostupan u svakoj ljekarni.

Soda
Gazirana pića možda nisu zdrava za organizam, ali za kamenac u kuhinji su odlično rješenje. Izlijte manju količinu bilo kojeg bezbojnog gaziranog pića na spužvu i njime za čas očistite mrlje od kamenca na svim površinama.

Kukuruzni škrob
Masne mrlje na tepihu ne moraju biti noćna mora. Mogu se lako odstraniti pospete li ih kukuruznim škrobom i ostavite da upije masnoću dvadesetak minuta. Dovoljno je usisati škrob s tepiha, a s njim će nestati i masnoća.

Alkohol
Čisti alkohol koji se može nabaviti u ljekarnama rješenje je za mrlje od markera i sličnog pribora za pisanje, čiji tragovi se teško brišu. Nekoliko kapi alkohola i komadić pamučne vate dovoljno je da odstranite mrlje s bilo koje površine.
izvor

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.