nedjelja, 22. travnja 2012.

Kako očistiti zavjese?


Ako stanujete u kući okruženoj zelenilom i ako kod vas borave samo nepušači, dovoljno je prati zavjese dva puta na godinu. Mnogo češće valja prati zavjese u gradskim stanovima, a pogotovu ako se u prostorijama mnogo puši. Ovdje ćete morati prati zavjese svaka dva mjeseca, a često čak svaki mjesec! Na sreću se danas zavjese lako njeguju.

Da biste za tren opet imali snježnobijele zavjese na svojim prozorima, savjetujemo vam slijedeće : skinite zavjese, uklonite metalne karniše, i kvačice. Zatim perite zavjese u stroju sredstvom za pranje vune na temperaturi do najviše 30° e, ili ih najprije isperite u velikoj količini čiste vode u kadi da iziđe najgora prljavština i zatim priredite otopinu od sredstva za pranje vune i u njoj pažljivo protiskajte zavjese. Voda može biti hladna jer sintetske zavjese podnose hladnu vodu, i čak mnogo prije požute u toploj vodi.

Poslije pranja temeljito ćete isprati zastore u mnogo vode, a posljednjoj vodi dodat ćete omekšivača. Time će zavjese dobiti lijep pad i malo ćete produljiti vrijeme do idućeg pranja, jer neće tako brzo navući prašinu. Ako perete u stroju za pranje, količina sredstva za pranje zavisit će o vašem stroju, a prije .svega o veličini zastora. Vrlo velike zavjese nemojte nikad prati u stroju jer će se inače od tiskanja izgužvati, a nabore ćete uspjeti ukloniti tek mukotrpnim glačanjem (s vlažnom krpom i na umjerenoj temperaturi).

Ni u kojem slučaju ne smiju zavjese od umjetnog vlakna ostati dugo u vodi ili da se izgužvane stave sušiti. Oprane zavjese izvadite iz vode (ili iz stroja za pranje, i to uvijek odmah nakon ispiranja) i pustite da se prvo ocijedi suvišak vode u kadu ili plastičnu posudu.

Zavjese ćete staviti na prozore vlažne, no ne mokre, i stoga ih valja najprije objesiti na otvorenom, nad kadom ili na stalku za sušenje da se ocijede ; pazite da se za vrijeme sušenja ne izgužvaju. Zavjese ćete objesit čim više jako ne kaplju. Nemojte zaboraviti da najprije isključite grijanje ako zavjese vise nad peći ili radijatorom, odnosno u njihovoj neposrednoj blizini. Sintetske zavjese ne smijete sušiti u blizini grijanja, jer će inače ubrzo vlakno pucati i zavjese požutjeti.

savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.