srijeda, 25. travnja 2012.

Čist dom, sretan dom!


Uvijek možete nešto učiniti za sebe, svoju obitelji i njezino zdravlje, no bez pretjerivanja, jer nitko od nas ne živi u sterilnim uvjetima

Bakterije, dobre, ali i one štetne okružuju nas. One žive u nama, na nama i svugdje oko nas. Isto je i s nečistoćom, mikroorganizmima, prašinom. Naravno, nitko od nas ne živi u sterilnim uvjetima, u balonu, u kojemu bi bili zaštićeni od svega i ono što je najvažnije je da je naše tijelo stvoreno na takav način da se sa svojim imunitetom brani od bakterija i drugih napasnika.


Razvojem civilizacije, pa tako i osobne higijene i kulture življenja, stvoreni su i određeni standardi osobne čistoće i higijene, pa tako i prostora u kojima živimo. Dakle, ne živimo više u istom prostoru s domaćim životinjama, ne jedemo na istom mjestu s njima, naši stanovi i kuće popločani su materijalima koji se redovito čiste sredstvima za čišćenje, svaka kuća ima pitku tekuću vodu, hladnjak itd.

No, uvijek se nekako čini, bez obzira na standard života, da možete još više učiniti za sebe, svoju obitelji i njezino zdravlje, no bez pretjerivanja, što će baš izazvati suprotan efekt, odnosno, tijela će gubiti otpornost da brojne uobičajene bolesti, pojavljivat će se alergije i tako dalje.

Prirodno je najbolje

Jedan od uzroka pada imuniteta i alergijskih reakcija su jaka sredstva za čišćenja i deterdženti koji, naravno, obave posao čišćenja i predobro, što ima za dugoročnu posljedicu pad imuniteta, ali i uzrokovanje ozbiljnih poremećaja u organizmu i bolesti, kao što su tumori. Naravno, na vama je da odaberete s kojim sredstvom ćete čistiti svoj životni prostor, no činjenica je da ćete prirodnim sredstvima u 90 posto slučajeva postići isti efekt kao i s umjetnim sredstvima za čišćenje.

Jaka umjetna sredstva za čišćenje ne samo da štetno djeluju na kožu, isto tako loše djeluju na naš respiratorni sustav dok se isparavaju, zatim probavni sustav, te osjet vida. Nikako nemojte zaboraviti prozračiti prostoriju za vrijeme i nakon čišćenja s umjetnim sredstvima.

Upotrebljavajte mješavine limuna, octa, sode-bikarbone, sol, te toplu i vruću vodu. Vaš životni prostor biti će čist i zdrav. Za osvježivače prostora umjesto umjetnih mirisa, uzgajajte mirisne biljke u kupaonici, objesite stručak lavande i metvice, posudice napunite eteričnim uljima.

Opasna plijesan

Plijesan može biti jedan od najvećih neprijatelja zdravlja u vašem domu, no nje se vrlo često teško riješiti, posebno u starijim i loše izoliranim građevinama. Naime, spore plijesni koje svakodnevno udišemo mogu izazvati brojne teške bolesti dišnog sustava, a jedan od prvih pokazatelja je kašalj. Ukoliko ne možete nikako stati na kraj vlazi koja prodire kroz zidove, tada morate sve učiniti da suzbijete vlagu i stvaranje plijesni unutar prostora. Prostorije je potrebno redovito provjetravati i grijati, što će definitivno pomoći u isušivanju zidova, stropova i podova od plijesni. Nabavite uređaj za smanjivanje vlage u zraku. Redovito čistite vlažna mjesta, a grijalicama na vruć zrak i usmjerenima na vlažna mjesta suzbijte stvaranje gljivica.


Zdrava voda

Voda iz vodovoda ispravna je za piće, između ostalog, zahvaljujući kloru, koji ubija štetne mikroorganizme. No, isto tako klor se povezuje s nastankom nekih teških bolesti kao što je karcinom mokraćnog mjehura i rektuma. Zbog toga se sve više savjetuje konzumacija flaširanih voda za piće ili pak dekloriranje vode pročistačima s aktivnim ugljenom.

Poznato je da su se nekada davno vodovodne cijevi radile od olova, koji je jedan od najopasnijih metala za zdravlje ljudskog organizma. Zbog toga, ukoliko znate da imate ili sumnjate da pijete vodu koja protječe kroz takve cijevi, prestanite konzumirati tu vodu i zamijenite ih čim prije. No, ne trebate imati olovne vodovodne cijevi, da se u vodi nađe veća količina olova ili nekih drugih štetnih tvari i elemenata kao što su nitriti, nitrati, živa, krom, selen. Naime, oni u vodu dolaze zbog zagađenja i prekomjerne upotrebe umjetnih gnojiva u poljoprivredi. Olovo može i u vaš stan stići zrakom, odnosno prašinom ukoliko živite u urbanim prometnim sredinama.

Manje grinja

Grinje su još jedan od razloga zbog čega dom treba održavati čistim, redovito brisati prašinu i usisavati. Naime, grinje se hrane našim otpalim kožnim stanicama, a njihov izmet može biti okidač alergijskih reakcija. Njih se nemoguće riješiti, no redovitim brisanjem prašine i usisavanjem, njihov broj smanjujete na minimum. Ručnike i plahte, gdje ih ima mnogo, perite na 60oC, a primjerice pokrivače koje ne možete često prati stavite u sušilicu kako bi u njima ubili mikrobe.

relax-forum.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.