nedjelja, 22. travnja 2012.

Limun je savršeno sredstvo za čišćenje

Limun je bolji od deterdženta za staklo, posuđe i čiste fuge.

Sok limuna vraća sjaj metalnom posuđu i alatima, tanjurima i čašama, a uz pomoć maslinova ulja uspješno lašti i drvene površine. Pri tom, eliminira neugodne miriseBilo da je riječ o bakrenom, mjedenom ili kromiranom posuđu, poprimit će stari sjaj ako na njega iscijedite malo limunova soka, pustite da odstoji nekoliko minuta pa obrišite suhom krpom. Limun će ukloniti i tvrdokorne masnoće sa štednjaka, sudopera, pa čak i alata. Dovoljno je na polovice voća staviti sol te njima istrljati površine prekrivene prljavštinom i kamencem.

Osim nečistoća, eliminira i neugodne mirise iz kućanskih aparata. Da biste dezinficirali mikrovalnu pećnicu i uklonili odstajale mirise hrane, narežite limun na vrlo tanke kriške i stavite u posudu s vrućom vodom. Ubacite je u mikrovalnu i “kuhajte” na najvišoj temperaturi oko minute. Nakon toga pećnicu obrišite suhom krpom.

No limun će biti i izvrsna zamjena za deterdžent za pranje posuđa. Narežite ga na polovice i pospite sodom bikarbonom. Njime jednostavno istrljajte prljave tanjure i čaše. Imate li problema s mrljama na drvenim površinama, uklonit ćete ih smjesom od dviju žlica maslinova ulja i dviju žlica limunova soka.
Dezinficirajte o izribajte dasku

Dasku za rezanje dezinficirat ćete tako da na nju iscijedite sok polovice limuna i pustite ga da odstoji deset minuta. Nakon toga izribajte je limunom. Ova je metoda osobito dobra za drvene daske.
Boraksom se čiste fuge

Od smjese limuna i boraksa, koji možete kupiti u ljekarnama, napravite smjesu te je nanesite na staru četkicu za zube. Njome tako možete oribati fuge na pločicama te teško dostupna mjesta u kuhinji i kupaonici.
Voda i limun za prozore

Ako želite sredstvo za čišćenje prozora bez štetnih kemikalija, promiješajte četiri žlice limunova soka i dvije litre vode. Limunska kiselina odstranit će prljavštinu, ali i mrlje od vode.

relax-forum.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.