srijeda, 25. travnja 2012.

Kako osigurati dom od provalnika?


I ove godine odlazite na skijanje? Jeste li učinili baš sve kako bi osigurali vaš dom od neželjenih posjetitelja dok vas nema? Jer dok vlasnici odmaraju, provalnici rade prekovremeno.

Poznato je da tokom zimskih i ljetnih godišnjih odmora broj provala i raste. Provalnici jednostavno koriste odsutnost i nepažnju vlasnika za vrijeme perioda odmora. Naravno, vaš dom nikad nije u potpunosti zaštićen od moguće provale, no ipak možete učiniti dosta toga kako bi tu vjerojatnost smanjili na najmanju moguću mjeru. Prije samog provaljivanja, provalnici uvijek motre objekt određeno vrijeme, ne bi li bili u potpunosti sigurni da u njemu trenutno nitko ne boravi. Dakle, vaš je zadatak učiniti sve kako bi vaš dom, iako prazan, izgledao kao da je obitelj na okupu.


Ne ostavljajte novac i dragocjenosti u domu
Postoji mnogo institucija u kojima možete sigurno deponirati novac i dragocjenosti. Na taj način ćete biti mirni tokom odmora jer ćete znati da je ono materijalno najvrednije na sigurnom. Ako se i dogodi provala, neće biti onoliko štetna koliko bi mogla biti da ste ostavili dragocjenosti kod kuće.

Ne spuštajte rolete
Prvi signal provalniku da nema nikoga kod kuće su spuštene rolete par dana. I prethodno može najlakše uočiti. Zato zastore, žaluzine ili rolete uvijek držite napola otvorene kako ne bi slali jasan signal provalnicima da mogu krenuti u pohod na vaš dom.

Praznite poštanski sandučić
Poštanski sandučić za vrijeme vaše odsutnosti će biti pretrpan poštom. Lopovu je to i više nego dovoljno da pretpostavi kako nema nikoga kod kuće da ga redovito prazni. Zato uvijek prije puta angažirajte osobu od povjerenja, bilo susjeda ili člana šire obitelji, koji će svakih par dana prazniti vaš poštanski sandučić dok vas nema.

Ne ostavljajte poruke da ste odsutni na telefonskoj sekretarici
Mnoge obitelji rade kardinalnu grešku ostavljajući poruke na telefonskoj sekretarici da su određeni period nedostupni zbog godišnjeg odmora. Redovita metoda provalnika je upravo zvanje na vaš kućni telefonski broj kako bi provjerili hoće li se tko javiti. Ako i niste ostavili poruku kojom im poručujete da im je kuća na raspolaganju za krađu, bitno je da sve pozive preusmjerite na mobilni uređaj vas ili nekog člana obitelji. Na taj način će se provalniku netko javiti i on će steći dojam da je ipak netko od obitelji kod kuće.

Ključ vašeg doma predajte osobi od povjerenja
Ključ vašeg doma predajte osobi u koju imate povjerenja, najbolje prvom susjedu (ako imate povjerenja u njega). To može biti i osoba koja će prazniti vaš poštanski sandučić dok vas nema. Važno je da osoba povremeno uđe u stan, provjeri je li sve u redu, upali svjetlo i malo podigne ili spusti rolete kako bi se iz vana stekao dojam kako je netko u vašem domu.

Osigurajte protuprovalnu zaštitu doma
Posljednje ali možda i najvažnije jest osigurati kvalitetnu protuprovalnu zaštitu doma. Osim protuprovalnih vrata, ako si to možete priuštiti, postoje i razni alarmni uređaji koji štite vaš prostor od neželjenih upada. Također, prije nego što napustite dom, dvaput provjerite jeste li sve prozore dobro zatvorili.

Ako obavite sve spomenute predradnje, vaš dom će biti poprilično siguran od mogućih provala, a vi ćete uživati u zimskim radostima. Ako se pak provala ipak dogodi, onda stvarno nemate sreće jer ste nekom lopovu stvarno zapeli za oko.

D.B.
relax-forum.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.